در پی توافق هسته ای تیر ماه بین ایران و شش قدرت جهانی، دست اندر کاران فرش در ایران تلاش تازه ای را آغاز کرده اند و انتظار دارند با لغو تحریم ها، صادرات فرش رونق تازه ای بگیرد.
خبرگزاری آسوسیتدپرس در گزارشی از تهران می نویسد بر اساس بخشی از توافق جامع وین و لغو تحریم ها، ایالات متحده واردات فرش از ایران که در سال ۲۰۱۰ میلادی متوقف شد، را از سر خواهد گرفت.
در این گزارش به نقل از حمید کارگر مدیر مرکز ملی فرش ایران گفته می شود، بازار آمریکا یک پنجم صادرات فرش ایران را جذب می کرد، و قالیبافان هم اکنون تولید فرش هایی را با در نظر گرفتن سلیقه مردم آمریکا آغاز کرده اند، و سفارش دریافت می کنند و با مشتریان آمریکایی در حال گفت و گو هستند.
به گفته آقای کارگر «رقیبان ما جای ایران را گرفته اند؛ با این حال، ما انتظار داریم آمریکایی ها دوباره از فرش های ایرانی به دلیل طرح ها و رنگ های منحصر به فرد آنها استقبال کنند.»
یک صادر کننده فرش به نام ژیلا رسام عربزاده، قالی دستباف ایرانی را سفیر ایران توصیف کرد و گفت خوشحال است که کارش را در ایالات متحده از سر می گیرد.
او با بیان این که برای پاسخ به انواع مشتریان آمریکایی آماده می شود، گفت «آمریکایی ها و کانادایی ها رنگ های روشن را ترجیح می دهند، اما نسل های مسن تر رنگ های تیره تر را می پسندند. »
ایران زمانی بزرگترین صادر کننده فرش در جهان بود. در سال ۲۰۰۰ میلادی یک قطعه فرش دستباف با ابعاد بزرگ به ارزش ۵ میلیون و ۲۰۰ هزار دلار به سلطان نشین عمان فرستاد. در سال ۲۰۰۶، بزرگترین قالی جهان به ارزش ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار را برای مسجد شیخ زاید در ابوظبی، تولید کرد. سال گذشته نیز ۳۳۰ میلیون دلار قالی صادر کرد.
از سوی دیگر تحریم ها و رقابت کپی ارزان چینی، هندی و پاکستانی از طرح های سنتی ایرانی، به صنعت فرش صدمه زد.
ایران همچنین سعی دارد صادرات پسته را از سر بگیرد. این در حالی است که ایالات متحده در دهه گذشته، خود به تولیدکننده عمده پسته تبدیل شده و واردات پسته از ایران با عوارض ۳۰۰ درصدی روبرو است.