لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۸

گردهمایی خانواده سینمای ایران برای ادامه بقا


گردهمایی خانواده سینمای ایران برای ادامه بقا
گردهمایی خانواده سینمای ایران برای ادامه بقا

چندان از اعلام تشکیل شورایعالی سینما به ریاست رئیس جمهوری اسلامی ایران به منظور «ارتقای سطح کمی و کیفی سینما و رسیدگی به وضعیت رفاهی کارورزان سینما» نگذشته، اطلاعیه ای از سوی سینماگران شناخته شده و چهره های شاخص خانواده سینمای ایران منتشر شد که نگاه غیردولتی به صنعت سینما و بازتاب نگرانی ها و طرح مسائلی ست که با روایت رسمی دولتیان از جمله وزیر ارشاد متفاوت است. این سینماگران در اطلاعیه خود نوشته اند: «از تمامي اهالي خانواده بزرگ سينماي ايران مي‌خواهيم که در گردهمائي پيگیري تامين امنيت شغلي و رفاه اجتماعي که به دعوت جامعه اصناف سينمائي روز دوشنبه مورخ 18 مرداد ماه ساعت 18 در محل خانه خود (واقع در خيابان وصال، ساختمان وصال) برگزار مي شود، حضور بهم رسانند.» سینماگران برجسته ایرانی از جمله: بهرام بیضایی، ناصر تقوایی، رخشان بنی اعتماد، ابراهیم حاتمی کیا، کیانوش عیاری و بسیاری دیگر از کارگردانان، فیلمبرداران، فیلمنامه نویسان، بازیگران، تدوینگران و تهیه کنندگان سینما این نامه را امضا کرده اند.(اسامی شماری از امضاکنندگان نامه در پایین این گزارش آمده است)

اینکه چه عواملی باعث انتشار این اطلاعیه سینماگران شد، آن هم به فاصله کوتاهی از وعده «شورایعالی سینما» و یک روز پس از سخنرانی طولانی و همراه با تعیین خط مشی معاون وزیر ارشاد اسلامی برای محتوای فیلمها و دیگر محدودیتهای رسمی علیه درونمایه فیلمها، ریشه در مشکلاتی دارد که گوشه هایی از آن را سینماگران در گفتگوهای پراکنده با خبرگزاریهای نیمه رسمی «مهر»، «ایسنا» و در «وب لاگ»های سینمایی طرح کرده اند.

یکی از مهمترین عوامل ناخشنودی و اعتراض سینماگران ایرانی شمار سرسام آور «سینماگران دولت پرورده» است. وزیر ارشاد اسلامی دو هفته پیش گفت: ما در ایران بیش از یکصدهزار فیلمساز (خودی) داریم. که البته با این ۵۰ نفر «غیرخودی» در مجموع یکصدهزار و پنجاه نفر می شوند. به گفته یکی از سینماگران: «این لشگر بسیجیان مستقر در سینما برای آن درست شده اند که آن ۵۰ نفر دستشان از همه امکانات تولید و پخش فیلم کوتاه شود.» به واقع ما دو گروه ۵۰ نفری در حوزه سینمای ایران داریم: یکی ۵۰ نفر اول لشگر صدهزار نفره سینماگران (خودی) و ۵۰ نفر آخر و خارج از لیست که مستقل از دولت سینماگرند و مردم آنان را بعنوان سینماگر می شناسند. اگر امکانات و بودجه ای برای سینما باشد همه چیز به همان ۵۰ نفر اول می رسد. ۵۰ نفر آخر در همه چیز ته صف هستند. و چون بدنه سینمای واقعی ایران را همین ۵۰ نفر آخر می سازند طبیعی ست که سینمای ایران فلج شود. مهدی صباغ زاده کارگردان سینما با اشاره به لشگر صدهزار نفره سینماگران دولت پرورده گفت: «مسئله مهم دیگر استفاده بعضی دیگر ازهنرمندان از امکانات و تسهیلات دولتی است. به صورتی که این امکانات تنها در اختیار عده خاصی قرار می گیرد که ممکن است از تخصص مناسب نیز برخوردار نباشند. استفاده بی‌رویه از این تسهیلات لطمه فراوانی به جریان صنفی سینما، امنیت شغلی، اقتصادی واجتماعی هنرمندان وارد می‌کند.»

