لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۴ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۷

افزایش دامنه مخالفت ها با دولتی شدن«ان جی او» ها


افزایش دامنه مخالفت ها با دولتی شدن«ان جی او» ها
افزایش دامنه مخالفت ها با دولتی شدن«ان جی او» ها

دامنه مخالفت مردم و سازمان های مستقل مردم نهاد علیه طرح «ساماندهی تشکل های مردم نهاد» که در مجلس شورای اسلامی مطرح شده، رو به افزایش است.

سازمان های مردم نهاد می گویند: هدف این طرح تحدید اختیارات و آزادیهای قانونی سازمان های غیردولتی اجتماعی معروف به «NGO» و دولتی شدن هرچه بیشتر آنان است.

گرچه این طرح به درخواست نمایندگان مسکوت مانده است؛ اما علی اصغر یوسف نژاد نماینده ساری در مجلس گفته است: این طرح ماه آینده در صحن علنی مجلس بررسی خواهد شد.

لطف الله غضنفری دبیر اجرایی سازمان مردم نهاد کشور که می گوید هشت هزار سازمان مردم نهاد در کشور فعالیت می کنند، افزوده است: کلیات طرح در مجلس مصوب شده و تا یک ماه آینده اجرای قانون قطعی است.

جواد آرین‌منش نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز در توجیه طرح تحدید اختیارات و آزادی حوزه کاری سازمان های معروف به«NGO» می گوید: « برخی تشکل‌ها بدون اطلاع سازمان‌های مسئول با خارج از کشور ارتباط برقرار می‌کنند و در همایش‌هایی شرکت می‌کنند که گاه طراحی آن از سوی صهیونیست‌ها اتفاق افتاده و یا گروهک‌‌هایی جهت مداخله در امور ایران و کشورهای جهان سوم آن‌ها را برگزار می‌کنند. این‌ها در بعد اجتماعی و سیاسی است.»

براساس طرح تحدید اختیارات این سازمان ها در مجلس، وزرات اطلاعات، وزارت کشور و وزارت ارشاداسلامی کنترل کامل مدیریت این سازمان ها را برعهده خواهند گرفت که به گفته مخالفان پس از آن، سازمانهای مردم نهاد به سازمان دولت نهاد تبدیل خواهند شد.

در این میان محمدمهدی عسگرپور، مدیرعامل خانه سینما، نهاد صنفی و مستقل خانواده سینمای ایران در مخالفت با این طرح می گوید: تصویب و اجرایی شدن طرح سامان‌دهی تشکل‌های مردم‌نهاد موجب چند دهه عقب‌گرد در زمینه ان.جی.اوها خواهد شد.

مدیرعامل خانه سینما می گوید: «در سال‌های اخیر هر جا که دولت و مجلس احساس کردند موضوع مهم است، نظارت‌های خود را زیاد کردند و سیستم‌های نظارتی برای آن به وجود آورند.»

محمدمهدی عسگرپور افزود: «به عنوان مثال در دهه 70 که مسئولیتی در فارابی داشتم چهار پنج سالی تلویزیون نرفته بودم، یعنی بین سال‌های 77 تا 81. بعد از پنج سال که به ساختمان صداوسیما رفتم، دیدم ساختمان‌ها زیاد شده و کارمندان بیشتری آنجا حضور دارند و کلی فلش اضافه شده که اداره کل‌ها را نشان می‌دهد. اولین مسئله برایم این بود که این اداره کل‌ها را بشناسم و دیدم که یکی بر دیگری نظارت می‌کند و اداره کل سوم بر این دو نظارت می‌کند. بنابراین کلی سیستم نظارتی بر هم نظارت می‌کنند و حاصل آن را هم در خروجی این سال‌های تلویزیون می‌بینیم.»

مدیرعامل خانه سینما با اشاره به کاربرد وسیع ادبیات نظامی در فرهنگ سیاسی کشور می گوید: «از آن‌جا که فهمیده‌ایم شبیخون فرهنگی صورت گرفته، از ادبیات نظامی استفاده می‌کنیم، سنگر می‌چینیم، سیم‌خاردار می‌گذاریم و اعتقاد داریم دشمن با ادوات نظامی می‌آید و ما هم باید دفاع کنیم. این دفاع به شکل نظارت و شکل‌گیری اداره کل‌های نظارتی نمود و بروز پیدا می‌کند. تفکری که در مجلس موجب بیان چنین طرحی شده ناشی از وجود همین نوع نگاه است.»

مدیرعامل خانه سینما که با تلاش همه جانبه وزارت ارشاد برای دولتی کردن این نهاد صنفی روبروست درباره طرح فوق می گوید: «به اعتقاد من موجب عقب‌گرد خیلی اساسی و چند دهه‌ای خواهد شد. گویی به بیست یا سی سال قبل برگشته‌ایم. تمامی این سیستم‌های نظارتی که به وجود می‌آید قطعا باعث ایجاد نهادهای شبه دولتی خواهد شد.»

عسگرپور در مورد اجرایی شدن این طرح گفت: «اگر این طرح تصویب و اجرا شود به جای اینکه با وزارت ارشاد مواجه باشیم با چیز دیگری روبرو می‌شویم که شبیه ارشاد است، اما اسمش را می‌توان ان.جی.او گذاشت. در غیر این صورت گویی امکان حیات برایشان وجود ندارد.»

XS
SM
MD
LG