لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۴ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۳۷

واکنش کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران به گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد


واکنش کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران به گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد
واکنش کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران به گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد

در پی انتشار گزارش احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، یک سازمان مدافع حقوق بشر در ایران از جمهوری اسلامی خواسته است هر چه سریع تر به آقای شهید اجازه دهد تا به وضعیت بحران مداوم حقوق بشر در ایران رسیدگی کند.

«کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران» روز شنبه (۲۳ مهر) با انتشار بیانیه ای اعلام کرده است دولت ایران تاکنون از هر گونه همکاری با برنامه شهید مخالفت کرده است.

براساس این بیانیه، گزارش موقت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد اسناد جامعی در مورد بحران حقوق بشر در ایران تدوین شده اند که «آزار و اذیت و محاکمه فعالان جامعه مدنی، از جمله فعالان سیاسی، خبرنگاران، دانشجویان، هنرمندان، وکلا و فعالان محیط زیست و نیز انکار حق آزادی اجتماعات، حقوق زنان، حقوق اقلیت های قومی و نژادی و مذهبی و نیز آمار اعدام ها که سر به فلک کشیده اند، از جمله موارد نقض حقوق بشر هستند که گریبان ایران را گرفته است.»

این گزارش بر اساس شهادت مستقیم قربانیان و نیز مصاحبه هایی با فعالان حقوق بشر و نیز فعالان جامعه مدنی در خارج از ایران تهیه شده است.

هادی قائمی، سخنگوی «کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران» در این بیانیه تاکید کرده است: «این گزارش نشان می دهد که دولت ایران می تواند از حقیقت فرار کند، اما نمی تواند پشت پرده واقعیت مخفی شود. عمق و جزییات بحران حقوق بشر در ایران که در این اسناد ثبت شده اند، کشورهای عضو سازمان ملل متحد را ملزم می کند تا برای سرنهادن ایران به تعهدات بین المللی این کشور سر بنهد.» در این گزارش به ارائه چندین مورد درخواست به دولت ایران اشاره شده است که همه آن ها بدون پاسخ مانده اند.

آقای شهید روز ۲۹ مهر نتایج تحقیقات خود را به طور رسمی به مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک قرائت خواهد کرد.

در بخشی از بیانیه این سازمان مدافع حقوق بشر در ایران آمده است «گزارش شهید همزمان با گزارش سالانه بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد منتشر و در این گزارش نیز بر تداوم نقض حقوق بشر و رو به وخامت گذاشتن وضعیت حقوق بشر در ایران تاکید شده است.»

این کمپین از کشورهای عضو سازمان ملل متحد خواسته است تا در حمایت از تعهد و اختیارات گزارشگر ویژه یک موضع محکم و هماهنگ اتخاذ کنند و برای اعمال فشار بر ایران از کلیه ابزارهای دیپلماتیک بهره جویند.

در گزارش گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد بر حبس خانگی میر حسین موسوی و مهدی کروبی، دو رهبر مخالف دولت تمرکز شده است. آقای کروبی و موسوی از ۲۴ دی ماه سال ۱۳۸۹ و بدون حکم رسمی قضایی و خارج از حوزه اختیارات این نهاد دولتی در زندان خانگی به سر می برند.

در بخشی از گزارش موقت آقای شهید به «اقدام های ویژه ای همچون شکنجه، رفتار بی رحمانه و تحقیرآمیز با زندانیان، صدور حکم اعدام بدون رعایت روند قضایی، عدم احقاق حقوق زنان، آزار و اذیت اقلیت های قومی و مذهبی، نقض حقوق سیاسی و مدنی، به ویژه آزار و اذیت و ارعاب مدافعان حقوق بشر و فعالان جامعه مدنی» در ایران اشاره شده است.

اجرای گسترده حکم اعدام، به ویژه اعدام های مخفیانه و دسته جمعی بدون برگزاری دادگاه عادلانه و صدور احکام بدون رسیدگی قضایی منصفانه در زندان وکیل آباد مشهد، از جمله دیگر مواردی هستند که در گزارش موقت گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر در ایران مورد توجه ویژه قرار گرفته اند.

در بخشی از این گزارش همچنین به اعدام مخفیانه دست کم سیصد نفر در سال ۲۰۱۰ و نیز حداقل ۱۴۶ مورد اعدام در سال ۲۰۱۱ در وکیل آباد مشهد اشاره شده است.

براساس بیانیه «کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران» مقام های ایران در مورد این اعدام های مخفیانه سکوت اختیار کرده اند.

در گزارش موقت آقای شهید به نامه چندین زندانی اشاره شده که جزییات موارد شکنجه، بدرفتاری و نیز شرایط غیرانسانی، از جمله نامه عبدالله مومنی، احمد قابل و امید کوکبی اشاره شده است.

سخنگوی «کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران» در پایان این بیانیه خاطرنشان کرده است فقدان کامل همکاری ایران با گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد و تداوم سرپیچی دولت در خودداری از اجازه ورود وی به این کشور شاهدی بر این مدعاست که جمهوری اسلامی قصد ندارد قدم های معناداری برای بهبود وضعیت حقوق بشر در این کشور بردارد.

سخنگوی این سازمان مدافع حقوق بشر در ایران از گزارش گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد استقبال کرده و آن را ضروری ترین سند برای فعالان حقوق بشر در ایران خوانده است.

XS
SM
MD
LG