لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۱:۵۴

با وجود رسوایی اعترافات اجباری؛ ظریف در سوئد «احمدرضا جلالی» را به خاطر «اعترافاتش» مجرم دانست


آقای جلالی به نقش در ترور دانشمندان هسته ای متهم شد. او می گوید تحت شکنجه اعترافاتی از او گرفته شد.
آقای جلالی به نقش در ترور دانشمندان هسته ای متهم شد. او می گوید تحت شکنجه اعترافاتی از او گرفته شد.

در حالی که تنها چند هفته از افشاگری‌های مازیار ابراهیمی، از متهمان پیشین ترور دانشمندان هسته‌ای ایران، مبنی بر ساختگی بودن همه اعترافاتی که تحت شکنجه از او و دیگران گرفته شده بود، می‌گذرد و پس‌لرزه‌های این سخنان در محافل داخلی و خارجی ادامه دارد، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، بار دیگر احمدرضا جلالی، شهروند ایرانی-سوئدی، را به دست داشتن در ترور دانشمندان هسته‌ای متهم کرد و تنها وعده داد که تلاش خواهد کرد تا اجرای حکم اعدام او را «به تاخیر» اندازد.

ظریف روز چهارشنبه در جریان یک سخنرانی در موسسه بین‌المللی تحقیقات صلح «سیپری» در سوئد مدعی شد که احمدرضا جلالی به ارتکاب جرم‌های متعدد متهم شده است، اما «حداکثر تلاش انسان‌دوستانه خود را خواهیم کرد تا ببینیم آیا می‌توان حکم اعدام او را به تعویق انداخت.»

ظریف در این سخنرانی جلالی را متهم کرد که «اطلاعات دانشمندان هسته‌ای ایران» را در اختیار موساد، سرویس جاسوسی اسرائیل، قرار داده و باعث مرگ آن‌ها شده است. به گفته او «این یک جنایت بزرگ بود که نمی تواند بدون مجازات بماند.»

آقای جلالی که پزشک است، سال ۹۵ برای دیدن خانواده از سوئد به ایران رفت اما دستگیر شد. دادگاه انقلاب ایران، جلالی را به اتهام انتقال اطلاعات محرمانه به موساد در اوج فعالیت برنامه هسته‌ای ایران، به مجازات اعدام محکوم کرد و دیوان عالی نیز درخواست بازبینی در حکم را ظرف کمتر از یک ساعت رد کرد.

صدور حکم اعدام برای جلالی و پخش اعترافات او انتقاد نهادهای حقوق بشری و کارشناسان سازمان ملل در امور حقوق بشر را در پی داشت.

اعتراف به زور کتک

در حالی ظریف، جلالی را مجرم دانسته که در هفته های اخیر موضوع اعترافات جعلی متهمان بر اثر شکنجه در خبرهای ایران مورد توجه قرار گرفته است. مازیار ابرهیمی، از جمله متهمان به ترور دانشمندان هسته‌ای ایران، به تازگی در مصاحبه‌‌ای گفت که او «زیر شکنجه» مجبور به «اعتراف اجباری تلویزیونی» علیه خود شده و پس از چند سال از زندان آزاد شده است.

ابراهیمی در سال ۹۱ به اتهام دست داشتن در «ترور دانشمندان هسته‌ای» بازداشت شد. او به همراه ۱۱ نفر دیگر در یک برنامه تلویزیونی اعتراف کرده بودند که «دانشمندان اتمی ایران را ترور» کرده‌اند. این افراد پس از حدود ۳.۵ سال زندان همگی آزاد شدند.

همچنین فردی به نام «مجید جمالی فشی» که او هم به ترور دانشمندان هسته‌ای ایران متهم شده بود، اعدام شد. صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعتراف‌های جمالی‌فشی را هم پخش کرده بود.

وزیر امورخارجه ایران پیشتر و زمانی که درباره دیگر زندانیان سیاسی و دوتابعیتی در ایران مورد پرسش قرار می‌گرفت، اعلام می‌کرد که در ایران قوه‌قضائیه مستقل است و کاری از دست دولت برنمی‌آید.

نهادهای حقوق بشری می‌گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی کند و بعضا افرادی بی گناه محاکمه و حتی اعدام شده‌اند. جمهوری اسلامی در دهه شصت، هزاران نفر را اعدام کرد؛ در حالی که بسیاری از آن‌ها پیشتر محاکمه شده بودند، دوران محکومیت برخی به اتمام رسیده بود و بعضی دیگر محکومیت چند ماهه زندان داشتند.

تحلیلگران غربی می‌گویند جمهوری اسلامی از افراد دوتابعیتی به عنوان گروگان استفاده می‌کند تا از دولت‌های غربی پول و امتیاز بگیرد. در حال حاضر تعدادی از شهروندان آمریکایی - از جمله ژیو وانگ، سیامک و باقر نمازی، و مایکل وایت - در ایران زندانی هستند. از سرنوشت رابرت لوینسون، دیگر شهروند آمریکایی که بیش از دوازده سال پیش در ایران ناپدید شد، نیز اطلاعی در دست نیست.

وزارت خارجه ایالات متحده بارها بازداشت بی‌دلیل و خودسرانه شهروندان آمریکا و کشورهای دیگر، از جمله ایرانیان دوتابعیتی، توسط رژیم جمهوری اسلامی را محکوم کرده و خواستار آزادی بلافاصله و بی قید و شرط آنها شده است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG