لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۵۰

چالش های مجلس در بررسی برنامه پنجم توسعه ایران


لایحه برنامه پنجم توسعه تقرییا تا شش هفته آینده به قانون تبدیل می شود. حجت الاسلام غلام رضا مصباحی مقدم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، بامداد روز جمعه ۷ آبان ماه، در گفت و گو با خبرگزاری فارس این خبر را اعلام کرد.

اين در حالی است که غلام علی حداد عادل، رییس سابق مجلس شورای اسلامی و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در همایش «نقش مدیریت در تحقق سند چشم انداز بیست ساله» روز پنج شنبه ۶ آبان ماه گفت تنها حدود ۳۰ درصد از قوانین مربوط به برنامه چهارم توسعه عملیاتی شده است.

وی با اشاره به این نکته که هم دولت و هم مجلس اصولگرا هستند، علت ۳۰ درصد عملیاتی شدن برنامه چهارم را در نظر نگرفتن ظرفیت مجلس و دولت در قانون برنامه دانست.

غلام علی حداد عادل، که در عین حال عنوان نمانیدگی تهران را نیز در مجلس داراست، با ذکر این موضوع که قانون برنامه با قانون عادی باید تفاوت داشته باشد اظهار داشت، «بخش هايی از قانون برنامه پنجم توسعه شأنیت قانون برنامه را ندارد.»

بازتاب سخنان غلام علی حداد عادل در روزنامه های تهران روز شنبه ۸ آبان مشاهده شد. روزنامه های دنیای اقتصاد، تهران امروز و جام جم بخش های از صفحات خود را به این موضوع اختصاص دادند. پایگاه خبری فرارو و هم چنین سایت الف متعلق به احمد توکلی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی، نیز گزارش هايی در این زمینه منتشر ساختند.

در همین حال به گزارش خبرگزاری فارس، محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسلامی، مراتب رضایت خود و دولت را از چگونگی تصویب برنامه پنجم توسعه در کمیسیون تلفیق مجلس اعلام کرده است.

روزنامه دنیای اقتصاد در شماره روز پنج شنبه ۶ آبان ماه در این زمینه نوشت، «رضایت دولت پس از آن حاصل شد که کمیسیون تلفیق اکثر خواسته‌های دولت را در برنامه پنجم توسعه پذیرفت.»

در همین رابطه جعفر قادری، عضو کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی، در گفت و گو با خبرگزاری مهر بعد از ظهر روز جمعه ۷ آبان ماه، با برشمردن ۵ محور چالش برانگیز برنامه پنجم مصوب کمیسیون تلفیق در مجلس گفت، «برخی نمایندگان معتقدند گزارش کمیسیون تلفیق مصوباتی دارد که قدرت تاثیرگذاری مجلس را کم می کند و در مواردی ارزیابی از برنامه پنجم امکان پذیر نیست.»

علی اکبر اولیا، عضو شورای مرکزی فراکسیون اقلیت مجلس شورای اسلامی، نیز در گفت و گو با پارلمان نیوز روز پنجشنبه ۶ آبان ماه، با بیان این که برنامه پنجم توسعه تنها فرصتی دست دولت داد تا مجوز هایی را که برای انجام خواسته ها و آرزوهایش می خواهد به دست آورد، گفت، «برنامه موجود این امکان را برای دولت فراهم آورده است که به هر چه از برنامه خواست و توانست عمل کند و هر کجا از برنامه ای خوشش نیامد و نتوانست آن را اجرا نکند و در قبال آن هیچ گونه وظیفه پاسخگویی به مجلس نداشته باشد و مجلس نیز حق هیچ بازخواستی از او نداشته باشد.»

این عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد، «یک سال است که کشور بدون برنامه اداره می شود و گویا قرار است این روند ادامه داشته باشد چرا که برخلاف آن چه دولت ادعا می کند (این برنامه مسئله محور است) این گونه نیست و هیچ سازوکاری برای تنظیم و حل مشکلات در بخش های مختلف از جمله حل مشکلات حمل و نقل ریلی، دریایی، صنعت هوایی و هم چنین حل مشکلات مسکن و شهرسازی ارائه نشده است.»

احمد توکلی، رئیس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، نیز روز شنبه ۸ آبان در صحن علنی مجلس با پیشنهاد این که مجلس به گزارش کمیسیون تلفیق در مورد لایحه برنامه پنج رای ندهد از دولت تدوین مجدد لایحه را بر اساس اصول هفت گانه طرح تحول اقتصادی خواستار شد.

XS
SM
MD
LG