لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۸

سناتورهای آمریکایی به افزایش غنی‌سازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی واکنش نشان دادند


به دنبال اعلام حکومت جمهوری اسلامی مبنی بر گذر کردن ذخایر اورانیوم غنی‌سازی شده جمهوری اسلامی از میزان مشخص شده در توافق هسته‌ای موسوم به برجام، مقامات دولت ایالات متحده و سناتورهای این کشور به این مسئله واکنش نشان دادند.

پرزیدنت ترامپ اقدام جمهوری اسلامی را «بازی با آتش» توصیف کرد. جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، و مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، نیز از جمله مقام‌هایی بودند که به اقدام ایران واکنش نشان دادند.

سناتورهای آمریکایی هم به انتقاد از این اقدام جمهوری اسلامی پرداختند.

تد کروز، سناتور جمهوریخواه، در واکنش به این اقدام از دولت خواست تحریم‌ها علیه ایران را افزایش دهد و در بیانیه‌ای نوشت که جمهوری اسلامی «قبل از اجرایی شدن این توافق سوءاستفاده از آن را آغاز کرد و مخفیانه زیرساخت‌های خود برای ساخت تسلیحات هسته‌ای را حفظ کرده و آشکارا محدودیت‌ها علیه مواد هسته‌ای خودش را نقض می‌کرد- طرف‌های دیگر تنها منفعلانه این تخلفات را نادیده گرفته و آنها را کم‌اهمیت جلوه می‌دادند.»

لیندسی گراهام، دیگر سناتور آمریکایی هم خواستار ارسال «پیامی قوی» از سوی دولت دونالد ترامپ به ایران شد که نشان دهد «آمریکا چنین چیزی را تحمل نخواهد کرد.»

سناتور گراهام تاکید کرده است که با برنامه تولید انرژی ایران مشکلی ندارد، اما به گفته او «برنامه تولید سوخت این کشور نباید شامل غنی‌سازی شود.»

روز دوشنبه ۱۰ تیرماه، جمهوری اسلامی از افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده خود، برخلاف توافق هسته‌ای سال ۱۳۹۴ با کشورهای پنج بعلاوه یک خبر داد.

براساس توافق اتمی موسوم به برجام نباید میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده در ایران از سقف ۳۰۰ کیلوگرم گذر کند. اما روز دوشنبه محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران عبور ذخایر اورانیوم غنی‌شده جمهوری اسلامی از میزان معین شده در برجام را تائید کرد.

آژانس بین المللی انرژی اتمی در نخستین واکنش به افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده جمهوری اسلامی ایران و عبور آن از میزان مجاز، اعلام کرد که از موضوع آگاه است و به زودی درباره این اقدام ایران گزارش می‌دهد.

تام کاتن دیگر سناتوری بود که به خبر عبور جمهوری اسلامی از میزان تعیین شده ذخایر اورانیوم غنی شده واکنش نشان داد. او در بیانیه‌ای نوشت: «ایران مرزی را که نشان می‌داد برنامه هسته‌ای این کشور صلح‌آمیز است، رد کرد.»

سناتور کاتن از دولت ترامپ خواسته است که با افزایش فشار بر ایران، حکومت جمهوری اسلامی را وادار کند تا مانند یک «حکومت عادی» رفتار کند.

پیشتر جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم در واکنش به افزایش ذخایر اورانیوم غنی شده جمهوری اسلامی ایران گفته بود که تنها دلیل این اقدام ایران، تلاش جمهوری اسلامی برای «کاهش زمان گریز هسته‌ای برای ساخت سلاح هسته‌ای» است.

راجر مارشال، از سناتورهای حامی سیاست خارجی دولت پرزیدنت ترامپ، در گفت‌وگویی با فاکس‌نیوز با اشاره به سیاست‌های دولت آمریکا در مقابل ایران، خواستار «اعتماد» به سیاست خارجی دولت شد.

مارشا بلک‌برن دیگر سناتوری است که به این اقدام جمهوری اسلامی واکنش نشان داد. او در صفحه توئیتر خود نوشت این اقدام ایران «موجب بی ثباتی بیشتر در خاورمیانه در راه رسیدن به سلاح هسته‌ای» خواهد بود.

هم‌زمان باب منندز سناتور ارشد دموکرات در سنای آمریکا در واکنش گفت که سیاست دولت آمریکا از فشار حداکثری باید به حداکثر تلاش دیپلماسی تبدیل شود تا ایران را به میز مذاکره بازگرداند. او از دولت آمریکا به خاطر آنچه «فقدان یک ائتلاف» علیه ایران خواند، انتقاد کرد و گفت ایران سریع‌تر به سمت تولید سلاح هسته‌ای می‌رود.

کرستن جیلیبرند، سناتور دموکرات از ایالت نیویورک، نیز در صفحه توئیتر خود با «بی‌ملاحظه» و «خطرناک» خواندن کنار گذاشتن توافق هسته‌ای با ایران، گفت: «ما باید به این توافق برگردیم، آن را تقویت کنیم، و ایران را بار دیگر به آن پایبند کنیم.»

تنش بین آمریکا و ایران در یک ماه اخیر به شدت افزایش یافته است.

بعد از اینکه جمهوری اسلامی در تاریخ ۳۰ خرداد/۲۰ ژوئن یک پهپاد آمریکا را بر فراز حریم بین المللی در منطقه خلیج فارس سرنگون کرد، رئیس جمهوری ایالات متحده اعلام کرد که قرار بود به سه مکان در ایران حمله نظامی شود، اما تنها ده دقیقه قبل از حمله از این کار منصرف شد.

ایالات متحده شواهد حمله ایران به نفتکش ها در دریای عمان و همچنین حمله به پهپاد آمریکا در حریم بین المللی را به شورای امنیت سازمان ملل در ابتدای تیرماه گزارش کرد.

دولت پرزیدنت ترامپ در یکسال اخیر فشار حداکثری را بر ایران اعمال کرده و گفته است که رژیم ایران باید مثل یک کشور عادی رفتار کند و از تلاش برای دستیابی به جنگ‌افزارهای هسته‌ای، برنامه گسترده موشکی، کمک به تروریسم، و سایر اقدامات تنش برانگیز خود دست بردارد.

پرزیدنت ترامپ پیشتر اعلام کرد که آماده مذاکره بدون پیش شرط با ایران است، اما جمهوری اسلامی تاکنون هرگونه مذاکره را رد کرده است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG