جمهوری اسلامی ايران می گويد طرح پيشنهادی روسيه مبنی بر حل گام به گام مشکل هسته ای ايران را مورد بررسی قرار خواهد داد.
رامين مهمان پرست، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی، روز سه شنبه گفت «طرحی که آقای لاوروف، وزير امور خارجه روسيه، ارائه کرده هنوز به دست مقامات جمهوری اسلامی نرسيده است و مقامات پس از دريافت آن را بررسی خواهند کرد.»
هفته گذشته سرگئی لاوروف طرح گام به گام خود با نام «راهکار تعامل موثرتر» را با همتای آمريکايی خود در ميان گذاشت و هيلاری کلينتون، وزير امورخارجه آمريکا، نيز گفت کشور متبوع وی همزمان با ادامه تحريم ها عليه ايران طرح پيشنهادی روسيه در مورد حل مشکل هسته ای ايران را مورد بررسی قرار خواهد داد. خانم کلينتون افزود بزودی گروهی از کارشناسان هسته ای آمريکا برای رايزنی بيشتر در مورد اين طرح به روسيه اعزام خواهند شد.
براساس طرح لاوروف در ازای هرگامی که ايران در راه شفاف سازی فعاليتهای هسته ايش بردارد، جامعه جهانی نيز گام به گام از شدت تحريم ها خواهد کاست.
از ديگر سو علی اکبر صالحی، وزيرامورخارجه جمهوری اسلامی، نيز در گفتگو با يوکيا آمانو، مدير کل آژانس بين المللی اتمی در وين اعلام کرد ايران آماده همکاری با آژانس برای يافتن مکانيسم تازه ای بمنظور حل مسائل باقی مانده است به شرط آن که آژانس اعلام کند مرحله نخست پايان يافته است.
يوکيا آمانو در تازه ترين گزارش خود درباره فعاليت های هسته ای ايران گفته بود آژانس اطلاعات تازه ای درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ايران در گذشته و حال دريافت کرده است.
اين اطلاعات تازه شامل راه اندازی سانتريفيوژهای تازه است که منابع غربی پيش از اين نسبت به آن ابراز نگرانی کرده بودند.
رامين مهمان پرست گزارش ديپلمات های غربی مبنی بر نصب سانتريفيوژهای جديد در ايران را تاييد کرد و افزود: «با نصب سانتريفيوژهای جديد با كيفيت و سرعت بهتری اين كار انجام ميشود و ما خودمان اين موضوع را اعلام كردهايم و آنها نيز بر آن نظارت كامل دارند.»
نصرت الله واحدی کارشناس فيزيک هسته ای در آلمان به اين طرح به ديده ترديد نگريسته می گويد: «کشورهای غربی از جمله ايالات متحده با ابراز ترديد نسبت به مسالمت آميز بودن فعاليتهای اتمی ايران می گويند جمهوری اسلامی در پوشش برنامه هسته ای خود به دنبال دستيابی به توانايی ساخت جنگ افزارهای هسته ای است.»
در همين حال کوری هيندراستين، رييس برنامه بين المللی تهديدهای هسته ای، می گويد: «کارآيی و کيفيت سانتريفيوژهای پيشرفته جديدی که جمهوری اسلامی ايران به منظور توليد اورانيوم با غنای بالاتر درحال توليد است، سه برابر بيشتر از سانتريفيوژهای قديمی آی-آر- ۱ (IR - 1)است که چند سال پيش فناوری آن را از عبدالقدير خان، معروف به پدر بمب هسته يی پاکستان خريده بود. در چند سال اخير جمهوری اسلامی روی تعدادی از طرحها کار کرده است تا کارآيی سانتريفيوژها را هر چه بيشتر کند، از ميزان ضايعات بکاهد، و به ميزان بهره وری آبشارهای سانتريفيوژ بيفزايد. آنچه که جمهوری اسلامی در تأسيسات نطنز انجام می دهد آزمايش اين سانتريفيوژهای پيشرفته جديد در سطح محدود است؛ و اکنون مقامات ايران احساس می کنند که آماده توليد آنها در سطح وسيعتری هستند.»