در چنین اوضاعی طبیعی ست خانواده سینمای ایران که عموما صنفی و غیرسیاسی حرکت کرده این بار در برابر فشارهای همه جانبه دولت پایداری کند. اطلاعیه گردهمایی در خانه سینما بر چنین وضعیتی منتشر شده است. انتشار اطلاعیه نگرانیهایی را در جامعه سینمایی نیز پدید آورده و کسانی آن را به چالش گرفتن سیاستهای سختگیرانه وزرات ارشاد ارزیابی می کنند که معاونت سینمایی اش روز پیش از آن خطوط کلی درونمایه فیلمها را ترسیم کرده بود. آن تهدیدات برای سینماگران ایران یادآور گفته های ژدانف وزیر فرهنگ استالین است که گفته بود: «همه ارتش سرخ سینماگرند و سینماگران مانند ارتش سرخ باید مطیع اهداف نظام باشند» آقای شمقدری معاونت سینمایی وزیر ارشاد اسلامی نیز به چنین سبک و سیاقی سیاه نمایی مسائل داخلی برای خوشامد جشنواره های خارجی را بدتر از جاسوسی دانست.

در واکنش به این پیشامدها گروهی از سینماگران گوشه هایی از آنچه «رنجها و مصایب» خود نامیده اند در گفتگو با رسانه ها بیان کرده اند. اما از آنجا که بازتاب این درخواست در صداوسیما و روزنامه های دولتی امکانپذیر نیست، محمدعلی نجفی کارگردان باسابقه از همه رسانه ها خواست مشکلات خانواده سینما را به اطلاع مردم ایران برسانند.

غلامرضا آزادی، فیلمبردار و تهیه کننده سینما به خبرنگار مهر گفت: «امنیت شغلی و احترام حرفه‌ای یکی از مهمترین نیازهای سینماگران است، در سال‌های اخیر جریانی در سینمای ایران به راه افتاده که احترام سینماگران را از بین برده است. در سال‌های قبل دانش و تجربه ضامن ورود افراد به این حرفه بود اما اکنون روابط جایگزین ضوابط شده است. جوانانی که به خاطر استفاده از امکانات و حمایت‌های خاص یک شبه ره صد ساله رفته و هر سال در چند پروژه مختلف حضور دارند چگونه می‌توانند مشکلات همکاران دیگرشان را درک کنند.»

این تهیه‌کننده گفت: «داشتن سندیکایی قوی می‌تواند اعضای خانه سینما را برای رسیدن به اهداف‌شان یاری کند، خانه سینما نباید وابسته به دولت باشد. پشتیبانی سندیکا از اعضای صنف در مواقع حساس می‌تواند احترام و امنیت شغلی از بین رفته را به اهالی سینما بازگرداند.»

علیرضا زرین‌دست فیلمبردار با سابقه سینمای ایران خاطر نشان کرد: طرح این مسائل بسیار مهم وحیاتی است. اما هدف از طرح آنها باید رسیدن به یک ساختار بنیادین وقانونمند برای حل مشکل امنیت شغلی هنرمندان باشد و باید تا رسیدن به نتیجه نهایی ورفع مسائل سینماگران پی‌گیری شود. بیکاری پنهان در سینمای ایران درحال بیداد است. این مسئله سینماگران را رنج می‌دهد وراهی جز تسلیم شرایط شدن را برایشان باقی نمی‌گذارد.

محمدعلی نجفی از کارگردانان مطرح سینمای ایران در ارتباط با برگزاری همایش گردهمایی جامع اصناف سینمایی برای امنیت شغلی و رفاه اجتماعی به خبرنگار مهر گفت: برگزاری این گردهمایی از جایگاه ویژه‌ای در میان اهالی سینما برخوردار است و امری مهم تلقی می‌شود. موضوع حقوق صنفی مسئله‌ای نیست که به راحتی از کنار آن گذشت.

این کارگردان وتهیه کننده سینما ادامه داد: برگزاری این همایش ومطرح شدن مشکلاتی چون امنیت شغلی و نعکاس آنها در رسانه ها اهمیت و نتیجه دارد.

امین تارخ بازیگر و سخنگوی هیات مدیره خانه سینما کاهش بودجه این خانه توسط وزرات ارشاد را بخشی از سیاست حذف دانسته افزود:برای بودجه خانه سینما حدود 310 میلیون تومان از سال گذشته از معاونت سینمایی طلب داریم. امسال نیز طبق بودجه تعیین شده حدود 800 میلیون باید پرداخت شود که فقط 100 میلیون آن واریز شده است. در همین راستا با توجه به شرایط موجود، خانه سینما از تمامی صنوف دعوت کرده تا بر اساس توان خود کمک کنند.

سخنگوی هیئت مدیره خانه سینما ادامه داد: پیش از این محمد مهدی عسگرپور مدیر عامل خانه سینما با بسیاری از تهیه کنندگان و کارگردانان جلساتی را برگزار کرده است و برخی از آنها که توان مالی داشتند کمک هایی را انجام دادند. در چند نوبت با بنیاد سینمایی فارابی جلسه برگزار کردیم که در نهایت دو مرتبه مبلغ 20 میلیون تومان از آنها دریافت کردیم که در قبال آن خانه سینما چکی نیز ارائه کرد.امین تارخ افزود: با توجه به اینکه جیبمان خالی است و نمی خواهیم دست به دامان غیر شوم، از صنوف خواستیم در این ارتباط به ما کمک کنند.

