لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۲۹

معمای نرخ رشد صنعتی و چشم انداز تیره اقتصاد ایران


اختلاف آماری در ایران هم چنان ادامه دارد. علی اکبر محرابیان، وزیر صنایع و معادن، در حالی روز شنبه ۲۳ مرداد ماه در حاشیه مراسم تودیع و معارفه مدیر عامل سازمان توسعه و نوسازی معاون و صنایع معدنی ایران رشد بخش صنعت در سال ۸۷ را معادل ۸ درصد عنوان کرد که محمود بهمنی، رئیس بانک مرکزی، اخیرا میزان این رشد را ۷ درصد اعلام کرده بود.

روزنامه تهران روز یک شنبه ۲۴ مرداد ماه، تیتر اصلی خود را به «معمای نرخ رشد صنعتی» اختصاص داده و نوشته است، «اختلاف‌های آماری میان مسئولان اقتصادی كشور موضوع جدیدی نیست، حتی میان بانك مركزی و وزارت صنایع و معادن نیز دیگر این اختلاف‌ها تازگی ندارد، اما این كه عدم اعلام رشد اقتصادی سال ۸۸ به‌ دلیل به‌توافق نرسیدن این دو نهاد اعلام نمی‌شود و این كه علامت «oo» یعنی «رقم مورد نظر در دسترس نیست» از سه ماهه دوم ۸۷، هر جا كه نشان و آدرسی از نرخ ارزش افزوده بخش صنعت وجود دارد به‌ صورت یك مشخصه ثابت در برابر آن ایستاده است، موضوعی است كه جای تامل بیش تر دارد. این یعنی این كه بانك مركزی هم آمار ارزش افزوده بخش صنعت در تولید ناخالص داخلی را ندارد و «oo» یعنی سهم صنعت از اقتصاد ایران در دو سال پیاپی اعلام نشده است!»

روزنامه جهان صنعت نیز، در شماره روز یک شنبه ۲۴ مرداد ماه با تاکید بر این موضوع که آمار وزیر صنایع آب رفته بر این موضوع اشاره کرده است، که نظر وزیر صنایع و معادن به دیدگاه رئیس کل بانک مرکزی نزدیک شده است.

به نوشته این منبع، پذیرش نرخ رشد ۸ درصدی صنعت از سوی وزیر صنایع و معادن در حالی است که وی در گذشته این رقم را بین ۱۰ تا ۱۱ درصد پیش بینی کرده بود.

در یکی از تیترهای داخلی همین روزنامه، از قول کارشناسان و صنعتگران می خوانیم، «معلوم نیست دولت از چه صنایعی حمایت می کند.»

محمد موسوی، رئیس خانه صنعتکاران ایران در این زمینه گفت، «متاسفانه کشور ما از نداشتن سیاست گذاری کلان صنعتی رنج می برد و توسعه صنعتی مشخصی برای نقشه راه صنایع مشخص نشده است.»

این در حالی است، که محرابیان روز یکشنبه ۲۴ مرداد ماه در مجمع عمومی سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران علت عمده رشد و افزایش شاخص بورس را رشد و موفقیت های شرکت های صنعتی دانست، و گفت، «با توجه به این اثر گذاری باید از صنعتگران کشور تقدیر و تشکر کرد.»

شاخص بورس تهران پس از ۲۷ روز کاری مثبت (۴۱ روز تقویمی) روز یکشنبه ۲۴ مرداد ماه، شاهد بالاترین افت در سال ۸۹ بود و با ۱۶۳ واحد افت به ۱۶۶۹۵ و واحد رسید.

مجید اصلی، کارشناس اقتصادی، در گفت و گو با خبرگزاری فارس بعد از ظهر روز یک شنبه ۲۴ مرداد ماه، با اشاره به این که مهم ترین دلیل افت شاخص در این روزها رشد بی رویه بازار طی یک ماه اخیر است، گفت، «ابطال معامله ایران خودرو و احتمال ابطال معامله ساپیا از دیگر دلایل افت بازار است که این روند تا پایان ماه رمضان ادامه دارد.»

در این حال محمد کشتی آرای، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران، در گفت و گو با ام بی ای نیوز توصیه کرد، به دلیل نوسان شدید قیمت طلا در بازار جهانی و مرتبط بودن آن با حوادث و رویداهای جهانی بهتر است سرمایه گذارن در این مقطع در بازار طلا سرمایه گذاری نکنند.

