لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۶ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۸

دیدگاه| پنج نکته ای که بعد از تحریم‌های جدید آمریکا علیه جمهوری اسلامی آموختیم


پرزیدنت ترامپ ۱۵ مرداد دور نخست تحریم های هسته ای ایران را در فرمانی بازگرداند.
پرزیدنت ترامپ ۱۵ مرداد دور نخست تحریم های هسته ای ایران را در فرمانی بازگرداند.

یادداشتی در تایمز اسرائیل از یوسی کوپرواسر، ژنرال پیشین ارتش اسرائیل و رئیس قبلی واحد پژوهش اطلاعات وزارت امور استراتژیک اسرائیل

اعمال دوباره دور اول تحریم های آمریکا تاییدی است بر آن چه پیشتر می دانستیم:

  • -دولت ترامپ به قول هایش پایبند است و به وعده های انتخاباتی اش عمل می کند؛ خصوصا وقتی پای منافع آمریکا و امنیت جهانی در میان است.
  • -تاثیر تحریم ها بر اقتصاد ایران که پیشاپیش در وضعیت نابسامانی است شدید خواهد بود و تلاش های اروپا برای کاستن از آن محتوم به شکست است.
  • -برجام چنان هدیه ای از سوی دولت اوباما به جمهوری اسلامی بوده که حتی پس از اعمال دوباره تحریم ها حاضر به ترک آن نیست. توافق هسته ای بهترین مسیر برای دستیابی ایران به جنگ افزار هسته ای طی کمتر از سیزده سال است.
  • -ایران در برابر یک آمریکای آماده و توانمند گزینه ای واقعی برای رو در رویی ندارد. نمایش قدرت در تنگه هرمز و باب المندب تهدیدهایی توخالی است.
  • -اتحادیه اروپا یک بار دیگر از خود چهره یک مماشات گر و نیرویی بسیار ضعیف را نشان داد که آمریکا می تواند به کل به آن بی اعتنا باشد. تنها اهمیت اتحادیه در بهانه ای برای ادامه ماندن ایران در توافق هسته ای است.

اعتباری که دولت آمریکا در این میان به دست آورده است، فضای فشار بر اقتصاد و حکومت ایران را تقویت خواهد کرد. ناآرامی ها در ایران ممکن است شدت بگیرد.

ایران در کوتاه تا میان مدت با تکیه بر منابع ارزی حاصل از لغو تحریم ها، احتمالا جلوی آمریکا می ایستد و در باب اهمیت اتحاد در برابر تهدیدهای خارجی شعار خواهد داد. در این مرحله تغییر عمده ای در سیاست منطقه ای رژیم انتظار نمی رود.

با نزدیک شدن به زمان دور دوم تحریم ها و در پی اجرای آن ها، فشارهای فزاینده ممکن است جمهوری اسلامی را مجبور کند برای تضمین بقای خود امتیازاتی بدهد. این تنها ارزشی است که بیش از زرادخانه هسته ای و هژمونی منطقه ای برای رژیم اهمیت دارد.

این روند می تواند به برخورد نیروهای مخالف در رژیم منجر شود و یکی از نتایج آن ممکن است آمادگی برای بازگشت به میز مذاکرات باشد که در حال حاضر غیرقابل قبول و مایه ذلت تصور می شود. پیامد دیگر ممکن است شدت گرفتن جنگ طلبی رژیم علیه آمریکا و متحدانش عربستان سعودی، امارات متحده عربی و اسرائیل باشد. این امر هم بعید نیست که تهران به برنامه هسته ای اش سرعت ببخشد. در هر دو این سناریوها، عزم آمریکا برای بازداشتن ایران به آزمون گذاشته خواهد شد.

رژیم ایران در معضلی عمیق فرو رفته است و راه ساده ای برای برونرفت ندارد. کمک اروپایی ها کافی نخواهد بود. این که آیا این روند باعث می شود رژیم یک بار دیگر جام زهر را سر بکشد، بستگی به عزم ایالات متحده در تقویت فشارهای اقتصادی دارد. آمریکا همچنین لازم است برای ایران روشن کند که گزینه نظامی امری جدی است و تا حدودی بستگی به نتیجه مذاکرات در جبهه کره شمالی دارد.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG