لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۴

مخالفت معاونت سینمایی وزارت ارشاد با گردهمایی سینماگران


مخالفت معاونت سینمایی وزارت ارشاد با گردهمایی سینماگران
مخالفت معاونت سینمایی وزارت ارشاد با گردهمایی سینماگران

اعلامیه فراخوان سینماگران برجسته ایران برای گردهمایی روز دوشنبه همه خانواده سینما برای آنچه «پیگیری مشکلات صنفی و ایجاد امنیت شغلی» خوانده شده، بازتاب گسترده ای در محافل اجتماعی ایران داشته است. از یکسو مستندسازان و سازندگان فیلمهای کوتاه با انتشار اطلاعیه از این گردهمایی پشتیبانی کردند و از دیگرسو کلیه صنوف 29 گانه خانواده سینما نیز اعلام کردند بدون درنظرگرفتن تهدیدات دولتیان شرکت خواهند کرد. در این میان تنها گروهی که مخالفت خود را با این گردهمایی اعلام کرد «شورای مرکزی اتحادیه تهیه کنندگان» بود که گفته است: «این نشست دستاوردی جز نفاق بین صنوف و مدیریت سینما ندارد.»

سینماگران می گویند این شورای دولت ساخته یکی از دیگر نهادهای تحمیلی دولت به خانواده سینماست و آنان جامعه تهیه کنندگان سینمایی را نمایندگی نمی کنند.

اما علنی ترین مخالفت شتابزده و خشماگین از زبان جواد شمقدری؛ معاونت سینمایی وزرات ارشاد شنیده شد که در واکنش به اعلامیه گردهمایی و بازتاب آن در رسانه های خارج کشور گفت: «البته من نمی‌دانم از تجمع وگردهمائی چه کاری برمی‌آید! من نگرانم شاید بعضی تنها به دنبال برگزاری یک شو و نمایش باشند که این یک رفتار غیراخلاقی است. موضوع امنیت شغلی و مباحث رفاهی دیگر امری نیست که کسی در اصل آن بخواهد چون و چرا کند. باید دید چرا معاونت‌های سینمایی و خانه سینما طی 31 سال گذشته برای این موضوع کار جدی نکرده‌اند و اگر گردهمائی و تجمع راه حل بوده چرا آقایان در آن زمان دست به چنین اقدامی نزده‌اند.»

شمقدری افزود: «تصور من این است که این موضوع باز دستاویز رفتارهای سیاسی بعضی آقایان شده، باید عزیزان و همکاران ما هوشیار باشند، موضوع امنیت شغلی با یک گردهمائی حل نمی‌شود، بلکه حداقل کار، تشکیل کارگروه‌های کارشناسی است تا نسبت به نحوه عملی شدن آن به راه حل‌ها بیندیشند و گروهی هم پیگیری کند تا این موضوعات از طریق مجلس، دستگاه‌های دولتی ذیربط به سرانجام خود برسد.» معاونت امور سینمایی برای تهدید سینما مرتبط کردن این گردهمایی با کشورهای خارجی افزود: «آمریکا و اذناب داخلی‌اش درصدد هستند جو بی‌اعتمادی و ناامنی را در کشور دامن بزنند.»

سناریوی آقای شمقدری چنان تخیلی به نظر می رسید که حتا خبرگزاری دولتی فارس هم آن را باور نکرد. از این رو، این خبرگزاری متن گفتگو با فرهاد توحیدی نایب رئیس هیات مدیره خانه سینما را منتشر کرد که ردیه ایست به اتهامات و تهدیدات معاونت سینمایی.

فرهاد توحيدي نايب رئيس هيأت مديره خانه سينما در گفت‌وگو با خبرنگار سينمايي فارس در واکنش به تهدیدات شمقدری گفت : طي يكي دو روز اخير صحبت‌هاي مختلفي مبني بر هدف گردهمايي عصر فرداي جامعه اصناف سينمايي مطرح شده است كه برخي از دوستان آن را به يك شو تشبيه كردند و برخي ديگر آن را گلريزان خواندند در حالي كه به هيچ وجه چنين چيزي نيست و اين گردهمايي صرفا دعوتي از جامعه اصناف سينمايي است تا دور هم جمع شوند و مطالبات به حق اجتماعي خود را پيگيري كنند.
توحيدي افزود: برخلاف اين كه عنوان شده است هيئت مديره در ماه‌هاي آخر كاري خود به فكر مسئله بيمه و بيكاري صنوف افتاده است، بايد بگويم كه 20 ماه است كه هيئت مديره به دنبال اجرايي كردن مصوباتي است كه پيش از اين در مجلس شوراي اسلامي به تصويب رسيده است به اين ترتيب اين اقدامات صرفا مربوط به آقاي شمقدري نيست و از معاونت سينمايي پيشين جامعه اصناف سينمايي پيگير مطالبات خود شده است.
وي افزود: همچنين اگر دوستان خاطرشان باشد آقاي حسيني پيش از آن كه به عنوان وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي انتخاب شوند با هيئت مديره خانه سينما ديدار داشتند و طرح امنيت شغلي جامعه اصناف سينمايي به ايشان ارائه شد و پس از وزارت نيز بار ديگر اين طرح را به ايشان ارائه كردند.
نايب رئيس هيئت مديره خانه سينما خاطرنشان كرد: اگر آقاي شمقدري هم خاطرشان باشد، ما تاكنون 30نامه به ايشان زده‌ايم و اگر كارتابل خود را باز كنند متوجه مي‌شوند كه اين موضوع اقدامي يك شبه نيست و ماه‌ها است كه هيئت مديره خانه سينما پيگير مطالبات اجتماعي صنوف است.

