لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱۹ مهر ۱۴۰۳ ایران ۰۹:۱۹

زمينه سازی برای سرکوب مخالفان از جانب حکومت ايران


پس از گذشت هجده ماه از انتخابات بحث انگیز ریاست جمهوری سال گذشته، حکومت ایران، به بهانه بزرگداشت سالگرد راهپیمایی نهم دیماه، مطلوب ترین روایت خود را از حوادث انتخابات سال گذشته ارائه کرد.

نهاد ها، سازمانها و رسانه های دولتی و وابسته، مدت ها قبل از فرارسیدن این روز، با برگزاری کنفرانس، همایش، سخنرانی و ویژه برنامه های متعدد، به تجلیل از حامیان حکومت ایران پرداخته و ازحمایت آنان با عنوان حرکتی منحصر به فرد و تاریخی یاد کردند. اما بررسی جوانب مختلف دیدگاه های مطرح شده نوع نگاه حکومت ایران به مخالفان و معترضان به نتیجه انتخابات، و همچنین نحوه برخود با آنان در آینده، را روشن می سازد.

سازمان صدا و سیما، با تهیه چندین ویژه برنامه و میزگرد تلوزیونی، و با دعوت از چهره ها و تحلیل گران نزدیک به حکومت، به روایت خود از حوادث پس از انتخابات پرداخته، و خواست و تمایلات حکومت را شفاف تر از گذشته مطرح کرده است.

روایت تلویزیون دولتی ایران، براین پیش فرض استوار است که اساساَ هیچ تقلبی در انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران صورت نگرفته است. سازندگان این برنامه ها بدون اشاره به آنچه که در زمان رای گیری اتفاق افتاد و با صرف نظر از انتقادها ازنحوه برگزاری و اعلام نتایج و یا اسناد و مدارک ارائه شده از سوی نامزد های انتخاباتی مبنی بر تخلف های صورت گرفته از سوی دولت، آغاز روایت خود را برپذیرش قانون استوار میکنند.

راویان همچنین در پی واکاوی تاریخی، که از آن با عنوان رمز گشایی فتنه یاد میکنند، دلیل به نتیجه نرسیدن شکایات معترضین از سوی نهاد ها و مراجع دولتی را نه عدم تمایل حکومت به پیگری و شفاف سازی بلکه ناشی از عملکرد نامزد های معترض به انتخابات میدانند.

در ادامه دو عامل اصلی پیچیده شدن شرایطی که از آن با عنوان فتنه یاد میشود، عدم پایبندی معترضین به قانون و همچنین عدم مرزبندی آنها با جریانهای ضد انقلاب ذکر میشود.

در بخش دیگری از این رمز گشایی، اظهار نظر رهبران کشور ها به خصوص کشور های غربی در خصوص حوادث ایران و همچنین اعلام موضع گروه های شناسنامه دار مخالف حکومت ایران، دلیل غیر بومی بودن و انحراف اعتراضات محسوب شده و عدم واکنش نامزد های معترض به این گونه اظهار نظر ها، دلیل وابستگی آنها به غرب تلقی میشود.

سرانجام در مرکز این رمز گشایی، روز عاشورا به عنوان شاخص ترین روز در شناسایی چهره واقعی معترضین به نتیجه انتخابات عنوان می گردد.

این مستند تلاش میکند تا توجه مخاطب خود را به این موضع جلب کند که نه تنها از ابتدا هیچ خدشه ای بر انتخابات وارد نبوده، بلکه بی بصریتی رهبران مخالفان بخشی از جامعه را به سمتی هدایت کرد که مطلوب دشمنان اسلام بوده است. اما پذیرش این تصویر از شرایط موجود، و این روایت از انتخابات حاشیه دار دهمین دوره ریاست جمهوری تنها یک بخش ماجرا است، و اهداف نهاد قدرت در ایران برای آینده این اعتراضات و فعالین آن دامنه ای وسیع تر دارد.

یکی از اصلی ترین زمینه سازی های تئوریک برای برخورد با این گونه اعتراضات را میتوان در اظهارنظرهای مقامات دولتی ایران یافت.

این شیوه بیان و صراحت در مصداق سازی مخالفین در حالی صورت میگيرد، که مقامات ایرانی از استناد به برخی از دیدگاه های آیت الله خمینی، مبنی بر سرکوب مخالفان که در گذشته از انتشار آن پرهیز میشد، امتناع نمیکنند.

به اعتقاد کارشناسان از یک سو تاکید بر قانونی که قانون گذار و مجری آن مرجعی است که از آن شکایت میشود، و از سویی دیگر استفاده از امکانات عمومی کشور در راستای گسترش صرفاَ نهاد قدرت، بدون امکان دفاع از سوی طرف دیگر، و مقبولیت ادعاهای این گونه مستند سازی ها را با چالش مواجه خواهد کرد.



XS
SM
MD
LG