در حالیکه وزیر ارتباطات ایران از ورود سرورهای تلگرام به داخل ایران خبر داده است، مدیر و بنیانگذار این شبکه پیام رسان، انتقال سرورها را تکذیب کرد.
به نوشته خبرگزاری ایسنا، محمود واعظی، وزیر ارتباطات ایران روز یکشنبه هشتم مرداد در همایشی اعلام کرد در پی جلسات فشرده با مدیران تلگرام، برخی از سرورهای این شبکه اجتماعی به کشور منتقل شده و قرار است در آینده نزدیک این شرکت، شبکه توزیع یا انتقال محتوا خود را نیز به ایران منتقل کند.
این در حالیست که پاول دورف، مدیر عامل تلگرام، روز یکشنبه در واکنش به خبر وزیر ارتباطات ایران در توئیتر نوشت که هیچ سرور تلگرام به ایران منتقل نخواهد شد.
او همچنین در یادداشتی در بلاگ شبکه تلگرام سخنان وزیر ارتباطات ایران درباره انتقال سرورها به ایران را رد کرد و نوشت که احتمالا منظور مسئول ایرانی انتقال سی دی ان به ایران بوده است.
سی دی ان،(content delivery network)شبکه انتقال محتواست که بنا به اعلام تلگرام در مناطقی که این شبکه کاربران انبوه دارد برای افزایش سرعت نصب میکند. بنا به اعلام تلگرام، شبکههای انتقال محتوا امکان رمزگشایی از محتوا را ندارند، قابل اعتماد هستند و از شبکه جهانی انتقال محتوا کرایه میشوند.
مدیر تلگرام تاکید کرده است که انتقال سی دی ان به معنی انتقال سرور نیست و تنها برای امکان افزایش آپلود و انتقال محتوا صورت میگیرد.
او پیشتر نیز در واکنش به درخواست مسئولان ایرانی اعلام کرده بود که تلگرام برای سانسور و محدود کردن کاربران با دولتها همکاری نخواهد کرد.
کشمکش وزارت ارتباطات با دادستانی
از سوی دیگر، با اینکه تلگرام برخی از کانالهای «غیراخلاقی» مورد اعتراض مقامات دولتی ایران را بست، اما معاون دادستان ایران حدود دو هفته پیش از کوتاهی مسئولان وزارت ارتباطات در بستن حدود هشت هزار کانال تلگرامی که قوه قضائیه خواستار مسدود شدن آنها بود، خبر داده بود. وزیر ارتباطات اما در پاسخ به این خواسته معاون دادستان گفته بود که این مقام قضایی خواستار «بسته شدن همه چیز» است.
این گفته وزیر ارتباطات ایران واکنش معاون دادستان را در پی داشت که گفت اگر وزیر ارتباطات اقدامی نسبت به اجرای دستورهای قضایی در مورد محتواهای مجرمانه نکند، دادستانی علیه او اعلام جرم میکند.
کشمکش بین دولت و دستگاه قضایی بر سر برخورد با کانالهای تلگرامی در حالیست که ماموران امنیتی اسفند ماه گذشته به دستور دستگاه قضایی ایران تعدادی از مدیران کانالهای تلگرامی نزدیک به دولت و اصلاح طلبان را بازداشت کردند؛ این اقدام انتقادهای برخی از مقامات دولتی و در ایران برانگیخت.
بجز تلگرام، دیگر شبکههای پیام رسان در ایران با اختلالاتی روبرو هستند و شبکه های اجتماعی نظیر فیس بوک، اینستاگرام و توئیتر نیز از سوی دولت فیلتر میشوند.