لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۳۸

جشنواره فیلم ایرانی اسمیت‌سونین در پایتخت آمریکا


جشنواره فیلم ایرانی که از سوی موسسه «اسمیت سونین» در پایتخت آمریکا برگزار می‌شود کار خود را از هفته گذشته آغاز کرد. یکی از تفاوتهای عمده امسال در مقایسه با سالهای پیش در عنوان خود جشنواره منعکس شده است: «ایران از بیرون و درون».

«تام ویک» متصدی فیلم در گالری فریر و سکلر در موزه اسمیت سونین در مصاحبه با بخش فارسی صدای آمریکا توضیح می دهد که امسال، به علاوه فیلمهایی که توسط فیلمسازان داخل ایران ساخته شده اند، دو فیلم هم از فیلمسازان خارج از ایران اکران می شود. به باور او این که این فیلمسازان در خارج از ایران زندگی می کنند، به آنها دیدگاه متفاوتی از داخل ایران را می دهد.

تام ویک - متصدی فیلم در انستیتوی اسمیت‌سونین
تام ویک - متصدی فیلم در انستیتوی اسمیت‌سونین

تام میگوید جدا از دیدگاه، فیلمساز خارج از ایران به سانسور محدود نیست و این امر در اثر نهایی تاثیرگذار است. او به فیلم «وقتی خدا خواب است» از مستندساز آلمانی «تیل شادر» اشاره می کند که داستان تحول زندگی و کار هنری «شاهین نجفی» را دنبال می‌کند. رپر ایرانی که به خاطر محتوای ترانه‌های رپ خود، در دفاع از حقوق زنان و آزادی بیان، خشم روحانیون حاکم در ایران را برانگیخت، تا جائی که علیه او، فتوا صادر کردند و دیگری یک فیلم انیمیشن است به نام «تهران تابو» از علی سوزنده هنرمند ایرانی ساکن آلمان.

تام ویک در مورد این فیلم می گوید «در مورد مسائل اجتماعی در تهران است که واقعا نمیشود به راحتی در یک فیلم آنها را تصویر کرد. چون هر بازیگری حاضر نیست این نقشها را بازی کند. استفاده از مواد مخدر، خود فروشی، سقط جنین، مسائلی است که هیچ کس درموردش صحبت نمی‌کند. اما این فیلمساز زیرکانه از طریق انیمیشن به این موضوعات می‌پردازد.»

از فیلمهایی که در داخل ایران ساخته شده تام به فیلم «سد معبر» از محسن قرائی اشاره می‌کند که در ایران برنده چندین جایزه سینمایی شد و از سوی بینندگان هم مورد استقبال قرار گرفت. و البته فیلم «نفس» به کارگردانی و نویسندگی نرگس آبیار که به عنوان نماینده سینمای ایران در اسکار ۲۰۱۸ معرفی شد و به عقیده تام فیلم بسیار خوبی است. او همچنین به فیلم «تمارض» از عبد آبست به عنوان پروژه ای آزمایشی اشاره می‌کند و دو فیلم «آوا» و «ناپدید شدن» که به مسائل زنان می‌پردازد.

از نظر ژانر فیلمی به نظر میرسد اکثر فیلمهای امسال در سبک درام هستند. به جز فیلم «نگار». تام ویک می گوید « نگار، شخصیت اول داستان، قهرمان فیلم اکشن است. فکر نمیکنم تابحال یک هنرپیشه زن ایرانی را دیده باشم که شیرینکاریهای سینمایی انجام بدهد.»

تام «نگار» را یک فیلم عجیب پر از تفنگ و تیر اندازی معرفی می کند با سبکی که تابحال در جشنواره معرفی نشده.

تام ویک که جشنواره فیلم ایرانی سال گذشته را به مروری بر کارنامه فیلمسازی عباس کیارستمی اختصاص داده بود امسال نیز فیلم آخر این هنرمند فقید به نام «۲۴ فریم» را در جشنواره گنجانده است . این فیلم که پس از مرگ کیارستمی تکمیل شد برای نمایش در هفتادمین سالگرد جشنواره فیلم کن انتخاب شد.

در هفته نهایی جشنواره فیلم ایرانی گالری سکلر و فریر رویدادی را برنامه ریزی کرده است که پایان جشنواره فیلم و همچنین افتتاح نمایشگاه جدیدی در مورد دودمان قاجار را نشان می زند. این رویداد ۲۳ فوریه برابر با ۴ اسفند در همین گالری برگزار می شود و در آن دو فیلم محسن مخملباف که در مورد قاجاریان است اکران خواهد شد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG