لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۴:۳۰

كتزمن: مدار روابط ايران و آمريكا در آستانه تحولي بنيادی است


كتزمن: مدار روابط ايران و آمريكا در آستانه تحولي بنيادی است
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

اندیشکده مطالعات کنگره به تازگی گزارشی را به قلم کنیت کتزمن منتشر کرده که بر چشم‌اندازهای سیاست خارجی ایران در مقطع فعلی و بعد از یک توافق جامع هسته‌ای تمرکز دارد. در این گزارش که بین همه نمایندگان کنگره نيز قرار است توزیع شود، همه احتمالات مثبت و منفی ناشی از چنین توافقی تشریح شده است.

آقای کتزمن در گفت و گو با سردبیر بخش فارسی صدای آمریکا گفت که به نظر او در حال حاضر ایران و آمریکا منافع مشترکی در منطقه دارند.

نویسنده گزارش اندیشکده مطالعات کنگره درباره سیاست خارجی ایران، توضیح داد: «با ظهور داعش زمينه بيشتری برای منافع مشترک دو کشور ايجاد شده است. از طرفی اکنون به نظر می‌رسد تهران هم واقعگرا شده و با واقعگرايی بيشتری تمرکز خود را بر داعش گذاشته و به آن به ديدۀ يک تهديد بالقوه نگاه می‌کند؛ تهديدی که به خاطر آن، از هر دو طرف مرزهايش، هم مرز عراق و هم افغانستان و شايد بخش‌هايی از آسيای مرکزی، احساس ناامنی می‌کند.»

این کارشناس اضافه کرد که به بنابراين، از نظر او تهران به داعش به عنوان يک نيروی افراط گرای سنی نگاه می‌کند، که در ضمن آمريکا هم به مقابله با آن برخاسته است.

به گفته او، این منافع مشترک اگر چه پیشتر هم بود اما به نظر می‌رسید که وجود ندارد. آقای کتزمن با تشریح دشمنی القاعده با آمریکا در زمانی که در حکومت طالبان در افغانستان پایگاه داشت توضیح داد که دو کشور در سال ۱۹۹۹ هم در مقابل القاعده دارای منافع مشترک بودند چرا که طالبان با ايران هم مناسبات دوستانه‌ای نداشت.

نویسنده گزارش اندیشکده مطالعات کنگره درباره سیاست خارجی ایران، در پاسخ به پرسش صدای آمریکا احتمال دادن کمک‌های نظامی و امنیتی به اسرائیل در مقابل توقف مخالفت اسرائیل با مذاکرات هسته‌ای ایران را رد نکرد.

او در این باره گفت که چنین اتفاقی غیرقابل انتظار نیست. آقای کتزمن توضیح داد: «اسرائيل در مورد فلسطينی‌ها هم بارها با گرفتن امتياز، نظیر گرفتن بسته‌های نظامی و امنیتی، عقب‌نشينی کرده است. خب معلوم است در حال حاضر اسرائيل در مورد توافق احتمالی با ايران نگرانی‌هايی دارد.»

به گفته این کارشناس، در جايی که آمريکا فکر کند دادن امتياز به نفع تقويت همکاری و جلب رضايت شرکايش باشد، دست به چنين اقداماتی می‌زند. مثلا همانطور که از بیانیه شورای همکاری خلیج فارس پیداست، این شورا هم امتيازاتی از آمريکا گرفت که شامل تجهيزات جديد، انجام رزمايش‌های مشترک، آموزش نظامی، و تبادل اطلاعات سايبری است.

XS
SM
MD
LG