نيويورک تايمز در سرمقاله خود زيرعنوان «و رقم جادوئی اين است» می نويسد سرانجام می توان حقيقت را گفت. آمريکا رسما اعلام کرده است که ۵ هزار و ۱۱۳ کلاهک اتمی در زرادخانه خود دارد، و چند هزار کلاهک از رده خارج شده ديگر نيز در انتظار برچيده شدن و نابودی است.
مقامات اطلاعاتی آمريکا مدت ها استدلال می کردند که افشای ارقام می تواند به تروريست ها در محاسبه حداقل سوخت مورد نياز يک کلاهک کمک کند. اما اگر اين استدلال زمانی هم درست بود، مسلما اکنون از کار افتاده است.
در حقيقت حراست طولانی از اين ارقام فاقد جنبه های محرمانه، معرف سرسختی های اتمی، دفاعی و بروکراتيک دوران جنگ سرد است. اقدام پرزيدنت اوباما در گسستن از اين سنت دور از واقعيات روز قابل تحسين است. اين اقدام به تقويت موضع و اعتبار آمريکا، در شرايطی که وی سعی ميکند جلوی گسترش و اشاعه تسليحات اتمی را بگيرد، کمک می کند.
ارقام نشان می دهد آمريکا در کوچک ساختن زرادخانه اتمی خود، که در سال ۱۹۶۷ تعداد کلاهک های اتمی آن به ۳۱ هزار و ۲۵۵ رسيده بود، تا چه حد پيش رفته است. رقم ۵ هزار و ۱۱۳ به معنای کاهشی ۸۴ درصدی است، هر چند که اين رقم هنوزهم بسيار بيشتر از شمار لازم برای بازداری هر گونه تهديد اتمی است.
محمود احمدی نژاد، رئيس جمهوری ايران در اين هفته بيشترين موارد خصمانه را ابراز کرد. او به رغم آنکه کشورش سال ها تلاش های اتمی خود را پنهان نگاه می داشت، و اخيرا نيز پنهان سازی اش در مورد يک واحد ديگر غنی سازی کشف شده بود، در سازمان ملل متحد، واشنگتن را عاملی اصلی در به راه انداختن يک مسابقه تسليحات اتمی جلوه می داد.
واشنگتن تايمز در سرمقاله خود زيرعنوان «ارقام اتمی اوباما» می نويسد دولت اوباما برای نخستين بار وسعت زرادخانه اتمی آمريکا را با ذکرجزئيات فاش ساخته است. اين اطلاعاتی بود که بيش از شصت سال محرمانه نگاه داشته می شد. پرزيدنت اوباما با ارائه اين اطلاعات حساس، درگشودن رخنه ای در زره دفاعی آمريکا مسئوليت دارد.
مقامات مسئول در امور خلع سلاح و فعالان صلح ادعا می کنند افشاگری صادقانه آمريکا موجب واکنشی مشابه توسط ديگر قدرت های اتمی خواهد شد و آنها را به پيروی وامی دارد. ما مطمئن نيستيم قلدرهای محلی به اين نتيجه برسند که علنی ساختن اسرار در صحنه اتمی کاری درست است.
برخلاف آرزوی تيم اوباما در مورد جهانی عاری از تسليحات اتمی، روند بين المللی جاری گويای گسترش و اشاعه تسليحات اتمی، به گونه ای غير قابل کنترل، به خصوص در کشورهای جهان سوم است، نه کاهش آن.
در ميان اين کشورها جمهوری اسلامی ايران قرار دارد که محمود احمدی نژاد، رئيس جمهوری آن روز دوشنبه از امضاکنندگان پيمان منع گسترش و اشاعه تسليحات اتمی خواستارمجازات کشورهائی شد که کشورهای ديگر را با تسليحات اتمی تهديد می کنند.
لس آنجلس تايمز زير عنوان «آمريکا سايز زرادخانه اتمی خود را فاش کرد» می نويسد در شرايطی که هيچيک از دولت های آمريکا تا کنون وسعت زرادخانه اتمی خود را فاش نکرده بودند افشای ارقام جاری اين زرادخانه شگفتی هائی را برانگيخته است. اما مقامات دولت و فعالانی که ازعلنی شدن اين اطلاعات جانبداری می کنند می گويند ارقام نشان می دهد آمريکا تا چه حد به شفافيت برنامه تسليحاتی خود پای بند است، و کشورهای ديگر، به خصوص چين را به اتخاذ موضعی مشابه تشويق می کند.
تنها رقمی که فاش نشد شمار کلاهک هائی است که بايد نابود شوند و مقامات می گويند شمار آنها به چند هزار می رسد، که انتظار می رود رقم دقيق و قطعی آنها نيز به زودی اعلام شود.