لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۷

دیدگاه: پیامدهای داخلی، منطقه ای و بین المللی حوادث تروریستی تهران


حملات تروریستی تهران ۱۷ کشته برجای گذاشت.
حملات تروریستی تهران ۱۷ کشته برجای گذاشت.

نوشتۀ: دکتر جلال پارسایان، تحلیگر امور بین المللی

جنایاتی که روز چهارشنبه در تهران رخ داد، برای مدت زمانی طولانی همچنان در داخل و خارج از ایران بازتاب خواهد داشت.

گرچه این نخستین بار نیست که در نقطه ای از ایران عملیات چریکی و مسلحانه رخ می دهد، و حتی نخستین بار نیست که به یک مکان دینی رژیم تعرض می شود، ولی برای اولین بار است که دو جایگاه مهم و نمادین حکومت، در قلب پایتخت هدف حمله قرار می گیرند.

بمب گذاری در حرم امام رضا تعرضی آشکار به یک مکان بسیار مقدس شیعه بود. ولی این بار تعرض کنندگان آرامگاه کسی را هدف قرار دادند که نه تنها بنیانگذار حکومت اسلامی ایران بوده، بلکه قرائت جدیدی را در دنیای اسلام ارائه داده و علنا گفته بود که می خواهد مذهب شیعه را بر جهان اسلام مسلط سازد.

این قرائت از اسلام، ار همان روزهای نخستین نگرانی زیادی در کشورهای اهل تسنن در خاورمیانه به وجود آورد که پیامد علنی آن جنگی است که به طور آشکار بین شیعه و سنی در سوریه و یمن و عراق ادامه دارد و موجب آشفتگی در بحرین شده و خود عربستان سعودی نیز آرامش خود را در خطر می بیند.

بی آنکه در مرحله کنونی بتوان به طور قاطع تعیین کرد که چه گروه یا عواملی آمران و عاملان این جنایات بوده اند، وقوع آن نمی تواند با درگیری فزاینده بین عربستان سعودی و ایران، و همچنین بحران روابط با قطر بی ارتباط باشد.

با آنکه امکانات سپاه پاسداران برای «انتقام گیری» بسیار محدود است، ولی تردیدی نیست که تلاش به عمل خواهد آمد عملیاتی در خود عربستان و یا امیرنشین های آسیب پذیری چون بحرین و کویت رخ دهد.

بی آنکه بتوان از پیش تعیین کرد که چنین عملیات تلافی جویانه تا چه حد می تواند با موفقیت همراه باشد، تردیدی نیست که اگر رخ دهد شکاف و درگیری بین ایران و کشورهای عرب همسایه را عمیق تر خواهد کرد.

خشم کشورهای عرب نسبت به رفتارهای امیرنشین قطر، که به تروریست پروری و حمایت از حماس و اخوان المسلمین تعبیر شده است، هشدار پرزیدنت ترامپ در پیام تسلیتی که در واکنش به حوادث تهران انتشار داد، تعهد جهانی به مبارزه همگام و مصممانه علیه هرگونه تروریسم، ضعیف شدن داعش در سوریه، اقدامات کنگره آمریکا علیه زیاده خواهی های حکومت اسلامی ایران، فشارهای جهانی برای مهار کردن جنبه های تروریستی حزب الله لبنان، همه و همه ممکن است حکومت اسلامی را ناچار سازد در ادامه حمایت از گروه های تروریستی عربی و اسلامی تجدید نظر کند.

بحران مالی و اقتصادی ایران نیز طبیعتا باید محرک دیگری در این راستا باشد.

هدف قرار دادن دو نماد اصلی حکومتی در پایتخت، می تواند چنین تعبیر شود که علیرغم همه ادعاهای نهادهای امنیتی حکومت در مورد امنیت و آرامش در ایران، ساختار موجود بسیار آسیب پذیر است و رژیم ممکن است غافلگیر شود.

این، برای همه مخالفان رژیم و ناراضیان در سراسر ایران ممکن است پیام معنی داری باشد.

نهادهای اطلاعاتی و امنیتی رژیم می گویند که تروریست ها همگی «ایرانی» بوده اند.

اگر این فرض درست باشد، یکی از ریشه های آن را باید در تبعیضی جستجو کرد که از هنگام به روی کارآمدن حکومت، علیه اقلیت های قومی و دینی و از جمله اهل تسنن وجود داشته است.

بی تردید، حکومت ایران از این پس با پافشاری بیشتر ادعا خواهد کرد که تروریست نبوده و از تروریسم پشتبانی نکرده، بلکه خود قربانی ترور شده است.

این استدلال را همیشه هنگامی که رژیم ایران مورد اتهام قرار گرفته، عنوان کرده است. ولی بعید می نماید که جنایات اخیر در تهران بتواند در آینده از شدت اتهامات بین المللی علیه حکومت کنونی ایران بکاهد.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG