لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۴ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۲۶

عدم وجود استراتژی توسعه صنعتی و افزایش نرخ بیکاری در ایران


در وضعیتی که اقتصاد نفتی ایران در ماه مارس با کاهش تولید بیش از ۱۵۰ هزار بشکه نفت روبرو شد و ۵ وزیر کابینه دهم موظف به تشکیل ستاد حل مشکلات تولید و صنعت شده اند، خبرگزاری فارس از «نقش کم رنگ ۵۶ نشست ستاد مبازره با مفاسد اقتصادی،» آن هم از نگاه مردم خبر داد.

هم زمان وزیر کار و امور اجتماعی گفت، «به نظر می آید جایگاه وزارت کار تعریف نشده است.» آقای وزیر بیان داشت، هر چند «در صدد نفی عملکردهای مدیران گذشته وزارت کار نیست اما الان زمان آن رسیده که وزارت کار در ریل اصلی خود قرار بگیرد.» وزیر کار استانداران را «مسئول حل معضل بیکاری در استان ها» معرفی کرد، و از توافق وزارت تعاون برای سیاست گذاری در امر اشتغال خبر داد.

در فضای سخن از جایگزینی واژه کارگر با لفظ تولید گر استفاده می شود. رئیس فراکسیون کارگری مجلس «از افزایش مرگ و میر در واحدهای صنعتی و کاهش زایش ها» سخن می گوید، و از «گورستان هایی به نام شهرک های صنعتی» نام می برد که «هر ساله، به دلیل مشکلات اقتصادی، به طور متوسط ۵۰۰ واحد تولیدی بزرگ و متوسط دچار مشکل و بحران می شوند.»

به نوشته خبرگزاری کار ایران، ایلنا، هیچ یک از دولت های بعد از انقلاب نتوانسته اند درد معیشتی کارگران را حل کنند. همین منبع از قول رئیس انجمن صنفی کارگران صنفی ساختمانی شیراز می نویسد از مجموع ۱۲۰ هزار کارگر ساختمانی شاغل در شیراز، تنها ۸ هزار نفر در قالب بیمه شدگان مشاغل آزاد از مزایای بیمه تامین اجتماعی بهره مند هستند.

گزارش ها تصویر خوشایندی از وضعیت زنان کارگر ترسیم نمی کند. به گفته زنی که در بخش حراست یک شرکت بزرگ نیمه دولتی مشغول کار است، «جرات جواب سلام» را ندارد چون کلیه همکارانش مرد هستند و این زن هم شوهر ندارد.

در سال های اخیر به کرات در زمینه کودکان کار سخن رفته است. ایلنا با اشاره به این نکته که «فقر و نداری آمار ندارد» از این که «کسی به وضعیت کودکان کار اشاره نمی کند انتقاد دارد.»

به باور محسن ایزد خواه، کارشناس اقتصادی، «کارگران کشور به تصویر فقر و بی عدالتی برای اقتصاد ایران تبدیل شده اند.»

در حالی که رئیس خانه کارگر معتقد است دولت در نهایت «افسرده می شود و از انجام کارهای روز مره عاجز» خواهد شد، علی ربیعی، جامعه شناس و فعال کارگری، راه نجات کشور را «شکل گیری طبقه متوسط صنعتی» می داند.

معضل بیکاری روی کاغد حل نمی شود!

عبدالرضا شیخ الاسلامی وزیر کار و امور اجتماعی درباره امنيت شغلی كارگران و قراردادهای موقت آنان گفته است در اصلاحيه قانون كار، که به زودی به مجلس ارسال خواهد شد، پیش بینی های لازم برای حداكثر امنيت شغلی كارگران با حفظ مصالح و منافع كارفرما فراهم شده است.

آقای وزیر بار دیگر نرخ بیکاری سال گذشته را ۱۱ و سه دهم درصد اعلام کرد. وی از ایجاد يک میلیون و یک صد هزار شغل سخن گفت، و از لایحه مشاغل خانگی دفاع کرد، طرحی که از سوی شورای نگهبان مغایر قانون اساسی شناخته شد.
در این حال، به نوشته خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، سخنان آقای وزیر در مشهد با اعتراض گروهی از کارگران روبرو شد. این منبع از قول یکی از این کارگران نوشته است، «حداقل انتظار ما از وزیر کار این بود که پس از تفسیر قرآن به بازگویی برخی از مشکلات کارگران و ارائه راه حل در این خصوص بپردازد.» یکی دیگر از کارگران به ایسنا گفته، «متاسفانه در کشور ما برای کارگر ارزشی قائل نیستند.»

با وجود آن که آقای احمدی نژاد در همایش روز جهانی کارگر جامعه کارگری کشور را «از آگاه ترین، عمیق ترین، و موثر ترین اقشار جامعه» دانست، کارگران را «پیش قراولان ملت ایران در عرصه های سنگین انقلاب» لقب داد. وی در سخنان خود بر رونق ایجاد اشتغال تاکید کرد. به نوشته ایلنا طبقه کارگر در ایران نهادی ست که قدرت چانه زنی حتی برای تعیین دست مزد را هم ندارد. این منبع، با اشاره به خانواده ۲۶ میلیون نفری کارگران کشور، از عدم توان تغییر مقررات کار توسط کارگران می گوید.

