لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۳۲

ایرانیان مقیم آمریکا و توافق اتمی ایران


در بحث داغی که در مورد توافقنامه اتمی ایران جریان دارد، ایرانیان مقیم خارج از کشور، از جمله در آمریکا، نیز درگیر هستند. روزنامه وال استریت جورنال در گزارشی به این موضوع پرداخته است و به نقل از تد لی یو، نماینده دمکرات ایالت کالیفرنیا در مجلس نمایندگان آمریکا می گوید ایرانیان حوزه انتخابیه او در غرب لس آنجلس، بین مخالفان و طرفداران توافق تقسیم می شوند و هر دو طرف در باره این مقوله بسیار پرحرارت هستند.

اکثر قانون گذاران،در حالی که برای استفاده از تعطیلی تابستانی کنگره به حوزه های خود باز می گردند، هنوز موضع رسمی خود را در مورد معامله هسته ای روشن نساخته اند. این حالت به منتقدین و حامیان آن فرصت می دهد نقطه نظرهای خود را پیش از رای کنگره، که انتظار می رود در ماه سپتامبر صادر شود، مطرح سازند.

گزارشگر وال استریت جورنال می گوید اختلاف عقیده در میان جامعه آمریکایی–ایرانی، می تواند در راستای خطوط مذهبی و نسلی طبقه بندی شود. تد لی یو گفت او مخالفت شدیدتری را با توافق از سوی ایرانیانی که پس از انقلاب اسلامی از ایران گریختند احساس می کند.

الهام خاتمی، یک مقام ارشد در شورای ملی آمریکایی – ایرانی گفت برخی در نسل آمریکاییان ایرانی تباری که در آمریکا متولد شدند، با غرض کمتری نسبت به سالمندان پیش از خود به دولت ایران نگاه می کنند.

او که خودش از جمله آنها است، گفت «من هم از رژیم به ستوه آمده ام، اما از وضع و شرایط در داخل دور هستیم.» او افزود این بخشی از دلیل حمایت بسیاری از آمریکاییان ایرانی تبار متولد آمریکا از توافق است، و آن را بهترین راه برای بازداشتن ایران از ساختن اسلحه اتمی و گشودن راه های دیپلماتیک می بینند.

برای کسانی که هنوز در ایران خانواده دارند، چشم انداز لغو تحریم ها می تواند بهبود شرایط اقتصادی برای بستگانشان باشد.

یهودیان آمریکایی – ایرانی اغلب با توافق هسته ای مخالف هستند. سام کرمانیان، مشاور ارشد فدراسیون یهودیان آمریکایی – ایرانی گفت او نگران است که توافق نه فقط اسرائیل، بلکه آمریکا و ایران را به خطر بیاندازد. همانند دیگر ایرانیان جلای وطن کرده، نگرش نسبت به دولت تهران نظر او نسبت به معامله را شکل می دهد.

کرمانیان، که در ۱۹۷۷ برای ادامه تحصیل به آمریکا آمد، گفت «به احتمال زیاد، مذاکره کنندگان [آمریکایی] ما فرهنگ کشور [ایران] را نمی شناسند. به اعتقاد من، ما با خامی بسیار زیاد مذاکره کردیم.» او گفت برای توضیح دلایل مخالفت با توافق، با چندین قانون گذار ایالت کالیفرنیا در مجلس نمایندگان در تماس است.

آریل مختارزاده، دانشجوی ممتاز دانشگاه کالفرنیا، در لس آنجلس، ماه پیش همراه با گروهی از حدود ۲۰ دانشجوی دیگر با تد لی یود در دفتر کارش در واشنگتن ملاقات کرد و به تشریح دلایل مخالفت با توافق پرداخت.

خانم مختارزاده، که در لس آنجلس متولد شده، گفت سه عنصر هویت او بعنوان یک یهودی آمریکایی– ایرانی همیشه باهم جور در نمی آید، اما «این نخستین بار است که احساس می کنم این سه عنصر با هم در تضاد نیستند: هر بخش موافق است که این معامله بهترین آنچه می تواند باشد نیست.»

برد شرمن، نمانیده دمکرات کالیفرنیا گفت مخالفت یهودیان آمریکایی-ایرانی با توافق، از یهودیان دیگر در حوزه انتخابیه او بیشتر بوده است.

شرمن همچنین به بی اعتمادی جامعه آمریکایی– ایرانی نسبت به دولت ایران اشاره می کند و می گوید اگر اعتماد می داشتند احتمالا هنوز آنجا می بودند.

در گزارش وال استریت جورنال گفته می شود وابستگی های سیاسی نیز بر پاسخ آمریکاییان ایرانی تبار به معامله اتمی تاثیر می گذارد. بر اساس نتایج یک نظرسنجی که در اواخر ماه مه به سفارش اتحادیه روابط عمومی آمریکاییان ایرانی تبار انجام گرفت، بطور کلی، حدود ۶۴ درصد آنها از چارچوبی که در اوائل آوریل پیش از تکمیل توافق تهیه شد، حمایت کردند.

اختلاف نظر در میان آمریکاییان ایرانی تبار، پیام مخلوطی به قانون گذاران فرستاده است که قرار است چند هفته دیگر نظر مثبت و یا منفی خود را در مورد توافق اتمی با ایران، در یک رای گیری اعلام کنند.

میمی والترز، نماینده جمهوریخواه کالیفرنیا گفت او با گروه های ایران موافق و مخالف توافق ملاقات کرد. اما اکثریت دیگر رای دهندگانش نگران هستند معامله هسته ای به دولتی که می گویند نمی توان به آن اعتماد کرد، مشروعیت بدهد.

XS
SM
MD
LG