اما بیم از برخورد خشن قوای دولتی با این گردهمایی مایه نگرانی در میان بخشی از سینماگران شده است. مهدی صباغ زاده کارگردان سینما با اشاره به امکان برخورد دولت با این ۵۰ سینماگر پس از صدهزار ابراز امیدواری کرد مشکلی برای افرادی که این بیانیه را صادر کرده اند به وجود نیاید.

با این همه خبرها از تهران حاکی از آن است که خانواده سینما قاطعانه در پی تشکیل این گردهمایی برای نجات صنعت سینمای ایران اند که براساس سیاست دولت کنونی در زمینه جایگزینی فرآورده های داخلی با تولیدات چینی، از این پس، سینماروهای ایرانی به تماشای فیلمهای وارداتی چین بسنده کنند که گرچه ذائقه و نگاه حزب کمونیست را بازتاب می دهد، اما در عمل همان ذائقه و نگاهی ست که دولتیان امروزی آن را فرهنگ دولت اسلامی نامیده اند.

***

آخرین خبر

همبستگی مستندسازان ایران با خواسته های سینماگران ایران برای شرکت در گردهمایی خانه سینما

بر اساس گزارش خبرگزاری مهر، گروه کثیری از مستندسازان ایرانی نیز طی اطلاعیه ای از همه همکاران خود دعوت کرده اند در گردهمایی روز دوشنبه خانه سینما برای پیگیری خواسته های صنفی خانواده سینما شرکت کنند.

***

----------------

بیانیه اولیه دعوت به گردهمایی را این افراد امضا کرده اند: بهرام بيضائي، مسعود کيميايي، جابرقاسمعلي ،ابراهيم حاتمي‌کيا، حسن حسن دوست، فريدون فرهودي، رخشان بني اعتماد، سعيد حاجي ميري، ، ناصر تقوايي، مهين نويدي، علي الهياري، فريدون جيراني، مهناز افضلي، علي مصفا، شهريار اسدي، همايون اسعديان، اصغر پورهاجريان، داوود رشيدي، کمند اميرسليماني، ذبيح اله رحماني، محمد تهامي نِژاد، غلامرضا آزادي، فريال بهزاد، عبدالحسين برزيده، حسن آقاکريمي، محمدرضا مقدسيان، همايون ارشادي، مسعود کرامتي، هادي مقدم دوست، احمدرضا درويش، هارون يشايايي، جعفر گودرزي، مجيد مجيدي، کامبوزيا پرتوي، رهبر قنبري، علي علايي، احمد اميني، زهرا مشتاق، کيوان کثيريان، محسن عبدالوهاب، سيروس الوند، محمد بانکي، پروين صفري، ‌ابراهيم مختاري، محمود جعفري،‌ گوهر خيرانديش،‌ سعيد مستغاثي، رويا تيموريان، محبوبه بيات، مسعود اطيابي، سروش صحت،وحيد موسائيان،‌ سيد شهاب رضويان، عبدالرضا اکبري، بهزاد آدينه، امير رضا معتمدي، ‌ليلا حاتمي، ژيلا ايپکچي، مازيار ميري، سهراب ميرسپاسي،‌ محمد رضا موييني، جواد طوسي، نويد فرح مرزي، داوود يوسفيان، مريلا زارعي،‌مجيد ميرفخرايي، اسماعيل امامي، مهدي شکيبا، ناصر عنصري، مجتبي راعي، احمدرضاگرشاسبي،‌ حميد سهيلي، حسن معظمي، داريوش اسدزاده، حسين ترابي، اصغر فرهادي، محمدرضا سکوت، حامد کميلي، فرهاد فارسي، الناز شاکردوست، کيانوش عياري، نورالدين زرين کلک، فاطمه نقوي، امين حيايي، حميد فرح نژاد، مهدي ميامي،‌ محمد حسين لطيفي،‌ کارن همايونفر، سعيد مستغاثي، يداله صمدي، پارسا پيروزفر، مهدي کرم پور، فرزانه شباني، مرتضي شايسته، آناهيد آباد، مهدي خادم، روانبخش صادقي،سارا قراچه داغي، محسن امير يوسفي، رضا نوروزي، امير اثباتي، آتيلا پسياني، محمد سرير، کامران ملکي، سامان مقدم، مسعود ميمي، اصغر هاشمي، حميد لبخنده، رضا کيانيان، کامران قدکچيان، عليرضا فتحي، ناصر ممدوح، رضا ميرکريمي، مهناز افشار، محمد بزرگ نيا، مرضيه برومند، محمد علي سجادي، غلامرضا بابايي نامي، فرهاد توحيدي، امير حسين سحرخيز، زينت رضا، مجيد برزگر، مسعود رايگان، محمد مهدي عسگرپور از امضاءكنندگان اين نامه هستند

XS
SM
MD
LG