لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۲۱

انتخاب احمد شاهد به عنوان گزارشگر ويژه حقوق بشر ايران


انتخاب احمد شاهد به عنوان گزارشگر ويژه حقوق بشر ايران
انتخاب احمد شاهد به عنوان گزارشگر ويژه حقوق بشر ايران

شورای حقوق بشر سازمان ملل، احمد شاهد، سياستمدار مسلمان اهل کشور مالديو را به عنوان گزارشگر ويژه حقوق بشر ايران انتخاب کرد.

در پی وخيم تر شدن وضعيت حقوق بشر در ايران، در ماه مارس اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل با اکثريت آرا تصميم گرفتند فرستاده ويژه ای را در امور حقوق بشر ايران تعيين کنند.

احمد شاهد که وزير امور خارجه مالديو بوده است چهل و شش سال دارد و دارای درجه دکترای روابط بين الملل از دانشگاه کوئين لند استرالياست.

آقای شاهد به خاطر فعاليت هايش برای دفاع از حقوق بشر و نيز مبارزه با فساد اداری در مالديو مورد تقدير قرار گرفته است.

طی سال های ۱۹۸۴ تا ۲۰۰۲، سازمان ملل گزارشگران ويژه ای را برای بررسی وضعيت حقوق بشر در ايران تعيين کرده بود. در اين مدت رينالدو گاليندوپل و موريس کاپيتورن به ايران رفتند و گزارش های متعددی از وضعيت حقوق بشر تهيه کردند. گزاش هايی که حاکی از نقض حقوق بشر در ايران بود و ناخرسندی مقام های ايرانی را در پی داشت.

اما پس از ده سال و در پی گزارش سال گذشته دبير کل سازمان ملل در خصوص وخامت وضعيت حقوق بشر در ايران، شورای حقوق بشر با ۲۲ رای موافق، هفت رای مخالف و ۱۴ رای ممتنع به تعيين گزارشگر رای مثبت داد.

قرار است گزارشگر ويژه هم به شورای حقوق بشر و هم به مجمع عمومی سازمان ملل گزارش دهد.

مقام های جمهوری اسلامی با ابراز ناخشنودی از تعيين گزارشگر ويژه، اقدام شورای حقوق بشر را ناشی از تصميمی سياسی و نمايانگر معيارهايی دوگانه آن شورا دانسته اند.

شورای حقوق بشر از ايران خواسته است امکانات لازم را برای فعاليت گزارشگر ويژه تعيين کند. اين گزارشگر به ايران سفر خواهد کرد و تلاش خواهد داشت از نزديک وضعيت حقوق بشر را مورد بررسی قرار دهد.

در اين راستا ارتباط با نهادها و فعالان مستقل حقوق بشر در داخل کشور از اهميت ويژه ای برخوردار خواهد بود.

از سال ۲۰۰۳ مجمع عمومی سازمان ملل هر ساله طی قطعنامه ای از وخامت وضعيت حقوق بشر در ايران ابراز نگرانی کرده و خواستار اقدامات فوری مقام های تهران در اين خصوص شده است.

رييس تايلندی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز جمعه آقای احمد شاهد، وزير خارجه پيشين مالديو را به عنوان فرستاده ويژه سازمان ملل به ايران، در ليست گزارشگران ويژه ای که برای اعزام به ديگر کشورها مشخص شده، قرار داده است.

پيشتر سه نامزد سمت گزارشگر ويژه سازمان ملل برای ايران، آقايان احمد شاهد، وزير خارجه سابق مالديو، روبرتو توسکانو، سفير سابق ايتاليا در ايران و امين مدنی، وکيل حقوق بشر سودانی، با رای اعضای شورای مشورتی شورای حقوق بشر سازمان ملل به عنوان نامزدهای احراز سمت گزارشگر ويژه وضعيت حقوق بشر در ايران به مرحله نهايی راه يافتند.

احمد شاهد که به عنوان گزارشگر ويژه ايران از سوی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تعيين شد هم اکنون مشاور نخست وزير مالديو در سياست خارجی است. گروه مشورتی متشکل از برخی نمايندگان کشورهای عضو شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد، مرد بودن، مسلمان بودن و عدم تابعيت غربی گزارشگر ويژه سازمان ملل متحد به ايران را در نظر گرفته اند تا دولت ايران توجيهی برای عدم همکاری با او نداشته باشد.

XS
SM
MD
LG