هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا در نخستین سالگرد بازداشت سه کوهنورد آمریکایی در ایران ، از تهران خواسته است آنها را آزاد کند. عفو بین الملل نیز خواهان آزادی آنها شده است. گزارشی از دیوید گولاست خبرنگار صدای آمریکا در وزارت امور خارجه:
هم مقامات آمریکایی و هم اعضای خانواده های سه کوهنورد ، اتهام جاسوسی را که ایران به آنها وارد آورده است رد می کنند و هیلاری کلینتون وزیر خارجه آمریکا در بیانیه ای بمناسبت سالگرد بازداشت این سه شهروند آمریکایی می گوید ادامه اسارت آنان غیر قابل توجیه است.
سه آمریکایی - سارا شورد ۳۱ ساله، شین بوئر و جاش فتال، که هر دو ۲۷ سال دارند - روز ۳۱ ژوئیه سال پیش هنگام کوهنوردی در امتداد مرز کوهستانی بین ایران و منطقه کردستان در شمال عراق، گویا بعلت ورود به خاک ایران، دستگیر شدند.
مقامات گوناگون ایران اظهار نظر کرده اند که آنها قصد جاسوسی علیه ایران داشتند اما علیرغم بازجوئی های پیاپی، تا کنون هیچ اتهامی علیه آنان اعلام نشده است.
فیلیپ کراولی سخنگوی وزات امورخارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری بیانیه هیلاری کلینتون درباره آنچه آنرا یک سالگرد «تراژیک» نامید، قرائت کرد: «دولت ایران باید آنها را مدت ها پیش آزاد می کرد. ادامه بازداشتشان قابل توجیه نیست.
یران از دیر باز به جهانیان گفته است که به عدالت، امنیت و صلح برای همه پای بند است. ما ایران را ترغیب می کنیم با اقدامی در مورد سه کوهنوردی که یک سال بدون هیچ اتهامی در زندان اوین به بند کشیده شده اند، به تعهدات اعلام شده خود عمل کند. ما از ایران می خواهیم کاری را که درست است انجام دهد، و بگذارد سه آمریکایی نزد خانواده هایشان باز گردند.»
شاخه عفو بین الملل در آمریکا، در بیانیه ای گفت روشن است که مقامات ایران زمینه ها و دلایل محکمی برای تعقیب سه آمریکایی ندارند و آنها ممکن است فقط به علت ملیتشان زندانی شده باشند.
مالکوم اسمارت، مدیر بخش خاورمیانه عفو بین الملل گفت بیانیه های رهبران ایران، از جمله محمود احمدی نژاد رییس جمهوری، حاکی است که آنها برای وارد آورد فشار بر دولت آمریکا بمنظور گرفتن امتیازات دیپلماتیک زندانی هستند.
او گفت در چنین صورتی، بازداشتشان بمنزله گروگانگیری و نقض جدی حقوق بشر خواهد بود.
مقامات سفارت سویس در تهران از ماه آوریل اجازه نیافته اند با سه آمریکایی ملاقات کنند. اما در ماه مه آنها به هتلی در تهران برده شدند و اجازه یافتند با مادرانشان دیدن کنند.
ماه پیش، مجله آمریکایی «نیشن» گفت در جریان تحقیقاتی که خبرنگارانش انجام می دادند دو شاهد کُرد گفتند افراد پلیس ایران برای دستگیری کوهنوردان وارد خاک عراق شدند.
وزارت امور خارجه آمریکا در خواست های پیاپی خود برای آزادی کوهنوردان، همچنین از دولت ایران خواسته است اطلاعاتی در باره محل اقامت و وضعیت رابرت لوینستون ارائه دهد. او که مامور سابق اف بی آی بود ، زمانی کوتاه پس از ورود به جزیره کیش در سال ۲۰۰۷، ناپدید شد.