لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۴۹

افزایش دوباره قیمت ارز در ایران


دلار در ایران بطور لحظه ای گران می شود. در حالی که خبرگزاری فارس بعد از ظهر روز چهارشنبه ۱۱ آبان ماه نرخ دلار را ۱۳۳۳ تومان اعلام کرد، خبرگزاری مهر تنها به فاصله ۲۰ دقیقه قیمت دلار را ۱۳۳۵ تومان گزارش کرد. هم زمان سایت مثقال از دلار ۱۳۳۹ تومانی خبر داد. این در حالی است که به نوشته خبر آن لاین، دلار به ۱۳۴۰ تومان رسیده است.

قیمت دلار طی ۱۱ روز معادل ۷۶ تومان افزایش یافته است. تنها از روز دوشنبه ۹ آبان ماه قیمت دلار ۳۴ تومان، و ظرف ۲۴ ساعت اخیر ۲۳ تومان گران شده است.

جام جم آن لاین نیز بعد از ظهر روز چهارشنبه ۱۱ آبان ماه در گزارشی با عنوان «رکورد زنی نرخ دلار در بازار» در این زمینه نوشته است، «نرخ دلار برای اولین بار رکورد جدیدی را به ثبت رساند و به مرز ۱۳۳۵ تومان رسید تا تا سیاست یکسان سازی بانک مرکزی یک قدم با شکست فاصله داشته باشد.»

برخی از روزنامه چاپ تهران عناوین اصلی صفحه اول خود روز چهارشنبه ۱۱ آبان ماه ،به وضعیت بازار ارز اختصاص داده اند.

روزنامه جهان صنعت می نويسد، «سیاست جدید بانک مرکزی آشفتگی را به بازار برگرداند»، و روزنامه دنیای اقتصاد، با اشاره به نرخ دلار، از «افت و خیز شدید در بازار طلا» خبر داد.

این در حالی است که در عنوان اصلی روزنامه ابتکار می خوانیم، «بازار ارز دوباره شوکه شد.» روزنامه مردم سالاری هم بر این موضوع تاکید دارد که «دلالان تنظیم کننده بازار ارز در کشور» شده اند.

کامران دادخواه، کارشناس و استاد اقتصاد در آمریکا، در این زمینه تحولات اخیر بازار داخلی ارز به صدای آمریکا گفت، «آن چیزی که ارزش واحد پولی هر کشور را تعیین می کند وضعیت قیمت ها در آن کشور است. بر اساس آمارهای رسمی نرخ تورم در ایران در قیاس با آمریکا تقرییا ۲۰ درصد تفاوت دارد. بنابر این فقط روی همین اصل ۲۰ درصد ارزش ریال نسبت به دلار کاهش یافته است. در عین حال سیاست های اقتصادی که دولت پیش گرفته است به طور کلی جو نا امنی و ناآرامی ایجاد کرده است به طوری که مردم اعتماد خود را به پول ملی به کل از دست داده اند و سیاست های دستوری بانک مرکزی نیز نه تنها نتوانسته مشکلی را حل کند بلکه بر بار مشکلات نیز افروده است.»

با این وجود بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، روز سه شنبه ۱۰ آبان ماه طی بخشنامه ای به «دلایل ارائه ارز مسافرتی بر پایه نرخ بازار فرعی ارز» پرداخته است. در این بخشنامه آماده است، «در راستای جلوگیری از اتلاف منابع ارزی و قطع دست سودجویان بخشنامه اخیر بانک مرکزی مبنی بر ارائه ارز مسافرتی بر پایه نرخ بازار فرعی ارز ابلاغ شد.»

امیر رحیمی، مدیر اداره سیاستها و مقررات ارزی بانک مرکزی در این زمینه گفت، «نرخ بازار فرعی ارز، نرخی است که واحدها و شعب ارزی مستقر درمناطق آزاد براساس آن نسبت به فروش ارز اقدام می نمایند و توسط بانک مرکزی تعیین می گردد.»

اقدام بانک مرکزی، که به عنوان اقدامی در جهت ۳ نرخی کردن ارز از آن یاد شده با انتقاداتی روبرو است.

به گزارش خبرگزاری مهر (چهارشنبه ۱۱ آبان ماه) یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی تهران، و وزیر اسبق بازرگانی جمهوری اسلامی ایران، در هشتمین نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران «با انتقاد شدید از چند نرخی بودن ارز گفت، چند نرخی بودن ارز هزینه های بالاتری نسبت به فواید آن دارد و اگر در رابطه با فساد حرفی به میان می آید قسمت عمده ای از رخ دادن این فساد تحت تاثیر ارز چند نرخی صورت گرفته است.»

کاظم دلخوش، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، روز چهارشنبه ۱۱ آبان ماه در گفت و گو با خبرگزاری دانشجویان (ایسنا) در زمینه بخشنامه اخير بانك مركزي گفت، «ما حتي با دو نرخي بودن قيمت ارز هم مخالفيم و معتقديم اين موضوع به اقتصادآسيب مي‌زند و باعث سوءاستفاده مي‌شود؛ چه رسد به اين‌كه قيمت ارز سه نرخي شود كهماحصل آن بازار آشفته شام خواهد بود.

کامران دادخواه، با تایید اظهارات این افراد، وضعیت بازار ارز ایران را به آشفته بازار تشبیه کرد و در این زمینه به صدای آمریکا گفت، «سیاست های موجود باعث سو استفاده و فساد عده ای خاص می شود که البته امکاناتش را دارند و با استفاده از موقعیت موجود سودها کلان می برند. متاسفانه تصمیمات گرفته شده به وسیله بانک مرکزی به قول نمانیده مجلس شورای اسلامی، وضعیت بازار ارز را از بازار شام هم بدتر خواهد شد.»

روز شرق در شماره روز چهارشنبه ۱۱ آبان ماه خود در گزارش مفصلی با عنوان «متاسفیم برای نرخ ارز» با پدرام سلطانی، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، و محسن بهرامی ارض، رئیس کمیسیون تجارت اتاق بازرگانی تهران، مصاحبه کرده و از قول نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، نوشته است، «تحريم شريان‌هاي پولي و ارزي ما را با دنيا به‌شدت محدود كرده‌ است. اين عامل تاثير زيادي روي حمل‌و‌نقل گذاشته و به‌نظر مي‌رسد كه در آينده شاهد چالش‌هاي جدي‌تري در اين بخش باشيم‌.»

کامران دادخواه، با تاکید بر این موضوع که «تحریم ها در کلیه ساختار اقتصاد ایران اثر داشته است و اقتصاد ایران را واقعا فلج کرده است» به صدای آمریکا گفت، «تحریم ها مقداری بر مسئله آشفته شدن بازار ارز و حتی بالا رفتن نرخ ارز اثر داشته است ولی آن چه که اثر اصلی بر این موضوع داشته است مسئله تورم، ناامنی اقتصادی و مسئله مقررات عجیب و غریب است.»

افزایش نرخ ارز تنها شامل دلار نبوده است.

هر یورو روز چهارشنبه به قیمت ۱۸۴۳ تومان مبادله شد و رانت این ارز اروپایی در بازارهای آزاد و دولتی به ۳۵۵ تومان رسید.

XS
SM
MD
LG