رییس جمهوری آمریکا با روسای جمهوری روسیه و فرانسه درباره ایران بحث کرده است.
به گفته منابع کرملین، پرزیدنت اوباما و دیمتری مدودف، رییس جمهوری روسیه، روز شنبه در یک مکالمه تلفنی درباره برنامه اتمی ایران به تبادل نظر پرداختند.
آقای اوباما نقش روسیه در مذاکرات هفته پیش با ایران را ستود، و پرزیدنت مدودف بر اهمیت درگیری آمریکا در توافق پیشنهادی غنی سازی اورانیوم ایران تاکید گذاشت.
آقای اوباما گفت و گوی مشابهی با نیکولا سارکوزی، رییس جمهوری فرانسه، انجام داد.
این گفت و گو ها در حالی صورت می گیرد که بازرسان اتمی سازمان ملل متحد بررسی سه روزه یکی از مراکز بحث انگیز غنی سازی اورانیوم در ایران را آغاز می کنند.
تیم آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار بود روز شنبه وارد ایران شود و روز یکشنبه از تاسیسات در نزدیکی شهر قم دیدن کند.
ایران اخیرا ساختن تاسیسات را تایید کرد. علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، می گوید ایران به بازرسان اجازه می دهد از تاسیسات دیدن کند تا «حسن نیت» خود را ثابت کند و جامعه جهانی را از «صلحجویانه بودن فعالیت های اتمی اش» مطمئن سازد.
ایران هنوز درباره توافقی بحث می کند که بر اساس آن اورانیوم کشور برای غنی شدن جهت استفاده در یک رآکتور پژوهشی به روسیه حمل خواهد شد. هدف از توافق، که روسیه، آمریکا و فرانسه، آنرا تصویب کرده اند این است که ایران نتواند اورانیوم را در سطحی که می تواند برای ساختن تسلیحات اتمی بکار رود غنی کند.
روز شنبه، علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی، از پیشنهاد انتقاد کرد و قدرت های غربی را متهم ساخت که سعی دارند ایران را «گول» بزنند و توافق را بر آن «تحمیل کنند.» لاریجانی به خبرگزاری ایسنا گفت بر اساس مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی، کشورهای دارای سوخت هسته ای باید آن را در اختیار کشورهایی که نیاز دارند قرار دهند. لاریجانی گفت او بین این مساله و ارسال اورانیوم ایران به خارج برای پردازش بیشتر ارتباطی نمی بیند.
ایسنا به نقل از علاء الدین بروجردی، رییس کمیته امنیت ملی و روابط خارجی مجلس، نیز می گوید ایران به جای وارد شدن در چنین توافقی با قدرت های غربی، بهتر است سوخت اتمی را مستقیما خریداری کند.
علی اصغر صالحی به پرس تی وی گفت تهران در این هفته به پیشنهاد پاسخ می دهد، اما همچنین انتظار دارد قدرت های جهانی پیشنهاد های متقابل ایران برای غنی سازی اورانیوم را نیز بررسی کنند.
پنج عضو دائمی شورای امنیت و آلمان قرار است در اواخر ماه جاری در ژنو با نمایندگان ایران گفت و گو کنند.