پیش تر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) اعلام کرد ایران در چهار ماه نخست سال جاری بیش از ۲۲ تن طلای خام از کشورهای ترکیه، روسیه و امارات متحده عربی وارد کرده است که ارزش آن برابر ۸۵۵ میلیون دلار برآورد شده است، که از افزایش شدید و بی سابقه واردات این فلز گران بها در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته حکایت دارد.

هم زمان جلیل مغازه ای، رئیس اتحادیه صادرکنندگان گیاهان دارویی، در گفت و گو با خبرگزاری فارس بعد از ظهر روز یکشنبه ۲۴ مرداد ماه با بیان این که امسال ۲۰۰ تن زعفران در کشور تولید شده که ۱۸۰ تن آن باید صادر شود، گفت، عدم صادرات طلای سرخ، قیمت زعفران را به نصف تقلیل داده است.

رئیس اتحادیه صادرکنندگان گیاهان دارویی گفت، «صادرات گیاهان دارویی امسال نزدیک به صفر است. در سال جاری به دلیل تحریم، صادرات به اروپا و آمریکا نداریم و صادرات به کشورهای خاور دور هم بسیار اندک است.»

هادی سنگانیان، رئیس هیات مدیره صادر کنندگان میگو، نیز در گفت و گو با ام بی ای نیوز گفت، «با وجود پتانسیل بالا برای تولید میگو در کشور متاسفانه میزان تولید در ایران پایین بوده و به همین دلیل رقابت با تولید کنندگان بزرگی مانند چین و کشورهای آمریکای جنوبی برای تولید کننده داخلی صرفه اقتصادی ندارد.»

رئیس هیات مدیره صادر کنندگان میگو گفت، «وجود تحریم ها نیز باعث شده عمده بازار میگو ایران که کشورهايی مانند اسپانیا، فرانسه و پرتغال بوده را از دست داده و تنها بازار آسیایی و خاورمیانه را داشته باشیم که آن هم به لحاظ رقابت با قیمت چین در سال های گذشته از رونق خوبی برخوردار نیست.»

این در حالی است، که بر اساس گزارش ماهانه سازمان کشورهای تولید کننده نفت ( اوپک )، تولید نفت ایران در تیر ماه نیز با کاهش تولید روبرو بوده است، و با کاهش ۱۹ هزار بشکه در روز به ۳ میلیون و ۶۹۱ میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.

در این اوضاع و احوال وزاری نفت و نیرو این هفته، به کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی فرا خوانده شده اند تا در خصوص برخی از مسائل حوزه تحت مدیریت خود جوابگوی اعضای این کمیسیون باشند.

خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، بعد از ظهر روز یک شنبه ۲۴ مرداد ماه، اعلام کرد، سوال هادی قوامی وموسی‌الرضا ثروتی نمایندگان اسفراین و بجنورد از وزیر كار در خصوص دلیل اجرا نشدنكامل اهداف آیین‌نامه‌ اجرایی بنگاه‌های زود بازده در جلسه‌ی علنی امروز- یك‌شنبه- مطرح شد كه با توضیحات وزیر كار، نمایندگان عنوان كردند كه از پاسخ وزیر قانع شدند.

هر چند به گزارش خبرگزاری مهر، که تقرییا یک ساعت بعد از گزارش ایسنا مخابره شد، حکایت از آن دارد که «نمایندگان مجلس در پی توضیحات وزیر کار و امور اجتماعی در خصوص دلایل اجرايی نشدن کامل اهداف آئین نامه اجرایی بنگاه های زودبازده آن را قانع کننده دانستند ولی نمایندگان سئوال کننده اعلام کردند که قانع نشده اند.»

در همین حال بررسی روزنامه جهان صنعت روز شنبه ۲۳ مرداد ماه، از ۵ کمیسیون تخصصی اقتصادی مجلس شورای اسلامی نشان می دهد که ۹۱ درصد از اعضای این کمیسیون های تخصصی اقتصادی، اصلا دانش آموخته علم اقتصاد نیستند.

این بررسی نشان می دهد، که در اقتصاد نفتی ایران، از میان ۲۳ نفر عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، تنها یک نفر مهندس نفت است.



XS
SM
MD
LG