روز دوشنبه تالار آینه وزارت کشور، شاهد بزرگترین توافق اقتصادی دوجانبه، میان دو کشور ایران وترکیه بود.
در پی گفتگوی دوو نیم ساعته عبدالله گل، وهیات همراه وی، با مقامات دولت ایران به سرپرستی محمود احمدی نژاد توافق شد تا حجم روابط تجاری دو كشور از ده ميليارد دلار در سال گذشته فراتر رفته و به مرز سی ميليارد دلار افزاریش یابد و سرمايهگذاریهايی نیز در زمينههای گوناگون همچون برق و انرژی انجام گیرد.
محمود احمدينژاد در کنفرانس خبری برگزار شده، پس ازامضاء این توافق ها، ضمن اشاره به همكاری های امنیتی میان دو کشور تصریح کرد ايران از حقوق تركيه در همه مجامع بينالمللی حمايت کرده و اطمینان دارد، تركيه نيز از حقوق ملت ايران در تمام مجامع بينالمللی دفاع میكند.
وی همچنین از مواضع ترکيه در مورد مسائل هستهای ايران سپاسگزاری کرد و نشست ۱ + ۵ در استانبول را يک «موفقيت» خواند.
اين در حالی است که کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، در پايان مذاکرات هستهای گفته بود کشورهای ۱ + ۵ از موضع ايران در گفتوگوها «دلسرد» شده اند، چرا که پيش شرطهای ايران غير قابل پذيرش است.
رييسجمهوری تركيه نیز با ابراز خرسندی از توافقات صورت گرفته اعلام کرد، در این سفر هیات سيصد نفره ای از وزرا، اعضای گروه دوستی پارلمانی، نويسندگان برجسته، كارفرمايان و تجار بزرگ تركيه وی را همراهی میكنند.
عبدالله گل، فردا تهران را به مقصد اصفهان و تبريز ترک خواهد کرد و پس از آن به سفر چهار روزه خود پایان خواهد داد.
به اعتقاد کارشناسان، پس از اعمال تحریم های گستره علیه ایران به دلیل فعالیت های هسته ای تهران، دولت از هر گونه توافق اقتصادی، نظير توافق کنونی، برای رفع موقت مشکلات اقتصادی استقبال می کند.
خبر توافق های صورت گرفته میان مقامات ایران با کشور ترکیه، در حالی منتشر می شود، که مقامات دولت ایران هیچ جزئیاتی از این توافقات و یا تحلیل کارشناسانه نسبت به لزوم و یا تاثیرات آن در آینده اقتصادی ایران ارائه نکرده اند.
از این رو تاثیر قراردادها برکل اقتصاد ایران و منافع آن برای ایران همچنان در پرده ای از ابهام قرار دارد.