خبر گزاری مهر در گزارشی به وعده های عملی نشده مسئولان به کارگران نمونه سال ۸۷ پرداخته و از قول یکی از آن ها نوشته «اگر اسم خود و کارخانه ام را بگویم، اخراج می شوم.» با استناد به اين گزارش، «حتی کارگران نمونه کشور نیز موفق به دیدار وزیر کار نمی شوند.»

حمید حاجی عبدالوهاب، معاون وزیر کار، از اختصاص ۱۰ درصد اعتبارات «دستگاه ها» به طرح های اشتغال زا خبر داد، و گفت ۹۶۰ هزار شغل تا کنون با اجرای طرح بنگاه های زود بازده ایجاد شده اند. با این وجود دبیر کل خانه کارگر در گفت و گو با روزنامه تهران امروز نرخ بیکاری واقعی را ۲۰ درصد خواند، و گفت، «مشکل بیکاری روی کاغذ حل نمی شود.»

در حالی که محمد نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران از پایان دوره تضاد کارگر و کارفرما سخن می گوید، دبیر کل خانه کارگر از رنج های مستمر کارگران و پیمانکاران خبر می دهد.


لزوم ایجاد اشتغال در ایران و فرهنگ الهی وزیر کار
وزیر کار و امور اجتماعی طی سخنرانی روز جهانی کار، در سایپا پرس، تاکید کرد فرهنگ کار کردن در کشور باید اصلاح شودو آقای وزیر، در تشریح خصوصیات کار در کشور، گفت کار کردن باید دارای هدف الهی باشد. اگر هدف الهی، در مراتب عالی و فن آوری و تکنولوژی، دیده نشود، از دید آقای وزیر، هیچ فایده ای ندارد.

مدیر عامل صندوق مهر امام رضا از رسیدگی به ۲۲۰ هزار پرونده اشتغال خبر داد. این در حالی است که رئیس اتاق بازرگانی ایران از لزوم ایجاد يک میلیون و یک صد هزار شغل در هر سال سخن می گوید، و بر مبنای پیش بینی واحد اطلاعات اکونومیست نرخ بی کاری ایران در سال جاری به ۱۳ و دو دهم افزایش می یابد.

هم زمان، لایحه پیش نویس بیمه بی کاری در دستور کار هیات دولت قرار گرفت. به نوشته روزنامه تهران امروز در اسفند ماه سال ۸۷ قانونی به تصویب رسید که بر اساس آن کارگران ساختمانی تحت بیمه اجباری قرار می گرفتند، قانونی که تنها دل کارگران ساختمانی را خوش کرد، اما از اجرای آن خبری نیست.

با استناد به خبر آن لاین، یپمانکاران برقی هم چنان در انتظار پرداخت مطالبات سال ۸۸ هستند، که این رقم حدود ۲۹۰۰ میلیارد تومان است.

در این حال آقای احمدی نژاد، در همایش روز جهانی کارگر، گفت اگر برنامه های اقتصادی درست اجرا شود ارزش واقعی کارگر نمایان می شود.

ریاست قوه مجریه در حالی این سخنان را بیان می کند که الیاس نادران، نماینده اصول گرای تهران، از پیچیدگی فساد اقتصادی کشور سخن گفت، و اشاره به فسادی کرد که به صورت سازمان یافته و متصل به نهادهای حکومتی شکل گرفته است. وی بار دیگر از آقای رحیمی، معاون اول رئیس جمهوری، در این راستا نام برد.

هم زمان، رئیس قوه قضائیه گفت خواب را بر چشم مفسدان اقتصادی حرام خواهیم کرد.

گمرک ایران از کشف ۳۰۶ میلیون دلار کالای قاچاق در سال گذشته خبر داد. ایلنا ضمن اشاره به این نکته که خط و نشان های بانک مرکزی کار ساز نبوده، می نویسد، «موسسه های مالی بدون مجوز هم چنان می تازند.»

سخن از اختصاص يک میلیارد دلار تسهیلات، با نرخ سود ۷ درصد، برای بخش صنعت، در میان است. با این وجود گزارش ها از برگزاری جلسه اعضای کمیسیون صنایع مجلس با وزیر صنایع بر سر علت عدم تدوین استراتژی توسعه صنعتی حکایت دارد. گفته می شود تولیدات خودرو کشور در فروردین ماه امسال ۳۰ درصد نسبت به زمان مشابه سال گذشته افزایش یافته است، و صادرات گاز نیز طی ۴۰ روز اول سال در مقایسه با سال گذشته ۲ برابر شده است. البته یک مقام نفتی گفت قول نمی دهیم تا پایان سال ۹۳ همه فازهای پارس جنوبی به تولید برسد.

بر اساس گزارش منتشر شده وزارت مسکن و شهرسازی ایران شتاب افت قیمت مسکن در شهر تهران کاهش پیدا کرده است. مرکز آمار ایران نیز از آغاز دوره جدید جمع آوری اطلاعات اقتصادی خانوار خبر داد.

قیمت طلا و سکه در بازار داخلی به سیر صعودی خود ادامه می دهد. هر قطعه طرح جدید ۲۸۳ هزار تومان فروخته شد، که اين یک رکود محسوب می شود.

بازار بورس و اوراق بهادار تهران روز یکشنبه با افت قیمت سهام مواجه شد.

XS
SM
MD
LG