لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۵۵

عقب نشینی مقام های جمهوری اسلامی از اشغال سفارت بریتانیا در تهران


عقب نشینی مقام های جمهوری اسلامی از اشغال سفارت بریتانیا در تهران
عقب نشینی مقام های جمهوری اسلامی از اشغال سفارت بریتانیا در تهران

وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران که به آلمان سفر کرده است، با "ابراز تاسف عمیق" پیرامون حمله به سفارت بریتانیا در تهران، به وزیر امورخارجه آلمان گفته که دولت ایران حداکثر تلاش خود را برای جلوگیری از حوادث مشابه بکار می بندد.

این اظهارات علی اکبر صالحی درحالی بیان می شود که در میان مقام های جمهوری اسلامی درباره تلاش برای اشغال سفارت بریتانیا در تهران اختلاف نظر وجود دارد.

روز سه شنبه هفته پیش عده ای معترضان با عنوان دانشجو به سفارت بریتانیا و اقامتگاه قلهک متعلق به این کشور حمله کردند که بعد از اشغال چند ساعته ، خسارت زیادی به ساختمان و اموال آنها وارد کردند.

این اقدام در روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته گذشته با استقبال برخی مقام های سیاسی در تهران همراه شد اما هنوز از این رویداد یک هفته نگذشته که برخی مقام های جمهوری اسلامی تغییر نظر داده اند.

بارزترین نشانه ی تغییر نظر مقام های ایرانی را می توان در کلام احمد خاتمی، عضو هیأت رئیسه مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه تهران یافت. او در خطبه های نماز جمعه این هفته تهران گفته بود که بریتانیا نیاز به گوش مالی داشت.

یک روز بعد از این اظهارات، احمد خاتمی در گفتگو با خبرگزاری ایسنا، موضع خود را تغییر داد و اینبار گفت «به صراحت با حمله به سفارتخانه ها مخالف است.»

دو روز پیش هم، آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع نزدیک به حکومت، در رد حرکت دانشجویان بسیجی، گفت این اقدام غیر قانونی بوده و هزینه هایی برای جمهوری اسلامی داشته است.

این اختلاف نظر در میان مجریان حمله به سفارت بریتانیا هم دیده می شود.

گروهی با عنوان مجمع دانشجویان حزب الله دانشگاه علم و صنعت اعلام کرد در حمله به سفارت ، «بازی خورده» اند. در مقابل این دیدگاه، گروهی موسوم به "شورای متحصنین سفارت انگلیس" مسولیت این حمله را بر عهده گرفته و آن را اقدامی درست نامیده است.

سردرگمی در تهران

محمد رهبر، روزنامه نگار مقیم مالزی معتقد است مواضع دوگانه از سوی مقام های سیاسی ناشی از «یک اختلاف نظر و سردرگمی در بیت رهبری است.»

به عقیده «محمد رهبر»، نظام از واکنش ها به حمله به سفارت بریتانیا، سردرگم شده است
به عقیده «محمد رهبر»، نظام از واکنش ها به حمله به سفارت بریتانیا، سردرگم شده است

او می گوید:«تقریبا یک هفته از این رویداد گذشته اما آقای خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی هیچ موضع گیری نکرده است و این نشان از تشتت آرای مشاوران رهبری و یک تزلزل رای در خود ایشان است.»

این روزنامه نگار در تحلیل ماجرای حمله به سفارت بریتانیا ، می گوید:«به نظر من ، این اقدام به روایتی می تواند خودسرانه لقب بگیرد. نگاهی به سیر رویداد روزهای اخیر به ما نشان می دهد که قرار نبود تا این حد پیش برود. درست مانند بازی شطرنج که در آن مهره ای را بزنید و بعد ببینید مهره پشت اش حامی اوست و شما خسران دیده اید.»

از محمد رهبر می پرسم «آیا حکومت در شرایط فعلی که جمهوری اسلامی بیش از پیش، زیر فشار جامعه جهانی است، توان درک و پیش بینی شرایط موجود را نداشت؟» پاسخ می دهد:«در این شش سال محمود احمدی نژاد، تز حسین شریعتمداری مدیر مسوول کیهان را پیش برد که وقتی به سمت غرب یا دشمن می رویم ، نه فرمان داریم و نه ترمز. اما حالا وضع فرق کرده و جامعه جهانی خیلی محکم جلوی جمهوری اسلامی ایستاده است.»

چرا سکوت رهبری؟

«سردرگمی» در میان مسولان جمهوری اسلامی دستمایه نامه جدیدی از محمد نوریزاد، کارگردان سینما به رهبر جمهوری اسلامی شده است. او در تازه ترین نامه خود از سکوت آیت الله خامنه ای در قبال اقدام معترضان در حمله به سفارت بریتانیا انتقاد کرده است:

«.... راستی اساسا آیا شما خبردارید عده ای به اسم دانشجو با حیثت نداشته ی ما چه کردند؟ داستان تسخیر و تخریب سفارت انگلستان را می گویم. چرا با شتاب، با همان شتابی که به آقای احمدی نژاد تبریک گفتید و پیروزی اش را برهمگان مسجل فرمودید، در تقبیح رفتارِ این دانشجونماهای هماهنگ، برنیاشفت اید؟ یا اگر با رفتارشان موافقید، کارشان را تأیید نکردید؟...»

آقای نورزاد همچنین نوشته است:«... شما رهبر این مردمید. تسخیر و تخریب یک سفارتخانه ی بی پناه، قرار است کدام بخش از مردانگی و قلچماقی ما را به رخِ جهانیان بکشد؟ شمایی که در جزییات امور دخالت می فرمایید، چرا به تقبیح این فاجعه ی آسیب زا نپرداختید؟ چرا مردم فلک زده ی ما و نسل های بعدی ما باید هزینه ی جماعتی را بپردازند که از عقل تهی اند؟...»

پیش از این علی لاریجانی رییس مجلس و برخی از نمایندگان از اقدام دانشجویان بسیجی در حمله به سفارت بریتانیا در تهران حمایت کرده بودند و ان را «نماد فضای افکار عمومی ایران» عنوان کردند.

غیر از این، برخی منابع حکومتی همچون خبرگزاری فارس هم مدعی شده بودند "ایران؛ پیروز معرکه دیپلماتیک" شده است.

با اینحال، دو روز بعد، بریتانیا همه کارکنان سفارت جمهوری اسلامی را از این کشور اخراج کرد و امروز وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی به همتای آلمانی اش گفته است که از حمله به سفارت بریتانیا عمیقا متاسف است.

XS
SM
MD
LG