شورای عالی امنیت ملی ایران که ریاست آن بر عهده حسن روحانی است، از الیاس حضرتی، نماینده و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس، به دلیل «پیشنهاد مذاکره با آمریکا» شکایت کرده است.
به گزارش ایلنا، حضرتی گفته است دلیل این شکایت، مصوبهای در شورای عالی امنیت ملی درباره «ممنوعیت مذاکره با آمریکا» است که در آن گفته شده «نباید در مورد مذاکره [با آمریکا] حرفی زده شود.»
این دومین بار در هفتههای اخیر است که شورای عالی امنیت ملی ایران از یک نماینده مجلس شکایت میکند. پیشتر این شورا از حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم شکایت کرده بود.
محمدجواد جمالی نوبندگانی، سخنگوی هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان، پیش از این گفته بود که دلیل شکایت شورای عالی امنیت ملی از فلاحتپیشه آن بوده که این نماینده مجلس «در رابطه با روابط ایران و آمریکا علیرغم مصوبات شورای عالی امنیت ملی اظهار نظرهایی داشته است و در حالیکه سیاست کلی نظام عدم مذاکره با آمریکا بوده و هست، نباید فلاحت پیشه این مباحث را مطرح میکرد.»
دومین شکایت در حالی صورت گرفته که حتی براساس قوانین جمهوری اسلامی، نمایندگان مصونیت پارلمانی دارند. همچنین اصل ۲۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران می گوید «تفتیش عقاید ممنوع است و هیچکس را نمیتوان به صرف داشتن عقیدهای مورد تعرض و موُاخذه قرار دارد.»
با این حال، بعد از سرکوب منتقدان و معترضان، اکنون حتی نمایندگان مجلس که از فیلتر شورای نگهبان برای کسب صلاحیت شرکت در انتخابات گذشته اند نیز، هدف شکایت ارگان های حکومتی قرار می گیرند.
پیشنهاد مذاکره آمریکا
دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگافزارهای هستهای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنشبرانگیز خود دست بردارد.
دولت آمریکا اعلام کرده است که به دنبال گفتوگو و رسیدن به توافقی جدید با جمهوری اسلامی است که علاوه بر برنامه هستهای، شامل رفتار ایران در منطقه و برنامه موشکی آن هم باشد.
پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرده بود که آماده گفتوگو با مقامهای جمهوری اسلامی برای رسیدن به یک توافق جامع است. با این حال مقامهای جمهوری اسلامی مذاکره با آمریکا را رد میکنند.
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی در جریان سفر شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن به تهران پیشنهاد مذاکره مستقیم را رد کرد.
شورایی زیر نظر خامنهای و با مدیریت روحانی
شورای عالی امنیت ملی ایران عالیترین نهاد تصمیمگیری درباره مسایل سیاسی و امنیتی مربوط به ایران است. ریاست این شورا بر عهده رئیس جمهوری است، اما مصوبههای آن تنها پس از تایید رهبر جمهوری اسلامی، قابلیت اجرایی شدن دارند. حدود نیمی از اعضای این شورا وزرای دولت روحانی و بقیه منصوبان رهبر جمهوری اسلامی هستند.
در این شورا سران سه قوه جمهوری اسلامی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، مسئول امور برنامه و بودجه، وزرای امور خارجه، کشور و اطلاعات، فرماندهان ارتش و سپاه و دو نماینده به انتخاب رهبر جمهوری اسلامی حضور دارند.
شورای عالی امنیت ملی ایران در سالهای پیشین هم مصوبههایی داشت که براساس آن رسانهها را از انتشار اخبار درباره برخی موضوعهای خاص، منع میکرد.