بکارگیری رسانه های اینترنتی همچون فیسبوک، توئیتر و وبلاگها توسط کمپین باراک اوباما به عنوان ابزاری موثر در کارزار انتخابات ۲۰۰۸ ریاست جمهوری آمریکا، ستادهای انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۸۸ بویژه ستاد میرحسین موسوی را متوجه این ابزار موثر کرد.
رسانههای اجتماعی اینترنتی که علت پدیداریشان ایجاد شبکههای خصوصی دوستانه بود، به سرعت به ابزاری برای آگاهیرسانی آزاد تبدیل شد. برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۱۳۸۸ و بکارگیری این رسانه ها از سوی ستادهای انتخاباتی و جوانان باعث گرم شدن بازار این شبکهها شد.
میرحسین موسوی در بیانیه شماره هجدهم خود گفت «گسترش و فعالسازی شبکههای اجتماعی - واقعی و مجازی - و تعمیق فضای گفتگو بر سر اهداف و بنیانهای هویتی جنبش از جمله راهکارهای محوری است که مستلزم توجه ویژه کلیه فعالان سبز است.»
در جریان انتخابات و وقایع بعد از آن «پیامک» ها، توئیتر و فیسبوک تازه ترین رویدادها را به مخاطبان داخلی و خارجی منتقل می کردند.
کارآیی بالای این ابزارها، خبرگزاریها و شبکههای تلویزیونی جهانی را متوجه آن کرد. شبکههای فعال اجتماعی، اگرچه با محدودیت و قطع ارتباط اینترنتی در ایران روبرو می شدند، اما جوانان پرشوری که نتیجه انتخابات را تایید نمی کردند، با استفاده از همین ابزار مجازی، راهپیماییها و اعتراضات واقعی و مجازی را سازماندهی کردند.
یک پژوهش استادان دانشگاه جرج واشنگتن، که از سوی بنیاد مطالعات صلح آمریکا انتشار یافته، بر نقش شبکههای فارسی زبان خارجی از جمله بخش فارسی «صدای آمریکا»، در انتشار اخبار اعتراضات مدنی ایران تاکید کرده و میافزاید بخش فارسی صدای آمریکا با ایجاد صفحه «یو سند ایت» برای دریافت ویدیوهای ارسالی کاربران داخلی، تلاشی بیوقفه را برای دریافت و انتشار این ویدئوها بخرج داده بود.»
انتشار جهانی تصاویر ویدئویی قتل «ندا آقاسلطان» در جریان راهپیمایی اعتراضی، بوسیله همین رسانههای اجتماعی، توجه جهانیان را به جدی بودن صدای اعتراضات مدنی و بدون خشونت در ایران جلب کرد؛ زیرا مخاطبان این شبکهها و خبرگزاریها مشتاق آگاهی بیشتر و روزآمد از این رویداد در ایران بودند. توجهی که تا زمان مرگ نابهنگام مایکل جکسون خواننده سرشناس پاپ آمریکا ادامه یافت.
با این همه بعدها، جوانان شرکت کننده در بهار عربی از تجربه جوانان ایرانی در بهره گیری از این شبکهها بخوبی استفاده کردند.