لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۴۳

نابودی کشاورزی ایران و افزایش در آمد واسطه ها


۸۵ درصد از مجموع ۴ میلیون و پانصد هزار جمعیت بهره بردار از صنعت کشاورزی ایران به طور سنتی عمل می کنند. جعفر خلقانی، معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی، ضمن بیان این نکته اشاره می کند که کشاورزی ای که در آن تولید با تاکید بر بهره وری صورت می گیرد رقابت بین المللی را نیز پیدا می کند.

بزرگ ترین مشکل استفاده از روش های سنتی این است که محصول تولید شده امکان عرضه در بازار های جهانی را از دست می دهد. شرایط بهداشتی و هم چنین رعایت استانداردهای فرآیند تولید و بسته بندی امروز در جهان به شکلی کاملا مدرن و تا حد امکان بدون دخالت دست صورت می گیرد، اما مشکلات کشاورزان ایرانی تنها به این مورد محدود نمی شود.

محمد صادق مفتح، معاون وزیر بازرگانی، نیز نبود صنایع تبدیلی را مشکل صنعت کشاورزی کشور می داند. این مقام سنتی بودن روش های تبدیلی و نگهداری محصولات کشاورزی کشور را مهم ترین مشکل کشاورزی می داند. گزارش ها حکایت از آن دارد که نامناسب بودن صنعت حمل و نقل ایران در کنار محدود بودن امکانات بسته بندی، به میزان ضایعات محصولات کشاورزی کشور افزوده است.

اما در اين ميان، روزنامه جام جم می پرسد جایگاه تحقیقات در کشاورزی کجاست؟

این روزنامه به نقل از محمد علی قضاوی، متخصص ماشین آلات کشاورزی، وضعیت مکانیزاسیون کشاورزی در ایران را بسیار نامشخص دانسته و می گويد هیچ گونه پیش بینی برای آینده آن مقدور نیست.

به گزارش دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، عدم توجه به مسائل علمی در بخش کشاورزی باعث خسارت به کشاورزی و افزایش در آمد واسطه ها در این بخش شده است. با استناد به این گزارش، کم تر از ۲ درصد از دانشجویان کشور مدرک تحصیلی خود را در بخش کشاورزی گرفته اند.

با اينکه به نوشته ایلنا، خبرگزاری کار ایران، مسئولین دولتی بدون توجه به تقاضای بازار پذیرش دانشجوی رشته های کشاورزی را حدود ۱۴۰ درصد رشد داده اند، همین منبع از بیکاری ۵۰ درصد دانش آموختگان این بخش خبر می دهد.

یکی از مشکلات دیگر، اتکای کشاورزان ایران به روش های سنتی آبیاری است.

به نوشته ایلنا، کشاورزی ایران هنوز سنتی باقی مانده چون بارزترین نشانه آن یعنی وابستگی بیش از حد به بارندگی را در خود حفظ کرده است.

در همین رابطه علیرضا الماس وندی، مدیر عامل شرکت منابع آب کشور، از وجود ۱۱۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز در کشور خبر داد، و راندمان آبیاری کشور در بخش کشاورزی را تنها ۳۲ درصد اعلام کرد.

خبرگزاری مهر به نقل از مسعود علایی، معاون دفتر بهره وری آب کشاورزی، معاونت آب، خاک و صنایع جهاد کشاورزی از تهیه الگوی مصرف بهینه آب برای تولید محصولات زراعی خبر داد.

از دید آگاهان وضعیت موجود صنعت کشاورزی ایران فاصله زیادی به افق سند توسعه چشم انداز ۱۴۰۴ کشور دارد که در آن، تکیه به تولید سالانه ۳۰۰ میلیون تن محصولات کشاورزی شده است. 

XS
SM
MD
LG