گزارشی از شهاب خان در ایندپندنت
هنری کسینجر، وزیر خارجه دولت ریچارد نیکسون در یادداشت تازه ای در باره اوضاع سوریه می نویسد: «در چنین شرایطی، ضرب المثل قدیمی دشمنِ دشمن تو دوست تو است مصداق ندارد. در خاورمیانه معاصر، دشمنِ دشمن شما ممکن است دشمن شما هم باشد. خاورمیانه با ایدئولوژی ها و اقداماتش بر جهان اثر می گذارد.»
دیپلمات بلندپایه پیشین آمریکا می نویسد: «جنگ جهان خارج با داعش را می توان این گونه تصویر کرد. بیشتر قدرت های غیر داعشی شامل ایران شیعه و کشورهای عمده سنی در ضرورت نابودی داعش اتفاق نظر دارند. اما کدامیک قرار است سرزمین های تحت کنترل آن را در اختیار بگیرد؟ ائتلافی از سنی ها؟ یا دایره ای از نفوذ مسلط ایران؟»
هنری کیسینجر ۹۴ ساله می گوید: «پاسخ ساده نیست زیرا روسیه و کشورهای ناتو از جناح های رقیب حمایت می کنند. اگر مناطق تحت کنترل داعش توسط سپاه پاسداران یا نیروهای شیعه آموزش دیده و هدایت شده از سوی ایران اشغال شود، نتیجه یک کمربند منطقه ای از تهران تا بیروت است که می تواند نشانگر ظهور یک امپراتوری ایران افراطی باشد».
این نخستین بار نیست که کیسینجر چنین اظهاراتی را عنوان می کند. سال گذشته او بزرگترین چالش پیش روی خاورمیانه را «استیلای بالقوه» ایران توصیف کرده بود.
سپاه پاسداران به دولت شیعه عراق مشورت می دهد و از شبه نظامیان شیعه موسوم به حشد الشعبی حمایت می کند که با بغداد در حال بازپس گیری سرزمین های تحت کنترل داعش هستند.
در سوریه، ایران با نیروی زمینی و شبه نظامیان شیعه از لبنان و افغانستان در کنار روسیه از رژیم بشار اسد پشتیبانی می کند.
آمریکا و ایران هر دو در راستای نابودی داعش در عراق و سوریه تلاش می کنند، اما نقش آمریکا به نیروهای ویژه و ائتلافی از نیروهای هوایی برای بمباران گروه های جهادی از هوا محدود است.