لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۹

گزارش: ايران و آمريکا در برخورد به تحولات سوريه و بحرين


گزارش: ايران و آمريکا در برخورد به تحولات سوريه و بحرين
گزارش: ايران و آمريکا در برخورد به تحولات سوريه و بحرين

الن ليپسن، عضو گروه مشاوران اطلاعاتی پرزيدنت اوباما، در گفت و گو با بخش فارسی صدای آمريکا می گويد ايران و آمريکا با سردرگمی تحولات سوريه را دنبال می کنند.

آقای ليپسن گفت: «به نظر من برکناری رژيم بشار اسد و يا حکومت علوی ها در سوريه، از جهت استراتژيک برای ايران پيامدهای منفی خواهد داشت. ايران از مناسباتش با سوريه برای ارتباط با حزب الله لبنان بهره گرفته و امکان يافته تا وارد درگيری های اعراب و اسراييل و امور داخلی لبنان شود. به همين علت سقوط رژيم دمشق که به احتمال زياد به تغيير سياست خارجی دولت سوريه خواهد انجاميد آثار منفی برای ايران به بار خواهد آورد. من پيش بينی می کنم که دولت تهران تلاش خواهد کرد تا جايی که امکان دارد بشار اسد در قدرت باقی بماند.»

از الن پرسيده شد: «سياست آمريکا در قبال دخالت های احتمالی ايران در بحران سوريه چگونه خواهد بود آيا واشنگتن اين رفتارها را تحمل خواهد کرد يا آنکه تلاش خواهد کرد تا جلوی کمک های ايران به دولت دمشق را بگيرد؟»

عضو گروه مشاوران اطلاعاتی پرزيدنت اوباما گفت: «از نظر من سياست آمريکا در قبال سوريه پيچيده تر است. ما منافع مختلفی را در سوريه پيگيری می کنيم و تنها از زاويه مسائل ايران به سوريه نظر نداريم. اکنون دهه هاست که ايالات متحده با مردم و جامعه سوريه در ارتباط بوده است. ايالات متحده روی نقش سوريه برای ايجاد ثبات در اختلافات اعراب و اسرائيل حساب می کند. شايد اکنون آمريکا همچون ايران کمی سردرگم است که سياست درست در قبال سوريه چه بايد باشد. هر اتفاقی که رخ دهد احتمالا با ميزانی از بی ثباتی و عدم قطعيت در روابط واشنگتن با دمشق همراه خواهد بود. طی سال های گذشته روابط آمريکا با سوريه خوب نبوده اما معلوم نيست که پس از کنار رفتن اسد چه نوع حکومتی سر کار خواهد آمد. ممکن است حکومتی تندرو تر سر کار آيد و يا با دوره ای طولانی از بی ثباتی روبرو شويم. هيچ يک از اين گزينه ها برای آمريکا مطلوب نيست.»

خبرنگار صدای آمريکا پرسيد: «ادامه نا آرامی ها در بحرين چه تاثيری بر روابط ايران و آمريکا خواهد داشت؟»

آقای ليپسن گفت: «ايالات متحده روابط بسيار خوبی با خاندان خليفه داشته و ناوگان پنجم نيروی دريايی آمريکا در بحرين مستقر است. اما ما بايد نسبت به رفتار دولت بحرين با مردمش حساس باشيم. برخی از اقدام های خشونت آميزی که عليه مردم شيعه به کار گرفته شده واقعاً ناراحت کننده است و با توجه به موازين حقوق بشری برای ايالات متحده غيرقابل قبول است. اما به نظر من هم ايران و هم ايالات متحده با احتياط رويدادهای بحرين را پيگيری می کنند. ايران نمی خواهد تعادلی که در ارتباط با عربستان سعودی کسب کرده است را از دست بدهد. برداشت من اين است که ايران نمی خواهد در خصوص مسائل بحرين وارد درگيری با عربستان شود. هر چند که ايرانی ها با شيعيان بحرين همدردی می کنند ولی برداشت من آن است که ايران تحرک زيادی در اين خصوص نخواهد داشت. در مورد آمريکا من ترجيح می دادم که واشنگتن فعالانه تر برخورد می کرد. آمريکا شايد فکر کرده که اين مسأله مربوط به عربستان سعودی و يا کشورهای شورای همکاری های خليج فارس است و نبايد جلوتر از اين کشورها حرکت کند. به هر حال بحرين کشور کوچکی است و آمريکا فکر کرده است که کمک های لازم را از کشورهای عرب همسايه اش می گيرد. اما به نظر من وضعيت حقوق بشر در بحرين بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد.»

***

طبق آخرين خبرها روز پنجشنبه آمريکا و کشورهای اروپايی، سرکوب خشونت بار معترضان در سوريه را در شورای امنيت سازمان ملل متحد محکوم کردند اما اين شورا در پی مخالفت کشورهای روسيه، چين و لبنان، بيانيه پيشنهادی آمريکا را به تصويب نرساند. روسيه و چين که از دخالت جهانی با حمايت آمريکا برای حفاظت شهروندان در ليبی انتقاد می کنند، محکوميت سوريه در شورای امنيت را خطری برای امنيت منطقه ای دانسته اند. بنا بر تقاضای آمريکا، جلسه اضطراری شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز جمعه برگزار خواهد شد. سرکوب خشونت بار معترضان آزادی طلب از سوی دولت سوريه ، بيش از ۴۵۰ کشته بر جای گذاشته و صدها تن بازداشت شده اند.

XS
SM
MD
LG