در همین حال «بابك خانيان» مشاور اجرايي معاونت سينمايي در گفتگو با خبرگزاری فارس گفت: خارج از ماده 9، معاونت سينمايي هيچ تعهدي نسبت به خانه سينما ندارد.

سینماگران می گویند اگر معاونت سینمایی هیچ تعهدی به خانه سینما ندارد؛ چرا از این گردهمایی نگران شده و واکنش تندی از خود نشان داده است. سینماگران می گویند تهدیدات معاونت سینمایی تایید آشکار وضعیت اسف بار آینده صنعت سینمای ایران است.

امین تارخ دبیر گردهمایی درباره اهداف این گردهمایی گفت: «تدوین و پیگیری تصویب قانون مالکیت حقوق آثار سینمایی که در پیش​نویس قانون حمایت از حقوق مادی و معنوی آثار سینمایی تهیه شده توسط این خانه مصرح در فصل هفتم (پیوست شماره 3) در مواد 101 تا 114 (پیوست شماره 4) طی نامه شماره 0731-87 مورخ 26/11/1387 (پیوست شماره 5) به ریاست محترم جمهور و رئیس محترم کمیسیون فرهنگی مجلس ارسال شده است. پیش بینی نظام بیمه​ای آثار و تولیدات سینمایی با تضمین سهم خطرپذیری آن توسط وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به منظور ترغیب بیمه​گران به انجام این نوع بیمه رسیده است.»

دبیر گردهمایی تامین امنیت شغلی درباره تدبیر برای توسعه و به هنگام​سازی زیرساخت‌های تولید گفت: «ساخت پلاتوها و ایجاد شبکه سینمایی، افزایش و حفظ متقاضیان کالای سینمایی با استانداردسازی آثار، اعمال سیاست‌های تشویقی، برگزاری آئین افتتاحیه فیلم و رونمایی فیلم از دیگر پیشنهادات خانه سینما برای رونق بحث اکران است. استانداردسازی تولید و خدمات سینمایی برای حفظ و ارتقای کیفیت آثار و خدمات سینمایی و نیز تدبیر تأمین تخفیف و پرداخت یارانه برای تبلیغات و اطلاع​رسانی آثار سینمایی برای حفظ و افزایش تقاضای مصرف کالای سینمایی از جمله موارد امنیت شغلی عنوان شده است.»

او دیگر مولفه​های امنیت شغلی را چنین برشمرد: «از مهمترین مولفه​های امنیت شغلی رفاه و تأمین اجتماعی است. ارتقای بیمه بازنشستگی از حداقل موجود (303 هزارتومان) به دست کم دو برابر آن با تأمین 50% سهم وزارت خانه و 50% سهم سینماگران است. تامین بیمه بیکاری دست اندرکاران سینما مصرح در برنامه چهارم و یا کمک به طرح صندوق بیمه بیکاری جامعه اصناف سینمایی موضوع نامه های شماره 0596-87 مورخ14/10/87 ( پیوست 6) و0066-88 مورخ 12/02/ 1388 (پیوست شماره 7) و 0451-88 مورخ 17/08/1388 ( پیوست شماره 8) به ریاست محترم جمهور و یا تامین پوشش بیمه اجباری سینماگران با الزام سازمان تامین اجتماعی به این امر.»

اما بابک خانبان از مدیران سینمایی وزرات ارشاد در گفتگو با خبرگزاری فارس وعده های فراوانی را به خانواده سینما داد و گفت: با طرحي كه به هيئت وزيران ارائه كرديم، تلاش مي‌كنيم، اهالي سينما با همكاري سازمان امور مالياتي از ماليات معاف كنيم. پيشنهاد تأسيس اولين صندوق حمايت از توليد و تضمين ‌صادرات را به هئيت محترم دولت را داديم، كه پيشنهاد اوليه مصوب شده و آئين‌نامه اجرايي را براي تصويب ارائه داديم.

وي همچنين درباره تأسيس صندوق بيمه بيكاري براي هنرمندان، گفت: تلاش ديگر ما، بهره‌مندي هنرمندان سينما از بيمه بيكاري است. در راستاي تأسيس صندوق بيمه بيكاري، تلاش‌هاي جدي انجام داده‌ايم كه انشاالله در هيئت دولت به تصويب مي‌رسد. براي تأمين مبالغ اين دو صندوق درخواست تخصيص بودجه مستقل حمايتي شده است.»

اما سینماگرانی که برای ادامه بقای این صنعت و آینده شغلشان مبارزه می کنند می گویند این وعده های رنگین بزرگ مدتهاست بر زبان مسئولان ارشاد اسلامی جاریست. آنان این پرسش را مطرح می کنند که چرا دولت باید از یک گردهمایی خانواده سینما برای پیگیری مشکلاتش چنان بهراسد که متوسل به ابزار کهنه شده اتهام وابستگی این گردهمایی به آمریکا شود؟

XS
SM
MD
LG