لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۴۳

نگرانی های بین المللی از افزایش صدور و اجرای احکام اعدام در ایران


نگرانی های بین المللی از افزایش صدور و اجرای احکام اعدام در ایران
نگرانی های بین المللی از افزایش صدور و اجرای احکام اعدام در ایران

همزمان با افزایش بی سابقه روند صدور و اجرای احکام اعدام برای شهروندان ایرانی، نگرانی های فعالان حقوق بشر و سیاستمداران بازتاب گسترده ای در رسانه های کانادا داشته است.

بنا به آمار منتشر شده، مقامات جمهوری اسلامی ایران از ٢٠ دسامبر سال ٢٠١٠ تا ٣٠ ژانویه سال ٢٠١١( ٥٠ روز)، بیش از ١١٨ نفر را اعدام کرده است و ایران به نسبت سرانه جمعیت کشور، بالاترین نرخ اعدام در سراسر جهان را دارا است.

ناوی پیلای، کمیسر عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ( ٢ فوریه ) گفت تلاش ها و درخواست های سال های گذشته این شورا برای توقف اجرای احکام اعدام در ایران بی ثمر بوده است.

کمیسر عالی شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو گفت: «من بسیار ناخشنودم که ایران، به جای پاسخ مثبت به درخواست های ما، صدور و اجرای احکام اعدام را افزایش داده است.»

خانم پیلای ضمن ابراز نگرانی شدید از انتشار گزارش هایی مبنی بر افزایش صدور حکم اعدام برای زندانیان سیاسی، قاچاقچیان مواد مخدر و زندانیان نوجوان هشدار داد «ابراز نارضایتی و مخالفت جرم قلمداد نمی شود و بازداشت افراد به دلیل ارتباط با گروه های مخالف، مطلقاً غیرقابل پذیرش است، چه رسد به این که این افراد به دلیل عقاید و یا وابستگی های سیاسی شان اعدام شوند».

روزنامه کانادایی ونکوورسان در مقاله ای در همین مورد به اجرای ٦٧ مورد اعدام طی سال جاری میلادی در ایران اشاره می کند و با افزایش تعداد اجرای این احکام، ایران پس از چین به دومین کشوری بدل شده است که بیشترین آمار اعدام در جهان را داراست.

ونکوور سان به نقل از دیپلمات های غربی می نویسد اظهارات اخیر خانم پیلای که معمولاً در انتقاد از کشورهایی همچون ایران، چین و سودان احتیاط به خرج می دهد و دیپلماسی «آرام» را پیش می گیرد، از نگرانی های شدید در مورد افزایش اعدام ها در ایران حکایت می کند.

اخبار مربوط به افزایش اجرای احکام اعدام در ایران در شرایطی در رسانه های کانادا انعکاس یافته است که دولتمردان اتاوا از صدور حکم اعدام برای سعید ملک پور، جوان ایرانی مقیم کانادا به شدت انتقاد کرده اند.

سعید ملک پور جوان ٣٥ ساله ایرانی مقیم شهر ریچموند هیل در استان انتاریو پس از بازگشت به ایران در سال ٢٠٠٨ دستگیر و روانه زندان اوین شد. آقای ملک پور به طراحی وبسایتی متهم شده است که مورد استفاده غیراخلاقی قرار گرفته و گفته می شود در ایران به اعدام محکوم شده است.

در شرایطی که همسر حمید ملک پور و فعالان حقوق بشر به احتمال اجرای قریب الوقوع حکم اعدام این جوان ایرانی مقیم کانادا ابراز نگرانی شدید کرده اند، لارنس کانن، وزیر امور خارجه دولت فدرال روز چهارشنبه ( ٢ فوریه ) با انتشار بیانیه ای خاطرنشان کرد «کانادا بارها تاکید کرده که مراحل رسیدگی قضایی به پرونده سعید مک پور پرسش برانگیز بوده و در نتیجه صدور حکم اعدام برای وی غیرقابل پذیرش است».

وزیر امور خارجه کانادا بار دیگر صدور حکم اعدام برای این تبعه ایرانی مقیم انتاریو را به باد انتقاد شدید گرفت و ضمن ابراز نگرانی شدید در مورد احتمال اجرای این حکم، آن را «بی اعتنایی آشکار» ایران به حقوق شهروندان مقیم کانادا خواند.

ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران هفته گذشته از عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران نقل کرد که احکام اعدام دو طراح تارنماهای غیراخلاقی برای تایید به دیوان عالی ارسال شده است.

با وجودی که دادستان تهران اسامی این محکومان به اعدام را اعلام نکرد، اما رسانه ها نام سعید ملک پور را به عنوان یکی از این افراد ذکر کرده اند.

در بیانیه آقای کانن آمده است ملک پور تحت شکنجه جسمی و روحی بسیار شدیدی قرار گرفته تا به دروغ به اتهامات جرائم اینترنتی اعتراف کند.

بنا به گزارش های رسیده، سعید ملک پور پس از گذراندن ٤٤٤ روز بازداشت در زندان انفرادی، در نامه ای به رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی اعلام کرد اعترافاتی که از وی گرفته شده، تحت شکنجه غیرقابل تصور، تهدید به تجاوز جنسی، بازجویی های طولانی و فشارهای جسمی و روحی شدید بوده که به عفونت اعضا، شکستن دندان و دررفتگی فک وی منتهی شد.

از سویی دیگر، جبهه متحد دانشجویی در کانادا و دفتر برون مرزی کمیته دفاع از زندانیان سیاسی با حمایت مرکز بین المللی حقوق بشر، با انتشار اطلاعیه ای از ایرانیان مقیم کانادا خواسته اند تا برای اعتراض به «صدور و اجرای ناعادلانه احکام اعدام در جمهوری اسلامی»، برای روز پنج شنبه ( ١٠ فوریه ) در اتاوا، پایتخت کانادا گردهمایی برگزار کنند و خواستار اقدام عملی دولت کانادا در قبال این موضوع شوند.

XS
SM
MD
LG