لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۲

دستور قضایی برای فیلترینگ تلگرام در ایران صادر شد؛ واکنش در فضای مجازی


پس از هفته‌ها بحث و گمانه زنی درباره فیلترینگ تلگرام در ایران، سرانجام دادستانی کشور دستور مسدود کردن این پیام رسان را منتشر کرد.

بر اساس متن دادستانی که در خبرگزاری‌های داخلی ایران منتشر شده است، دستور مسدود کردن تلگرام روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت از سوی بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه صادر شده است.

دادستانی اعلام کرده است که صدور دستور قضایی فیلترینگ تلگرام به دلیل «فعالیت‌های غیرقانونی» از طریق آن و «شکایت‌های متعدد علیه شبکه اجتماعی تلگرام» صورت گرفته است.

این دستور با واکنش هایی در فضای مجازی روبرو شد. فیروز نادری، دانشمند ایرانی ناسا نوشته است: مردم صدا و عقیده شان را در استادیوم، خیابان و صدها شهر و روستا بیان خواهند کرد. شما نمی توانید صدای همه ملت را ساکت کنید.

دستور فیلترینگ تلگرام در حالی از سوی بازپرس دادگاه فرهنگ و رسانه صادر شده است که اصولا از سال ۱۳۸۸ مسئولیت فیلترینگ و مسدود کردن سایت‌ها به «کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه» سپرده شده است.

این کارگروه ۱۳ عضو دارد و زیر نظر دادستان کل کشور فعالیت می‌کند. رئیس یا نماینده سازمان صدا و سیما، فرمانده نیروی انتظامی، دو کارشناس مورد تایید مجلس ، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، نماینده دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزرای اطلاعات، فرهنگ و ارشاد اسلامی، دادگستری، ارتباطات و فناوری اطلاعات، علوم تحقیقات و فناوری، آموزش و پرورش، اعضای این کارگروه هستند.

فشارها برای فیلترینگ تلگرام پس از آن افزایش یافت که بسیاری از تصاویر اعتراض‌های دی ماه و دیگر اعتراض‌ها در ایران از بوسیله این پیام رسان منتشر شد و قرار‌های حضور در اعتراض‌های خیابانی نیز به کمک این پیام رسان منتشر می‌شد.

پس از اینکه درخواست مقام‌های قضایی ایران از تلگرام برای دریافت اطلاعات برخی کاربران با پاسخ منفی روبرو شد، فشار برای فیلترینگ این پیام رسان از سوی دستگاه قضایی و برخی چهره‌های محافظه کار از جمله امامان جمعه افزایش یافت.

طی هفته‌های گذشته چند پیام‌رسان داخلی، از جمله «سروش» از سویدستگاه‌های حکومتی به شهروندان معرفی شده‌اند تا جایگزین تلگرام شوند. اما شهروندان به دلیل نگرانی از نقض حریم شخصی خود از سوی حکومت، استقبال چندانی از پیام‌رسان‌های داخلی نکرده اند.

دستور فیلترینگ تلگرام در حالی مطرح شده است که نهادهای مدافع حقوق بشر و برخی از کشورها، اقدامات جمهوری اسلامی را به دلیل اعمال فیلترینگ گسترده در فضای مجازی محکوم کرده و آن را بستن راه گردش آزادانه اطلاعات می دانند.

دی ماه گذشته، استیو گلدستاین، معاون وزیر خارجه آمریکا از جمهوری اسلامی خواست که دست از فیلترکردن شبکه‌های اجتماعی خودداری کند و اجازه انتشار آزادانه اطلاعات را بدهد. وزارت خارجه آمریکا همچنین در آخرین گزارش سالانه حقوق بشر خود، از فیلترینگ و مسدود کردن اینترنت در ایران انتقاد کرد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG