در حالی که برخی مقامهای جمهوری اسلامی پیشتر گفته بودند که ایران حاضر به مذاکره با آمریکا نخواهد شد، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران گفته است که او طرفدار مذاکره است، اما «در شرایط کنونی» انجام آن را قبول ندارد.
رئيس جمهوری ایران در جریان یک سخنرانی گفت او «طرفدار مذاکره و دیپلماسی» است، اما در شرایط کنونی مذاکره با آمریکا را «به هیچ عنوان» قبول ندارد.
این سخنان روحانی در حالی بیان شده، که طی هفتههای اخیر تنش میان ایران و ایالات متحده بالا گرفته است. سفر غیرمنتظره رئیسجمهوری سوئیس به واشنگتن و سپس حضور وزیر خارجه عمان در تهران، باعث شد که برخی از احتمال گفتوگو یا رد و بدل شدن پیغام میان دو طرف خبر بدهند.
پرزیدنت ترامپ اما با رد گزارشها درباره مذاکره با ایران، در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت: «ایران وقتی که آماده باشد، و اگر [آماده باشد] سراغ گفتوگو میآید. در وضعیت فعلی اقتصاد آنها به گسست ادامه میدهد که این برای مردم ایران خیلی بد است.»
پیشتر مقامهای مختلف جمهوری اسلامی امکان مذاکره با آمریکا را رد کرده بودند. آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی هفته گذشته مذاکره با آمریکا را «سم» توصیف کرده و گفته بود امکان گفتوگو با این کشور وجود ندارد.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، هم هفته گذشته و پس از دیدار با مقامهای ژاپنی، گفته بود در حال حاضر «هیچ امکانی» برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد.
روحانی در بخش دیگری از سخنرانی خود مدعی شد که سال گذشته «پنج نفر از رهبران معروف دنیا» برای مذاکره با آمریکا واسطه شدند و سال پیشتر نیز «وزارت خارجه آمریکا هشت بار درخواست مذاکره داد.»
این در حالی است که پیشتر رسانههای آمریکا به نقل از مقامهای این کشور اعلام کرده بودند آنها به دنبال مذاکره با رهبر جمهوری اسلامی هستند، نه با روحانی و ظریف که اختیارات لازم را ندارند.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در اینباره گفته بود: «رهبر ایران، آیتالله خامنهای است. او صحنهگردان کشور است. فکر میکنم که آن مذاکره است که جالب و مهم خواهد بود.»
وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحده برای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.