لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۲۶

پولیتیکو: درخواست خروج نیروهای آمریکایی از عراق «مصرف داخلی» داشت؛ سودانی خواستار ادامه حضور آمریکاست


نخست‌وزیر عراق به طور خصوصی به مقامات آمریکایی «چراغ سبز» نشان داده که می‌خواهد نیروهای آمریکایی در این کشور بمانند، در حالی که او پیش‌تر از «اقدام برای آغاز روند خروج ائتلاف نظامی به رهبری آمریکا از عراق» خبر داده بود؛ خبری که پولیتیکو می‌گوید بیشتر مصرف داخلی دارد.

بر اساس تلگراف مورخ ۶ ژانویه وزارت خارجه آمریکا که نسخه‌ای از آن به دست «نشریه پولیتیکو» رسیده است، مشاوران محمد‌ شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به مقامات آمریکایی گفتند که اظهارات وی «برای جلب رضایت مخاطبان سیاسی داخلی» است و سودانی خود را «متعهد» به گفت‌وگو درباره حضور آتی ائتلاف در عراق می‌داند.

همزمان و پس از حمله پهپادی آمریکا که منجر به کشته‌شدن یکی از اعضای بلند‌پایه شبه‌نظامی وابسته به جمهوری اسلامی در بغداد شد، دفتر سودانی روز جمعه در پاسخ به واکنش‌های مردمی، اعلام کرد که دولت او در حال تشکیل کمیته‌ای دوجانبه برای پایان‌دادن به حضور نیروهای بین‌المللی به رهبری ایالات متحده است.

در حالی که تمایل عراق برای حفظ نیروهای آمریکایی در این کشور برای دولت جو بایدن حیاتی است، ایالات متحده حضور خود در عراق را نه تنها برای جلوگیری از ظهور مجدد داعش، بلکه برای مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه مهم می‌داند.

هرچند فعلا تمرکز ائتلاف نظامی در عراق بر جلوگیری از ظهور مجدد دولت اسلامی داعش است اما هرگونه تصمیم سودانی برای بیرون راندن نیروهای آمریکایی از عراق می تواند تلاش دولت بایدن برای «جلوگیری از گسترش جنگ در غزه» را تضعیف کند.

در حالی که مشاوران محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق به مقامات آمریکایی گفته‌اند که عراق مایل به گفت‌وگو درباره حفظ نیروهای آمریکایی در این کشور است اما این امکان نیز وجود دارد که دسیسه‌های داخلی در پارلمان عراق، او را مجبور به اقداماتی برای بیرون‌راندن نیروهای آمریکایی کند.

پیش‌تر ژنرال پاتریک رایدر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا، در یک نشست خبری گفت: «در حال حاضر، من از هیچ برنامه‌ای برای برنامه‌‌ریزی برای عقب‌نشینی آگاه نیستم. ما همچنان بر شکست ماموریت داعش متمرکز هستیم.»

سخنگوی وزارت دفاع آمریکا همچنین گفت که از اعلامیه بغداد به وزارت دفاع آمریکا درباره تصمیم برای خروج نیروهای آمریکایی، بی‌اطلاع است و خبرنگاران را برای کسب اطلاعات درباره هرگونه گفت‌وگوی دیپلماتیک در این زمینه، به وزارت خارجه ایالات متحده ارجاع داد.

در شرایطی که دفتر محمد شیاع السودانی، نخست‌وزیر عراق با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد کمیته‌ای تشکیل خواهد شد تا «تدابیری برای پایان‌دادن به حضور نیروهای ائتلاف بین‌المللی در عراق برای همیشه فراهم کند» آمریکا می‌گوید «نیروهای آمریکایی به دعوت دولت عراق در آن کشور حضور دارند.»

این اولین بار نیست که دولت عراق ادعا می‌کند که نیروهای آمریکایی را بیرون خواهد راند. در ژانویه ۲۰۲۰، در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، پارلمان عراق به قطعنامه‌ای برای پایان‌دادن به حضور نظامی آمریکا در عراق رای داد؛ قانونی که هرگز به مرحله اجرا در نیامد.


ایالات متحده آمریکا به منظور جلوگیری از قدرت‌گیری مجدد داعش، ۹۰۰ سرباز در سوریه و ۲۵۰۰ سرباز در عراق دارد.

از زمان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل و تهاجم متعاقب اسرائیل به نوار غزه به منظور نابودی این گروه، نیروهای آمریکا در عراق و سوریه هدف دست‌کم ۱۰۰ حمله پهپادی و موشکی شبه‌نظامیان شیعه وابسته به جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته‌اند.

گروه‌‌های وابسته به جمهوری اسلامی، ضمن حمایت از اقدامات تروریستی شبه‌نظامیان فلسطینی، مخالف تهاجم اسرائیل به غزه هستند و آمریکا را نیز مسئول می‌دانند.

ایالات متحده طی هفته‌های گذشته بارها به جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی‌اش هشدار داده که هرگونه تلاش آنها برای گسترش درگیری‌های غزه به منطقه با پاسخ قاطع واشنگتن و متحدانش همراه خواهد بود.

XS
SM
MD
LG