نرخ بی کاری در ایران به سیر صعودی خود ادامه می دهد. خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) بعد از ظهر روز شنبه ۲۳ مرداد ماه بر اساس نتایج طرح آمار گیری فصل بهار سال جاری اعلام کرد، نرخ بی كاری جوانان بین سنین ۱۵ تا ۲۴ ساله در میان جمعیت فعال این گروه، به ۲۹ و ۶ دهم درصد افزایش یافته است. این شاخص در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به نقاط روستایی بیش تر بوده است.
بررسی روند تغییرات نرخ بیكاری جوانان بین سنین ۱۵ تا ۲۴ ساله كل كشور نشان میدهد كه این شاخص نیز نسبت به فصل مشابه در سال گذشته ۷ و ۲ دهم درصد افزایش داشت، هر چند بر اساس این گزارش نسبت به فصل قبل ۸ دهم درصد كاهش یافته است.
سهم اشتغال ناقص نشان میدهد كه نه و نيم درصد جمعیت شاغل دارای اشتغال ناقص بودهاند. این شاخص در بین مردان بیش تر از زنان و در نقاط روستایی بیشتر از نقاط شهری بوده است.
بررسی سهم شاغلین ۱۵ ساله و بیش تر با ساعت كار معمول ۴۹ ساعت و بیش تر نشان می دهد، ۴۱ و نيم درصد شاغلین به طور معمول بیش از ۴۹ ساعت در هفته كار میكنند. این شاخص كه یكی از نماگرهای كار شایسته است، نشان میدهد در كشور سهم زیادی از شاغلین بیش تر ازحد استاندارد كار می كنند.
خبرگزاری مهر نیز، بامداد روز شنبه ۲۳ مرداد ماه، با اشاره به این موضوع که «عطش بازار کار در بهار امسال افزایش یافته، از تشدید نرخ بیکاری در ۲۶ استان کشور خبر می دهد» و اعلام کرده است، که نرخ بی کاری بهار سال جاری نسبت به بهار ۸۸ معادل ۳ ۳ و نیم درصد و نسبت به زمستان گذشته نیم درصد افزایش یافته است.
هم زمان سرویس اقتصادی روزنامه ابتکار، به افزایش روز افزون متولدین دهه ۶۰، برای ورود به بازار کار پرداخته و نوشته است، «این روزها افزایش تقاضا برای کار، نامتعادل بودن عرضه و تقاضای نیروی کار، ورود متولدین دهه ۶۰ به بازار کار و پایین بودن دامنه نظارت و بازرسی از دلایل اصلی گسترش قراردادهایی با عناوین مخدوش، مبهم، سفید امضا و یکسویه است.»
سرویس جامعه روزنامه جام جم نیز روز شنبه ۲۳ مرداد ماه با اشاره به این جمله وزیر کار و امور اجتماعی، که پیش تر گفته بود اغلب بیکاران حال کار کردن ندارند، نوشته است، «این جمله، که کمی توهین آمیز به نظر آمد و با واکنش هايی از طرف مجلس و مردم همراه شد، با وجود آن وزارت کار به چاره جویی بر آمد و قصد و منظور وزیر را توضیح داد، اما از بار انتقادات کم نشد، زیرا به نوشته این منبع «تحلیل وضعیت نیروی کار نشان می دهد که بی کاری نه فقط در بی حوصلگی که در سیاست هایی ریشه دارد که وزارت کار هم در آن دخیل است.»
حمید حاجی عبدالوهاب، معاون وزیر کار، بعد از ظهر روز شنبه ۲۳ مرداد ماه در گفت و گو با خبرگزاری فارس، بزرگ ترین موانع اشتغال را مربوط به فضای کسب و کار کشور دانست و گفت، این شرایط شامل قوانین و مقررات، صدور مجوز، قانون کار، عدم جذب سرمایه گذاری خارجی، و پذیرش ورشکستگی طرح های اقتصادی است.
هم زمان ابولقاسم سرحدی زاده، وزیر پيشين کار در دولت میر حسین موسوی، در گفت و گو با روزنامه خبر با اشاره به این نکات، که هزینه های زندگی دو برابر دستمزد هاست، و امنیتی برای سرمایه گذاری وجود ندارد، اظهار داشت، «تا مسائل سیاسی حل نشود موضوع اقتصاد حل نمی شود.» به گفته وزیر پيشين کار، «تا نظم عدالت وجود نداشته باشد امکان ندارد موضوع اشتغال و اقتصاد سر و سامان بگیرد.»