ناصر تقوایی فیلمساز برجسته ایرانی، در سومین جشن مستقل فیلم کوتاه ایران که از سوی خانه سینما برگزار شد، به پاس یک عمر تلاش هنری ارج نهاده شد.
ناصر تقوایی که شش فیلم بلند به نمایش درآمده، دو فیلم بلند ناتمام، یک سریال تلویزیونی، پنج مستند و یک فیلم کوتاه و انتشار چندین داستان کوتاه و انتشار یک نشریه ادبی و دو فیلمنامه را در کارنامه چهل سال فعالیت هنری دارد، در حالی مورد تقدیر قرار گرفت که هفته پیش در گفتگویی با اشاره به کم کاری خود گفته بود: «اگر من نتوانم فیلم خودم را بسازم این کار را نمیکنم. من از ادبیات به سینما آمدهام، چون داستانی که میخواستم بنویسم ممیزی میشد. من به زندگی خودم جور دیگری نگاه میکنم. یکی از افتخارات من در سینما این است که فیلم بد نساختم. عدهای میگویند کم کار کردم، میخواهم بدانم آنهایی که پرکار بودند چه کردند؟ من شیوه زندگی خودم را به شخص خاصی توصیه نمیکنم چون زندگی به آنها سخت میگذرد.»
به گزارش خبرگزاری نیمه رسمی مهر، در سومین جشن مستقل فیلم کوتاه ایران که در تالار ایوان شمس تهران برگزار شد، عباس کیارستمی به صحنه رفت تا لوح تقدیر تقوایی را به او بدهد.
عباس کیارستمی در ستایش تقوایی گفت: «امروز افتخار بزرگی برای من است که دوست و همکار عزیزم ناصر تقوایی در اینجا حضور دارند. من خودم را هنوز فیلمساز کوتاه می دانم و تا یکساعت قبل مشغول تدوین فیلمی کوتاه بودم و اگر می دانستم که به این مراسم می آیم آن را همراه می آوردم تا شما هم آن را ببینید.»
ناصر تقوایی نیز با اشاره به وضعیت سانسور در سینمای ایران گفت: «متاسف هستم که فیلمهای فردی مانند کیارستمی در جامعه ما دیده نمی شود و برای دیدن آثار وی باید کپی آنها را از بازار قاچاق تهیه کرد. جوانان دیگر ما نیز در ایران با این مشکلات روبرو هستند. نباید وقفه ای در کار یک فیلمساز به وجود بیاید چون این مسئله باعث صدمه دیدن هنرمند می شود.»
ناصر تقوایی همچنین با اشاره به پرویز کیمیاوی سازنده فیلم مطرح «مغولها» گفت: «پرویز کیمیاوی بعد از مدتها در ایران به سر می برد کاری کنید که او از ایران نرود و بتواند در کشور خودش به فعالیت بپردازد.» اما گویی خود ناصر تقوایی بیش از هرکس شایسته یافتن فرصتی برای ساخت فیلمهای خود است از این رو عباس کیارستمی بار دیگر به صحنه رفت و ابراز امیدواری کرد شاهد ساخته شدن فیلمی از سوی تقوایی باشد.
ناصر تقوایی، از اهالی آبادان، که با انتشار داستانهای کوتاه فعالیت هنری خود را آغاز کرده بود؛ با همکاری منصور خاکسار، گاهنامه ادبی «هنروادبیات جنوب» را منتشر کرد که دوام چندانی نداشت. سپس در همکاری با فیلم «خشت و آینه» ابراهیم گلستان پا به جهان فیلم گذاشت. ساخت فیلم مستند «باد جن» و «نخل» برای تلویزیون ملی ایران، زمینه را برای رشد تقوایی در حوزه سینما فراهم آورد. فیلمهای «آرامش در حضور دیگران»، «صادق کرده»،و سریال موفق تلویزیونی «دایی جان ناپلئون» از جمله کارهای تقوایی تا پیش از انقلاب است. پس از انقلاب نیز فیلم مطرح «ناخداخورشید» براساس داستان «داشتن ونداشتن» اثر ارنست همینگویی بار دیگر نام تقوایی را بر سر زبانها انداخت و او را شایسته دریافت چندین جایزه سینمایی داخلی و خارجی از جمله یوزپلنگ برنزی جشنواره لوکارنو کرد.