لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۹

تعطیلی جشنواره های تئاتر و موسیقی در ایران


تعطیلی جشنواره های تئاتر و موسیقی در ایران
تعطیلی جشنواره های تئاتر و موسیقی در ایران

خبرگزاری های ایران گزارش کردند: حمید شاه آبادی، معاون هنری وزرات ارشاد اسلامی، روز سه شنبه ۱۲ مرداد ماه، در جلسه معارفه تشکیل شده در تالار رودکی تهران شرکت کرد تا مدیران تازه برگزیده اداره های نمایش تحت پوشش این وزراتخانه را از جمله مدیر کل هنرهای نمایشی مدیر تالار رودکی، و مدیر انجمن هنرهای نمایشی ایران اعلام کند. آقای شاه آبادی در این نشست به هنرمندان تئاتر ایران پیام داد: «از این پس جز جشنواره‌های فجر باقی جشنواره‌ها به صورت سالانه برگزار نخواهند شد.»

آقای شاه آبادی حذف جشنواره های نمایش و موسیقی را به دلیل ریخت و پاش هزینه های دولتی ضروری دانسته است، هرچند هنرمندان رشته های نمایش و موسیقی می گویند: علت های دیگری افزون بر این پشت این حذف جشنواره ها نهفته که مهم ترینشان بستن آخرین روزنه های ارتباط عمومی تماشاگران با هنرهای نمایشی است. زیرا این جشنواره ها که سالیانه برگزار می شوند با همه محدودیت ها و ممنوعیت ها باز هم فرصت و موقعیتی برای گروه های نمایشی مستقل به ویژه گروه های شهرستانی اند که به دلیل ممنوعیت های شدید ارگان های محلی در شهرستان ها امکان آزادانه برگزاری نمایش را ندارند.

هرچند هنرمندان عضو خانه تئاتر می گویند: دولت سیاست حذف یارانه های دولتی به تئاتر را همزمان با تشدید سیاست کنترل بر تئاتر دنبال می کند.

محمد یعقوبی، نمایشنامه نویس و عضو خانه تئاتر، در گفتگو با خبرگزاری ایسنا با انتقاد از عدم اجرای قرارداد تیپ و مخفی ماندن اعضای شورای نظارت و ارزیابی اداره کل هنرهای نمایشی گفت: «تصور عرف این است وقتی انسان هایی ناپیدا و نامعلوم کاری را انجام می دهند، آن کار، کار نادرستی است زیرا وقتی انسان ها کار درستی انجام می دهند نیازی نمی بینند که خود را پنهان کنند اما نامعلوم بودن اعضای شورای نظارت به این معناست که گویی خودشان هم قبول دارند کار نادرستی انجام می دهند.»

ایرج راد، مدیرعامل خانه تئاتر، در گفتگو با روزنامه تهران امروز گفت: خصوصی سازی تئاتر و به طبع آن تشکیل سازمان تئاتر به یکی از مسائل روز تئاتر ایران بدل شده است.

ایرج راد خواهان حذف سازمان های دولتی به منظور پیشرفت و رشد تئاتر مستقل ایران شد و آن را تنها راه حرفه ای شدن و جذب نیروهای متخصص در این رشته دانست. او با اشاره به بودجه های پراکنده دولتی برای نمایش موازی کاری های بسیار و پخش بودن امکانات در نهادها و سازمان های گوناگون دولتی را عامل اتلاف بودجه ها و سازمان دولتی اداره کل نمایش را ناتوان از دستیابی به اهداف اساسی در تئاتر ایران دانست.

به گفته یکی دیگر از کارورزان نمایش، اداره های گوناگون و موازی دولتی در بخش نمایش، بازار کاری برای خودی های دولتی است که وظیفه ای جز تهی کردن کالبد هنر نمایش و سانسور و خانه نشین کردن هنرمندان این رشته ندارند. کارورزان تئاتر بسته شدن تالار مولوی را یکی از نشانه های همین خودی هایی دانست که به نقش خفیه نویسان گزارش به مراکز قدرت دادند که گروه های تئاتری در تالار مولوی «رعایت حجاب» نمی کرده اند، پس می بایستی در چنین تالاری بسته شود. تحصن هنرمندان مقابل تالار مولوی هم گره گشای گشایش آن نشد و جهاد دانشگاهی به دستور همان مراکز درهای تالار را پلمب کرد تا مدیر آن تغییر کند و مدیر جدید اطلاعیه دهد که: «رعایت حجاب» برتر از نمایش آمد پدید.

بیانیه اعتراضی انجمن بازیگران خانه تئاتر که در اعتراض به وضعیت تالار مولوی منتشر شده بود کارساز نبود که تاکید کرده بود: «این بار به نام فرهنگ آغاز شد و ضربه با دست متولیان عرصه فرهنگ فرود آمد.»

انجمن بازیگران خانه تئاتر فرصت پیش آمده را غنیمت شمرده به گوشه ای از مشکلات دیرپای نمایش در ایران امروز پرداخته افزودند: «هنوز گودال پشت تئاتر شهر به انتها نرسیده و جان های دلواپس اهل نمایش از ریزش و فرو ریزش این بنای کهن و میراث و نماد فرهنگ ملی نیاسوده بود که سوراخ دیگری در حیاط خانه ما – به نام مترو- برساختند..و نه فقط حیاط و پس و پشت تئاتر شهر، بلکه حتا نام محله ما را هم غصب کردند و آن را به نام و تابلوی دیگری آراستند. هنوز از ضربه وابسته کردن معیشتمان به گیشه و ساده پسندی گیج و حیران بودیم که دستورالعمل ممیزی های مکرر و بی پایان باز هم امنیت شغلی و روانی ما را به چالش کشید.»

بازیگران تئاتر دلخون از وعده های رنگین و سخنان رنگارنگ مسئولان دولت ادامه داده اند: «ما اهل تئاتر را همچنان به وعده های رنگارنگ و سر خرمن دل خوش می دارند و هر روز ساز نویی برایمان ساز می کنند.» بیانیه آنگاه نقل قول مسئولان دولت را می آورد که: «در این سال چندین تالار جدید تئاتر ساخته می شود.... به زودی ۳۰۰ درصد به فضای تئاتر ایران افزوده خواهد شد.... ساختمان ۲ و ۳ و ۴ و ۵ تئاتر شهر در چندین نقطه شهر ساخته خواهد شد.»

تازه ترین وعده ها نیز در سخنان حمید شاه آبادی در معارفه روز سه شنبه بازتاب داشت: «به زودی شعب رودکی در بسیاری نقاط جهان گشایش خواهد یافت.» این در حالی ست که مدیر پیشین تالار رودکی به دلیل سرفرود نیاوردن در برابر مقررات ممیزی بیشتر برکنار شده و برگزاری جشنواره های سالیانه تئاتر لغو خواهند شد. در چنین فضایی از وعده های رنگین از جمله: گشایش شعب تالار رودکی در سراسر جهان، در داخل ما شاهد آن هستیم که چهره های برجسته تئاتر ایران، کسانی همچون بهرام بیضایی خانه نشین شده اند.

یکی از کارورزان نمایش با اشاره به این آشوب و بلایای تئاتر ایران در وب لاگ شخصی اش نوشت: سید محمدعلی ابطحی، رئیس دفتر رئیس جمهوری پیشین ایران از تمرینات آمادگی برای نمایش دادگاه خود در سال گذشته یاد کرده است. این کارورز تئاتر نوشته است: ظاهراً نمایش از تئاتر شهر به زندان اوین منتقل شده. اما مردم بدانید سرنوشت نمایش ایران این نبود!

XS
SM
MD
LG