لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۲:۱۲

برنامه پنجم ایران بیکاری و تورم را نديد گرفته است


مجلس شورای اسلامی تقرییا یک هفته است که بررسی برنامه پنجم توسعه اقتصادی را آغاز کرده است. بررسی جزئیات این برنامه به گفته اعضای هیئت رئیسه مجلس حدود دو ماه به طول می انجامد.

پیش تر محمد مهدی مفتح، سخنگوی کمیسیون تلفیق مجلس، در آغاز جلسه علنی مجلس شورای اسلامی روز شنبه ۸ آبان ماه ، در زمینه برنامه پنجم اظهار داشت، «در این برنامه قطع وابستگی هزینه های جاری دولت - به درآمدهای نفت و گاز تا پایان برنامه تکلیف شده است. هم چنین مقرر شده که شاخص های توسعه به نحوی ارتقاء یابد که در پایان برنامه شاخص توسعه انسانی به سطح کشورهای با توسعه انسانی بالا برسد.»

ابراهیم عزیزی، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهوری، نیز، در همان جلسه، به تشریح اهداف برنامه پنجم توسعه کشور پرداخت و تاکید کرد که تعامل دولت و مجلس در برنامه پنجم توسعه کشور شکر نعمت ولایت و قدرشناسی از مردم و امید بخشی در داخل کشور و مایوس کردن دشمنان است.

در عین حال حسن کامران، نماینده اصفهان و عضو کمیسیون تلفیق برنامه پنجم، روز یکشنبه ۹ آبان ماه، در گفت و گو با خبرگزاری فارس، از علی لاریجانی رئيس مجلس خواست با حراست از شكل هندسی برنامه پنجم، اجازه تغيير محتوايی و ساختاری در برنامه را ندهد.

این در حالی است که روزنامه تهران امروز در شماره روز پنج شنبه ۱۳ آبان ماه، یکی از گزارش های صفحه نخست خود را به کارنامه یک هفته ای مجلس در بررسی برنامه پنجم اختصاص داده، و در این زمینه نوشته است، «در هفته جاری نيز كه پارلمان تمام وقت به بررسی برنامه پنجم توسعه می ‌پردازد، چهره‌هايی چون احمد توكلی و الياس نادران به اين عهد وفادار مانده و در قامت منتقدانی برجسته، نقشی مهم در اصلاح برخی كاستی ‌ها ايفا كرده‌اند.

از سوی ديگر، اما، حاميان دولت بر خلاف ايام پيشين كه در قبال برنامه‌های ارائه‌ شده از سوی دولت يا مورد رضايت و حمايت دولت،‌ سياست سكوت يا حمايت را برگزيده بودند، رفتار فعالانه و منتقدانه ‌تری در پيش گرفته‌اند و چهره‌هايی چون زهره الهيان، ستار هدايت‌خواه و حميد رسايی در اصلاح برخی مواد برنامه نقش مهمی ايفا كرده‌اند.

در همین رابطه، احمد توکلی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، روز شنبه ۸ آبان ماه، با پیشنهاد این که مجلس به گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه برنامه پنج رای ندهد، از دولت تدوین مجدد لایحه را بر اساس اصول هفت گانه طرح تحول اقتصادی خواستار شد.

رئیس مرکز پژوهش های مجلس، یکی از ایرادات مهم برنامه پنجم را مغایرت آن با سیاست های تحول اقتصادی و هدفمند کردن یارانه ها دانست.

در همین حال، مهرداد بائوج لاهوتی، عضو کمیسیون عمران مجلس و نماینده لنگرود، بعد از ظهر روز چهارشنبه ۱۲ آبان ماه، در گفت و گو با خبرگزاری مهر در خصوص روند بررسی لایحه برنامه پنجم در مجلس اظهار داشت، «حدود ۶۵ درصد لایحه ای که دولت به مجلس داد در کمیسیون های تخصصی مجلس و تلفیق مجلس مورد اصلاح جزئی قرار گرفت و ۲۹ درصد از مواد آن اصلاح کلی شد و ۱۰ درصد از لایحه هم حذف شد.»

وی گفت، «آن چه پیش بینی می شود این است که این لایحه ۱۰ تا ۱۵ درصد نیز در صحن مجلس دچار تغییر شود.» این عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تنها احتمال تغییر ۱۰ تا ۱۵ درصدی در برنامه پنجم توسعه را می دهد، در حالی که پیش تر سید عماد حسینی، سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس، روز شنبه هشتم آبان ماه ابراز کرده بود که در برنامه پنجم توسعه کشور برای مشکلاتی همچون بیکاری، تورم، عدم رشد اقتصادی و مشکلات بخش انرژی برنامه ریزی و تصمیم گیری مشخصی صورت نگرفته است.

سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس افزود، برنامه پنجم افزایش وابستگی بی سابقه به درآمدهای نفت، افزایش هزینه های جاری دولت و افزایش نرخ تورم را بدنبال دارد.

وی با اشاره به انحراف معنادار دولت از برنامه چهارم توسعه کشور ابراز امیدواری کرد که برنامه پنجم توسعه کشور به سرنوشت برنامه چهارم دچار نشود.

XS
SM
MD
LG