لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۵۱

مخالفت سلطانیه، با سخت ترشدن شرایط تبادل سوخت اتمی


قسمتی از نیروگاه اتمی بوشهر
قسمتی از نیروگاه اتمی بوشهر

دیپلمات های غرب امیدوارند امکان طرح مبادله سوخت اتمی با بار ديگر احياء و مطرح شود

نماینده ايران در آژانس بين المللی اتمی سازمان ملل متحد روز سه شنبه اظهارات یک مقام آمريکایی مبنی بر اینکه ایران باید شرایط سخت تری را برای مبادله سوخت اتمی بپذیرد، رد کرد.
ديپلمات های غرب می گويند اثرات تحريم های اقتصادی عليه جمهوری اسلامی ايران بتدريج ظاهر می شوند. آنها همچنين ابراز اميدواری کرده اند که مذاکرات اتمی با تهران به متوقف شدن برنامه غنی سازی اتمی اين کشور منتهی شود.
دیپلمات های غربی امیدوارند امکان طرح مبادله سوخت اتمی، که سال گذشته جمهوری اسلامی ايران آنرا رد کرد، بار ديگر احياء و مطرح شود.
به گفته ديپلمات های غربی، هرنوع موافقت جديدی با جمهوری اسلامی ايران بايد بر اساس اطلاعات بروز شده صورت گيرد. آنان می گویند با توجه به افزايش ذخیره اورانيوم کمتر غنی شده جمهوری اسلامی ايران، که در صورت غنی تر شدن قابلیت استفاده در ساخت بمب اتمی را خواهد شد، تهران باید شرایط جدیدی را برای مبادله سوخت اتمی بپذیرد. تهران از ماه فوريه شروع به غنی سازی اورانيوم با غلظت بالاتر کرده است.
علی اصغر سلطانيه، سفير جمهوری اسلامی ايران در آژانس بين المللی اتمی، در پاسخ يکی از خبرنگاران در مورد پيشنهاد سخت تر کردن شرايط مبادله سوخت اتمی از سوی آمريکا گفت که هيچ دليل و منطقی برای اينگونه پيشنهادات وجود ندارد.
جمهوری اسلامی ايران، بمنظور تشنج زدائی در مورد برنامه اتمی خود، اعلام آمادگی کرده است که در اواخر ماه جاری میلادی، در مکان و زمانی که هنوز رسما تعيين نشده، با گروه پنج به اضافه يک، يعنی با آمريکا، آلمان، فرانسه، چين، بريتانيا، و روسيه به مذاکره بنشيند.
اين اولين ملاقات مورد پرونده اتمی ایران میان مقامات این کشور و قدرت های غربی پس از گذشت بيش از يکسال خواهد بود. همچنين اولين ملاقات پس از اعمال تحريم های شديدتر علیه ایران از سوی سازمان ملل متحد، ايالات متحده آمريکا، و اتحاديه اروپا.
جمهوری اسلامی ايران تا به حال هيچ نشانه ای مبنی بر تجديد نظر در برنامه غنی سازی اورانيوم از خود نشان نداده و می گويد که برنامه اتمی اش، صرفا بمنظور توليد برق انجام می شود. ولی غرب بیم دارد که برنامه های غنی سازی اورانيوم تهران برای توليد سلاح اتمی و هدفهای نظامی صورت گرفته است.
هفته گذشته وزارت امور خارجه آمريکا گفت آمريکا و متحدان اروپائی اش خود را آماده می کنند، تا بعنوان اولين گام در اعتماد سازی، به جمهوری اسلامی ايران پيشنهاد جديدی در مورد مبادله سوخت اتمی ارائه دهند.
در اين ارتباط، روزنامه نيويورک تايمز نوشته است پيشنهاد جديد، ايجاب می کند که جمهوری اسلامی ايران ۲ هزار کيلو گرم از اورانيوم کمتر غنی سازی شده خود را به خارج از کشور ارسال دارد. اين مقدار دو سوم بيشتر از مقداری است که در مفاد قرارداد ضمنی سال گذشته در نظر گرفته شده بود، که پس از مدتی اين مذاکرات با شکست روبرو شد.
نيويورک تايمز همچنين گزارش داده که ايران بايد غنی سازی اورانيوم بيست درصدی خود را متوقف کند، که گام اوليه برای توليد سلاح اتمی است. به نوشته اين روزنامه، ايران همچنين بايد، در مذاکرات اتمی با کشورهای پنج به اضافه يک، آينده فعاليت های اتمی خود مشخص و روشن سازد.
سلطانيه تصريح کرد که تهران آماده است تا در مورد مبادلات سوخت اتمی گفتگو کند، ولی از هر گونه اظهار نظری در مورد احتمال گفتگو در مورد موضوعات ديگر با نمايندگان کشورهای پنج به اضافه خودداری کرد.
سلطانيه گفت که تهران برای راکتور تحقیقاتی خود در تهران نياز به ۱۲۰ کيلوگرم اورانيوم غنی شده با غلظت ۲۰ درصد دارد که برای توليد آن نياز به هزار دويست کيلو گرم اورانيوم غنی شده با غلظت پایين است.
سلطانيه افزود برای دريافت ۱۲۰ کيلو گرم اورانيوم غنی شده ۲۰ درصد به نظر منطقی نمی آيد که از جمهوری اسلامی ايران خواسته شود تا اورنيوم بيشتری به خارج ارسال کند. سلطانيه تأکيد کرد که چنين درخواستی را می توان به نوعی بهانه گيری برای اجتناب از شرکت در مذاکرات اتمی تفسير کرد.

XS
SM
MD
LG