لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۹

ايران برای کليۀ ۱۵ کشور عضو شورای امنيت مهمانی شام برگزار کرد


سفير جمهوری اسلامی ايران در سازمان ملل متحد بعدازظهر پنجشنبه به وقت نيويورک برای صرف شام ميزبان نمايندگان کليه ۱۵ کشور عضو شورای امنيت سازمان ملل متحد بود. ايران احتمالاً در آستانۀ تحمل چهارمين دورِ تحريم های سازمان ملل بر سر برنامه اتمی خويش قرار گرفته است.

بدنبال اين گردهمايی، يوکيو تاکاسو سفير ژاپن در سازمان ملل به خبرنگاران گفت که آنها برای تبادل افکار به اين مهمانی شام آمده بودند و نه برای مذاکره. ديگر مدعوين نيز بدون هرگونه اظهار نظری بعد از پايان مهمانی محل را ترک کردند.

روز چهارشنبه جمهوری اسلامی ايران در «اصول» موافقت کرد که برزيل برای طرح سازمان ملل برای عمليات غنی سازی اورانيوم ايران، ميانجيگری کند.

وزارت امور خارجه آمريکا می گويد که رايزنی برزيل تلاشی جدی برای متقاعد کردن ايران به انجام اقدامی است که تاکنون يا قادر نبوده يا نخواسته است که به آن، جامه عمل بپوشاند.

مطابق با طرح سازمان ملل متحد، ايران موظف خواهد بود که اورانيوم خود را به روسيه برای غنی سازی، ارسال کند. پس از آن اورانيوم پردازه شده به فرانسه ارسال می شود تا به ميله های سوخت تبديل شود و برای مصرف رآکتور اتمی تهران، به ايران تحويل شود. در همين حال شورای امنيت سازمان ملل متحد پيش از اين در سه قطعنامه فعاليت های غنی سازی اورانيوم را برای ايران منع کرده است، اما تهران همچنان به غنی سازی ادامه داده است.

پيش از اين جلسه شنيده می شد که منوچهر متکی وزير امور خارجه ايران در مراسم حضور خواهد داشت. همچنين رويترز به نقل از چند ديپلمات گزارش داده بود که نمايندگان آمريکا، بريتانيا و فرانسه در سازمان ملل متحد در اين جلسه حضور نخواهند يافت اما معاونان خود را اعزام خواهند کرد.

در رويدادی ديگر در همين رابطه معاون رياست جمهوری آمريکا روز پنجشنبه هشدار داد برنامۀ هسته ای ايران ممکن است منجر به رقابت هسته ای در خاورميانه شود. جوزف بايدن در سخنرانی خود در پارلمان اروپا تأکيد کرد ايران به خاطر برنامۀ هسته ای خود با انزوای هرچه بيشتری روبرو ست. آقای بايدن گفت جمهوری اسلامی ايران گزينۀ روشنی در پيش رو دارد: يا از قوانين بين المللی پيروی و به جمع کشورهای مسئول به پيوندد که اميد است ايران چنين گزينه ای را انتخاب کند، و يا با پيآمدها و انزوای بيشتر روبرو شود.

اين سخنان معاون رياست جمهوری آمريکا در حالی ايراد می شود، که آژانس بين المللی انرژی اتمی از جامعه بين المللی درخواست کرده است در مورد برنامۀ هسته ای ايران بر جمهوری اسلامی ايران، فشار وارد آورند. يوکيو آمانو رئيس آژانس اتمی سازمان ملل تأکيد دارد اين نهاد نمی تواند احتمال نظامی بودن برنامۀ هسته ای ايران را رد کند. در همين حال مشخص نيست که آيا درخواست آقای آمانو برای وارد آوردن فشار بر ايران به اين معناست که وی خواهان تشديد فعاليت های ديپلماسی، تحريم ايران و يا مجموع اين گزينه هاست.

آمريکا و متحدان غربی آمريکا نگران هستند که ايران در تلاش برای دستيابی به سلاح هسته ای است. اما ايران با رد اين اتهام تأکيد دارد برنامۀ هسته ای خود را تنها با مقاصد صلح آميز دنبال می کند. تهران بارها تأکيد کرده است که تنها کشور مسلح به سلاح های هسته ای در خاورميانه، اسرائيل است.

روز چهارشنبه نمايندگان کشورهای عضو دائم شورای امنيت حمايت خود را از تز عاری ساختن خاورميانه از سلاح هسته ای اعلام داشتند. در صورت تحقق چنين رويدادی در نهايت اسرائيل وادار خواهد شد هر نوع سلاح هسته ای احتمالی خود را از بين ببرد.

اسراييل مانند پاکستان و هندوستان هيچگاه معاهدۀ منع گسترش سلاح های هسته ای را به امضاء نرسانده است و اعتقاد گسترده بر اين است که آن کشور از يک زرادخانۀ هسته ای برخوردار است. با اين حال اسرائيل از تاييد و يا تکذيب کردن اين موضوع سرباز می زند.

XS
SM
MD
LG