لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۴۹

روابط ایران و امریکا


روابط ایران و امریکا
روابط ایران و امریکا

همزمان با انتشار مصاحبه اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با «فصلنامه مطالعات بين المللی» که بخشهایی از آن در مطبوعات داخلی منتشر شده، سایت اینترنتی «الف» - وابسته به احمد توکلی نماینده مجلس شورای اسلامی - در اقدامی که از سوی مخالفانش «نامتعارف» خوانده شده، از آقای «آلن اير» ‪سخنگوي فارسي زبان وزارت امور خارجه آمريكا دعوت کرده است تا به سوالات بينندگان این سایت پاسخ دهد. ‪

اقدام سایت الف، گردانندگان رجا نیوز را چنان برآشفته کرد که آن را «تريبون سخنگوي وزارت‌ امور خارجه امريكا» خواندند و این سوال را طرح کردند که چرا در آستانه برگزاری دور جدید مذاکرات گروه ۵+۱ با ایران، سایت الف چنین اقدامی کرده است؟

صفحه سوال از آلن ایر بعد از حملات تند رجانیوز و دیگر گروههای خبری وابسته به جناح حاکم جمهوری اسلامی، از روی سایت الف برداشته شد.

گفتگوی هاشمی با فصلنامه مطالعات بین المللی

آقای رفسنجانی در بخشی از این گفتگو با وام گرفتن عبارت منسوب به وینستون چرچیل که « برای ما دوست و دشمن دائمي وجود ندارد و آنچه دائمي است منافع ملي ماست»، در پاسخ به سوالی درباره رابطه با امریکا گفته است: «من در سالهاي آخر حيات امام... نامه اي را خدمتشان نوشتم، تايپ هم نکردم. براي اين که نمي خواستم کسي بخواند و خودم به امام دادم. در آن نامه هفت موضوع را با امام مطرح کردم و نوشتم که شما بهتر است در زمان حياتتان، اينها را حل کنيد، در غير اين صورت ممکن است اينها به صورت معضلي سد راه آينده کشور شود. گردنه هايي است که اگر شما ما را عبور ندهيد، بعد از شما عبورکردن مشکل خواهد بود...يکي از اين مسائل رابطه با آمريکا بود. نوشتم بالاخره سبکي که الان داريم که با آمريکا نه حرف بزنيم و نه رابطه داشته باشيم، قابل تداوم نيست. آمريکا قدرت برتر دنيا است. مگر اروپا با آمريکا، چين با آمريکا و روسيه با آمريکا چه تفاوتي از ديد ما دارند؟ اگر با آنها مذاکره داريم، چرا با آمريکا مذاکره نکنيم؟ معناي مذاکره هم اين نيست که تسليم آنها شويم. مذاکره مي کنيم اگر مواضع ما را پذيرفتند و يا ما مواضع آنها را پذيرفتيم، تمام است.... اسلام دستور نداده‌است که با کسانی که مخالف عقیده ما هستند، قطع رابطه شود یا صحبت نکنیم. مگر پیامبر مأمور نشد که به همه اهل کتابی که اطرافش بودند، دستور دهد ... که مشترکات را بگیریم، بقیه اختلافات سر جای خودش باشد. بحث سر این نیست که نمی‌شود دیگران را تحمل کرد.»

آقای هاشمی در بخش دیگری از این گفتگو درباره ناکامیهای سیاست خارجی در دوران ریاست جمهوری خود گفته است: «مي خواستم با مصر رابطه برقرار کنيم که نتوانستيم. مي خواستم با آمريکا با شروطي که گذاشته بودم، مذاکره را شروع کنم که نتوانستم. نتوانستم غير از اين است که نخواستم.... »

رئیس جمهوری اسبق ایران درباره موضوع اصلی سد راه سیاست خارجی ایران یعنی مساله اتمی ایران گفته است: «ما واقعا قصد ساخت تسليحات هسته‌اي و سيستم نظامي هسته‌اي نداريم... عميقا معتقديم که در منطقه نبايد سلاح هسته‌اي باشد و اين جزو اصول سياستهاي ما بوده و هست.» و بااین حال تاکید کرده است که «البته در سالهاي اخير در تصميماتي که گرفته مي‌شود و مذاکراتي که هست، نيستم، به نظرم در اين راه بن‌بست نيست.»

آقای هاشمی در مورد رابطه با کشورهای مهم منطقه چون مصر و عربستان سعودی هم اظهارنظر کرده است و از جمله از برخی «کارشکنی ها» در روابط ایران و عربستان خبر داده و گفته است: «روابط با عربستان، مسئله کوچکي براي منطقه نيست. اگر عربستان با ما روابط خوبي داشت، مگر غربيها مي توانستند ما را تحريم کنند؟ فقط عربستان مي تواند جاي ايران را پر کند. چون اقتصاد دنيا نمي تواند خالي از نفت ما باشد، فکر مي کنم هنوز ايجاد روابط خوب مقدور است. ولي انسانهايي اينجا هستند که مي بينيد نمي خواهند.»

مساله اقتصادی کشور و تورم فزاینده، نرخ تسعیر دلار و دیگر ارزهای خارجی، محور دیگری از گفتگوی هاشمی با فصلنامه مطالعات بین المللی بوده است. وی در پاسخ به سوالی درباره مشکلات اقتصادی و اجتماعی داخل کشور، ضمن انتقاد از مدیریت کشور اذعان کرده است که روابط مردم با دولت خوب نیست: «بايد راه‌حل اين‌گونه موارد را در مديريت کشور دنبال کنيم. اگر قوه مجريه ما الان صلاحيتهاي علمي، فني و فکري کاملي داشت و مديريت مؤثري را به کار مي‌گرفت، روابط اجتماعي ما کامل، با مردم خوب بوديم و با دنيا هم مسئله درست نمي‌کرديم، اين اتفاقات نمي‌افتاد.»

XS
SM
MD
LG