در جریان چهاردهمین جشن سینمای ایران، که به اسکار ایرانی معروف است و خانه سینما، نهاد مستقل از دولت، برگزارکننده آن است، سه سینماگر ایرانی از جمله حسین ترابی، از مستندسازان باسابقه ایران مورد تقدیر قرار گرفتند. بنا به گفته مدیر چهاردهمین دوره جشن مستقل سینمای ایران مراسم پایانی و اصلی این دوره از جشن روز 25 شهریور در تالار برج میلاد برگزار خواهد شد. اما مراسم گوناگونی که این روزها در تالار ایوان شمس تهران برگزار می شود، همه حوزه های سینمای ایران را در بر می گیرد. بنا به گفته مدیران برگزارکننده مدیران وزرات ارشاد اسلامی از جمله شمقدری معاونت سمعی بصری ارشاد اسلامی همه تلاش خود را بکار گرفتند تا مانع از برگزاری چهاردهمین جشن مستقل سینمای ایران شوند؛ هرچند این وزراتخانه توانست همایش امنیت شغلی سینماگران ایرانی را روز برگزاری ممنوع کند، اما در جلوگیری از جشن مستقل سینما ناکام ماند. سینماگران ایرانی و منتقدان سینمایی در سنجش میان جشنواره دولتی فیلم فجر و جشن مستقل سینما می گویند: جشن خانه سینما از جایگاه ارزشمندی در میان سینمادوستان برخوردار شده و سایه سنگین آن بر جشنواره دولتی فجر سنگینی می کند. همین عامل مایه نگرانی مقامات ارشاد اسلامی شده است.
حسین ترابی در این مراسم با یادآوری اعلام ممنوعیت برگزاری همایش امنیت شغلی سینماگران ایران که خانه سینما برآن بود تا با برگزاری آن راهی برای حل مشکلات سینمای ایران بیابد،گفت: در ابتدا از هیئت مدیره خانه سینما و دبیر جشن خانه سینما تشکر میکنم که به جای مجلس تحریم، تکریمی برای ما گرفته میشود. بودن به از نبودن است. حالا که اوضاع وزارت ارشاد با خانه سینما شکراب است و نگذاشتند همایش امنیت شغلی برگزار شود، به طنز پیشنهاد میکنم، بهتر است هنرمندان گورهای که در قطعه هنرمندان بهشت زهرا در اختیار دارند را به مرفهان بی هنر، ارشاد و شهرداری بدهند تا بودجهای به خانه سینما واریز شود تا مستقل شده و امنیت شغلی ایجاد شود.»
حسین ترابی فعاليت فيلمسازی را از سال ۱۳۴۹ در مركز سينمايی وزارت فرهنگ و هنر با ساخت فيلم كوتاهی به نام «مجلس سرچشمه» آغاز کرد. از دیگر فعالیتهای هنری او خلق آثار زیر است:
کارگردانی فیلم های مستندرضا هفت خط ،۱۳۵۱- برای آزادی، ۱۳۵۸ این مستند منتخب مجله سایت اند ساوند به عنوان یکی از ده مستندی است که دنیا را تکان داد.
کارگردانی فیلمهای کوتاه قصه مادربزرگ – ،۱۳۴۹الاکلنگ - ۱۳۴۹ ،(برنده جایزه اول جشنواره سپاس و تندیس برنز جشنواره تونس).مشهد مقدس - ۱۳۴۹ (برنده جایزه اول جشنواره سپاس). ایمان - ۱۳۴۹ (برنده جایزه اول جشنواره سپاس). گلاب قمصر - ۱۳۵۰اصفهان.- ۱۳۵۳ پیام بر - ۱۳۵۵فردوسی و مردم - ۱۳۵۵
عینک - ۱۳۵۸ ( برنده سه جایزه از جشنواره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان )زندگی دکتر محمد مصدق - ۱۳۵۸ بازرگان از نخست وزیری تا استعفا – ۱۳۵۸
حسین ترابی علاوه بر کسب دیپلم افتخار از جشنواره وین ، مسکو ، هندوستان و جشنواره المپیک آسیا ، در دوره های مختلف جزو هیئت انتخاب و داوری جشنواره های فیلم فجر ، جشنواره فیلم کودکان و نوجوانان ، جشنواره ABU بوده است.