در حالیکه برخی از کشورهای خاورمیانه نگران اقدامات گروههای نیابتی ایران در منطقه هستند، وزیر امور خارجه ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی به همسایگان خود در خلیج فارس پیشنهاد امضای پیمان عدم تجاوز ارائه کرده است.
به گزارش رویترز، محمد جواد ظریف که برای گفت و گو با مقامهای عراقی به بغداد سفر کرده است روز یکشنبه ۵ خرداد در کنفرانس خبری با وزیر خارجه عراق گفت که جمهوری اسلامی خواستار ایجاد روابط متوازن با همسایگان خود در خلیج فارس است و به همین منظور پیشنهاد امضای یک پیمان عدم تجاوز به این کشورها داده است.
این سخنان آقای ظریف در حالیست که کشورهای منطقه نگران اقدامات مخرب ایران از طریق گروههای نیابتی وابسته به سپاه پاسداران هستند. مشخص نیست که در صورت امضای چنین پیمانی، گروههای نیابتی ایران از جمله حوثیهای یمن، حزب الله لبنان و شبه نظامیان شیعه در عراق چه نقشی در این پیمان داشته و چگونه کنترل میشوند، چرا که این گروهها با وجود برخورداری از کمکهای جمهوری اسلامی، بخشی از نیروهای ایران محسوب نمیشوند.
آمریکا و برخی از کشورهای منطقه خلیج فارس دخالت های جمهوری اسلامی در کشورهای منطقه را مخرب می دانند.
هفته گذشته یک مقام ارشد وزارت دفاع آمریکا اعلام کرد که ایالات متحده ایران و گروههای نیابتی آن را بابت خرابکاری نفتکشهای در بندر فجیره امارات متحده عربی و حمله راکتی به عراق مقصر میداند.
در هفته های اخیر تنش بین ایران و آمریکا افزایش یافته است.
ایالات متحده در اواخر اردیبهشت ۹۸ با اعزام ناو هواپیمابر یو اس اس آبراهام لینکلن و بمب افکنهای ب۵۲ به منطقه خاورمیانه، آرایش نظامی خود را در پاسخ به آنچه نشانههای نگرانکننده از قصد و تدارک احتمالی جمهوری اسلامی برای حمله به مواضع و نیروهای آمریکایی یا متحدان آن عنوان شده، تقویت کرده است.
علاوه بر این، وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، یک سامانه پدافند موشکی پاتریوت و یک ناوگان رزمی نیروی دریایی که پیشتر آبهای خلیج فارس را ترک کرده بود، به منطقه بازگردانده است.
وزیر خارجه آمریکا نیز اعلام کرد که دولت پرزیدنت ترامپ به دلیل شرایط اضطراری بیثباتسازی منطقه توسط ایران، قرار داد فروش سلاح به عربستان، امارات متحده عربی، و اردن را اجرا میکند.