شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، گفته است که این کشور پیش از تصمیمگیری برای پیوستن به یک ائتلاف بینالمللی برای حفظ امنیت دریایی در خلیج فارس، تلاش میکند تنش میان آمریکا و ایران کاهش پیدا کند.
به گزارش رویترز، نخستوزیر ژاپن در جریان یک نشست خبری گفت این کشور با ایران سابقه دوستی دیرینه دارد و آنها تلاش میکنند پیش از آنکه درباره پیوستن به این ائتلاف تصمیمگیری کنند، برای کاهش تنش میان جمهوری اسلامی و ایالات متحده تلاش کنند.
رسانههای ژاپن پیشتر گزارش داده بودند که ممکن است در جریان سفر جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید به ژاپن، واشنگتن به توکیو پیشنهاد کند برای نظارت و حفظ امنیت دریایی در خلیج فارس و دریای عمان، نیروهای خود را به منطقه اعزام کند.
جان بولتون که در حال حاضر در ژاپن به سر میبرد، با مشاور امنیت ملی و وزیر خارجه ژاپن دیدار کرده است.
ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، روز شنبه اعلام کرده بود که در حال تشکیل یک عملیات چندملیتی دریایی به نام «عملیات گذربان» است، تا نظارت و امنیت در آبهای بین المللی را افزایش دهد.
بنا بر اعلامیه سنتکام، هدف از عملیات گذربان «پیشبرد ثبات حمل و نقل دریایی، اطمینان از عبور آزادانه و کاهش تنش در آبهای بینالمللی» از جمله در همه نقاط خلیج فارس، تنگه هرمز، تنگه باب المندب و دریای عمان است.
پیش از این نیز ژنرال کنث مککنزی، فرمانده سنتکام ۲۷ تیرماه، اعلام کرده بود «در حال حاضر ما در حال گفتوگو با جامعه جهانی برای آزادی کشتیرانی در خاورمیانه، از جمله گذر از تنگه هرمز و بابالمندب، هستیم.»
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران روز جمعه ۲۸ تیر از توقیف نفتکش بریتانیایی به نام «استنا ایمپرو» خبر داد. این نفتکش از بندر فجیره امارات متحده عربی به مقصد الجبیل در عربستان سعودی در حرکت بود. ساعتی بعد، خبرگزاری رویترزگزارش داد که یک نفتکش مرتبط با بریتانیا و با پرچم لیبریا نیز به سوی ایران تغییر مسیر داده است.
جمهوری اسلامی در گذشته نیز بارها تهدید کرده بود که چنانچه قادر به صدور نفت خود نباشد، تنگه هرمز - جایی که یک پنجم نفت جهان از آن میگذرد - را خواهد بست. به دنبال حملات انجام شده به نفتکشها در ماههای مه و ژوئن در منطقه خلیج فارس، و معرفی ایران به عنوان مظنون اصلی این حملات، ایالات متحده از تلاش برای تشکیل یک ائتلاف بینالمللی خبر داده است.