کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، روز جمعه۱۶ دیماه نگرانی شدید خود را از افزایش تعداد اعدام در ایران ابراز کرد و خواستار توقف اعدام ها شد.
خانم اشتون با اشاره به دادگاههای غیرعادلانه محکومین به اعدام گفت، بنابر گزارش سازمان عفو بینالملل در سال گذشته میلادی تعداد اعدام ها در ایران به بیشترین رقم رسیده است .
الیس اوبرباخ، مقام سازمان عفو بین الملل در آمریکا، در خصوص موضوع اعدامهای اخیر در ایران به صدای آمریکا گفت، گزارش کمپین حقوق بشر سازمان عفو بین الملل درباره ایران در دو هفته گذشته بر نگرانیها در مورد نقض حقوق بشر و اعدامها در سال گذشته تأکید کرده است.
ایران در سال ۲۰۱۱ دستکم ۶۰۰ نفر را اعدام کرده است که ۸۵ درصد این تعداد مربوط به محکومان جرائم مواد مخدر بوده و دادگاه بسیاری از آنها منصفانه نبوده و با تعداد زیادی از آنها شدیدا بدرفتاری شده و در سلول انفرادی نگه داشته شدند.
بسیاری از آنها اتباع کشورهای دیگر مانند افغانها بودند که به آنها اجازه دسترسی به نمایندگیهای دیپلماتیک کشورشان داده نشده بود.
سازمان عفو بین الملل می گويد متوجه شده است که بسیاری از اعدامها بصورت دسته جمعی و مخفیانه انجام گرفته است. ولی دولت ایران انجام اعدامهای مخفیانه را به دليل اينکه برخلاف تمامی قوانین جمهوری اسلامی است رد می کند.
براساس قانون جزائی ایران، وکیل و یا خانواده محکوم به اعدام باید در جریان اعدام او قرار بگیرند، ولی اين امر در مورد اعدام های ايران صورت نمی گيرد.
اعدامهای دسته جمعی در زندان وکیل آباد مشهد مورد تأیید قرار گرفته است.
وجود مجازات اعدام اشاره به مشکلات اجتماعی عديده و نواقص قضايی ديگری دارد که در ایران بچشم می خورد، از جمله محاکمه های غیر منصفانه، شکنجه زندانيان در سلول انفرادی و صف طويل محکومينی که قرار است به مجازات برسند.
این موارد توجه بسياری را در جامعه جهانی به خود جلب کرد و از آنجا که دولت ایران نسبت به دیدگاه بین المللی و وجهه خود در جهان حساس است بیانیه های متناقضی درباره برخی اعدامها منتشر کرده است.
همزمان با اعلام موضع اتحادیه اروپا در خصوص اعدامهای اخیر، علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه ایران، نیز با ايراد انتقاداتی رفتار غرب را در حوزه حقوق بشر دوگانه خواند و اعلام کرد، مواضع و رفتار ایران در بحث حقوق بشر شفاف و منطقی است و جمهوری اسلامی برای گفتوگوهای حقوق بشری با جهان خارج آماده است.
منابع و نهادهای حقوق بشری می گویند در سال ۲۰۱۱ میلادی ، اعدام بیش از ۶۰۰ نفر در ایران را گزارش کرده اند که بر اساس گزارش ها دست کم ۱۶۱ فقره از این اعدامها پنهانی بوده اند. این در حالی است که به دلیل عدم دسترسی منابع مستقل به زندانها و مراجع قضایی امکان نظارت و گزارش همه اعدامهای صورت گرفته وجود ندارد.
ایران پس از چین رکورد دار اعدام در جهان است .