مقتدی صدر روحانی شیعه عراقی که از ۴ سال پیش در «تبعید خود خواسته» در ایران به سر می برد، در اولین مرحله از بازگشت به عراق، وارد نجف شد.
مقتدی صدر که رهبری جنبش «صدر» را به عهده دارد در انتخابات پارلمانی سال گذشته عراق موفق شد ۴۰ کرسی از ۳۲۵ کرسی مجلس عراق را تصاحب کند. این گروه سپس با حمایت از گروه مالکی در تشکیل کابینه جدید سبب شد تا پس از ۱۰ ماه از انتخابات سراسری، دولت نوری المالکی نخست وزیر عراق را تثبیت کند.
بازگشت آقای صدر به عراق در حالی تحت عنوان رسمی «زیارت اهل قبور» انجام شده که تقریبا ۴ سال از درگیری خونین شبه نظامیان « سپاه مهدی» تحت فرمان وی با نیروهای آمریکائی مستقر در نجف سپری شده است. پس از آن درگیری ها وی از مرزهای شرقی عراق به بهانه تحصیل در علوم دینی به شهر قم در ایران گریخت.
بازگشت رهبر جنبش صدر به عراق تقریبا با روز ارتش در آن کشور مصادف شده است. بر اساس برخی گزارش ها، دولت عراق نیز پس از کسب حمایت جنبش صدر از کابینه نوری المالکی، متعهد شده تا از اجرای حکم جلب وی به اتهام شرکت در قتل عبدالمجید خوئی، خودداری کند. عبدالمجید خویی فرزند آیت الله سید ابوالقاسم خویی از مراجع شناخته شده شیعه در سال ۲۰۰۳ چند روز پس از ورود نیروهای آمریکایی به عراق از سوی افراد ناشناس در یکی از مکان های مقدس شیعیان کشته شد. در همان روزها برخی منابع مقتدی صدر و هوادارانش را مسئول این قتل اعلام کردند.
در همین حال برخی گزارش ها تصریح کرده اند که بازگشت این روحانی تندرو با پا درمیانی تهران صورت گرفته ، اما علی اکبر صالحی سرپرست وزارت امور خارجه ایران در سفر به بغداد تاکید کرد که کشورش همواره از دخالت در امور داخلی کشورهای دیگر پرهیز می کند.
طبعا بازگشت متقدی صدر موجی از خشنودی در میان گروهی از شیعیان عراق به همراه داشته است. یکی از روحانیون شیعه در این باره گفته است «ضمن خیر مقدم بازگشت آقای صدر باید بگویم که برای ایشان شیعه و سنی و مسیحی فرقی ندارد، و وجودشان در کشور به قدرت بیشتر حکومت کمک خواهد کرد.»
از سوی دیگر، مراجعت مقتدی صدر برای بسیاری به ویژه سنی های عراقی خاطره درگیری های خونین قومیی را زنده می کند که در سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۸۷ چهره خبر ساز و رسانه ای عراق بود.
به گفته یکی از شهروندان سنی عراقی، «باید صبر کرد و دید، که آیا مراجعت آقای صدر به آشتی میان اقوام و برقراری عدالت در کشور منجر می شود یا نه؟»
مقتدی صدر چهارمین فرزند پسر سید محمد صادق صدر روحانی با نفوذ عراقی است که ۱۱ سال پیش و در دوران دیکتاتوری صدام حسین اعدام شد، در دهه اول فروردین ماه ۱۳۸۷ در مصاحبه با شبکه تلویزیونی الجزیره گفته بود« در گفت و گو با آیت الله خامنه ای به او یادآور شده که با دخالت سیاسی و نظامی ایران در عراق مخالف است.»