لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۲۴

داعش دامنه نفوذ خود را به سومالی و فراتر گسترش می دهد؛ "امارت صغیر"


داعش برای عضو گیری به سومالی و بعد شاید کنیا چشم دوخته است.
داعش برای عضو گیری به سومالی و بعد شاید کنیا چشم دوخته است.

بعد یک سال حملات هوایی ائتلاف تحت رهبری آمریکا و حملات مشابه روسیه ، بر هدف های دولت اسلامی در سوریه و عراق، بنظر می رسد که این گروه نه تنها ضعیف نشده، بلکه در تلاش است دامنه نفوذ و عملیاتش را گسترش دهد.

هم اینک این پیکار جویان، در افغانستان، لیبی ، یمن ، نیجریه و کشورهای دیگری که با تندروها و "خلافت" آنها بیعت کرده اند، پای خود را از سوریه و عراق فراتر گذاشته است.

کشور جنگ‌زده سومالی، جدیدترین نقطه ای است که داعش سعی دارد با ایجاد شعبه ای در آنجا سرزمین های زیر کنترل خود را گسترش دهد. داعش سومالی را "امارت صغیر" می نامد.

سومالی با دولت مرکزی ضعیف ، طولانی ترین ساحل قاره آفریقا را دارد که که با سه متحد آمریکا یعنی اتیوپی، جیبوتی و کنیا هم مرز است. این کشور منافع بالقوه عظیمی برای گروه داعش دارد.

با این همه، به گزارش واشنگتن پست، جا افتادن در آن آسان نخواهد بود. الشباب، یک گروه سومالیایی مرتبط به القاعده، از دیر باز در حاشیه شرقی کشور حضور داشته و کسانی را که به داعش ملحق شوند، به مرگ تهدید کرده است.

ظاهرا پیکار چندین ماهه دولت اسلامی برای سرباز گیری در سومالی زیاد هم بی نتیجه نبوده و برخی را جذب کرده است. رویدادی که بروز نگرانی هایی را در میان مقامات آمریکایی منجر شده است. آمریکا تاکنون میلیون ها دلار در دولت جدید و در یک کارزار نظامی منطقه ای علیه تندروهای اسلامی سرمایه گذاری کرده است.

روز گوتمئولر، مدیر کل وزارت خارجه آمریکا در کنترل تسلیحات و امنیت بین المللی، اخیرا در میزگردی در ژوهانسبورگ، افریقای جنوبی گفت "داعش با چشم دوختن به سومالی، سعی دارد خود را تثبیت کند، و امکان دارد بعد کنیا را هدف بگیرد."

در ماه اکتبر، "عبدی غدیر مومن"، روحانی متنفذ در سومالی اعلام کرد با دستکم ۲۰ نفر از پیروانش به گروه داعش پیوسته است.

گزارش واشنگتن پست حاکی است طی دو ماه گذشته، یک شهروند آمریکایی و یک فرد دارای اقامت آمریکا در سومالی، ظاهرا پس از ترک الشباب برای پیوستن به گروه دولت اسلامی بازداشت شدند.

داعش تاکنون پیکارجو یا منابع به سومالی نفرستاده است اما بنظر می رسد تصویر بهتری در میان این پیکارجویان کسب کرده است.

مت برایدن، کارشناس سومالی و مدیر اندیشکده پژوهشی ساهان در نایروبی گفت "داعش بهترین ماشین تبلیغاتی را در اختیار دارد."

در اوائل سال جاری داعش سلسله ویدیوهایی با هدف سرباز گیری ، بویژه از داخل الشباب منتشر کرد. در یک ویدیو ، با عنوان "از سرزمین الشام به مجاهدین سومالی" مرد جوان ریشوئی که به نظر می رسد سومالیائی است، به زبان انگلیسی می گوید "تاسیس خلافت در سومالی نه فقط به نفع شما، بلکه به سود مسلمانان در سومالی و در شرق آفریقا خواهد بود."

یک مقام اطلاعاتی آمریکا گفت پیکارجویانی که به دولت اسلامی جذب می شوند، احتمالا به آن، بعنوان الهام بخش جنگیدن برای آرمانی که از مسائل محلی فراتر می رود، نگاه می کنند، و فکر می کنیم سومالی چنین موردی است."

از زمانی که دولت اسلامی در سال ۲۰۱۴ تشکیل "خلافت" در بخش هایی از عراق و سوریه را اعلام کرد، چندین گروه مسلح در شمال افریقا و جنوب آسیا با آن بیعت کرده اند. با این حال، ارتباط هایشان با سازمان مرکزی متفاوت است.

در افغانستان، به گفته کارشناسان، دولت اسلامی به شکل گزینه ای برای جنگجویانی که از طالبان ناراضی هستند، ظاهر شده است.

در آغاز بنظر می رسید این گروه ها تماس هایی با "خلافت" دارند. اما ژنرال جان کمپل، فرمانده نظامی آمریکا و ناتو در افغانستان، اخیرا گفت پیکار جویان دولت اسلامی از عراق و سوریه وارد ولایت ننگرهار، که شاخه افغان گروه درآن بسیار فعال است، می شوند.

XS
SM
MD
LG