لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۱

نابودی هزاران هکتار باغ چای


دبیر اتحادیه چای کاران ایران می گوید حدود ۶ هزار هکتار از مزارع چای از بین رفته است.
نصرت رمضانی در گفت و گو با خبرگزاری ایلنا، علت این امر را عدم رسیدگی و هرس نکردن به موقع باغ های چای ذکر کرده است.

او همچنین از تهیه طرحی توسط اتحادیه تعاونی های چای کاران برای بهبود وضعیت چای داخلی برای سال ۱۳۹۳ خبر داد که بر اساس آن برگ سبز چای و برگ خشک از کشاورزان و کارخانه های چای سازی جمع آوری و بر اساس کیفیت قیمت گذاری می شود. او گفت برای اجرای این طرح دولت باید در سال اول بودجه مورد نیاز رابه صورت بلاعوض تامین کند و پول چای کاران بایدبی درنگ پرداخت شود.
او با تکیه بر اهمیت افزودن بر کیفیت چای گفت در حال حاضر چای کاران کیفیت محصول را فدای کمیت آن می کنند.

رانت ارزی در خدمت مافیای چای
رئیس وقت اتحادیه چایکاران ایران نیز سال گذشته به خبرگزاری فارس گفته بود: «مافیای واردات چای اجازه اجرای برنامه های دولت را نداده است».

به گفته ایرج هوسمی مافیای چای با استفاده از رانت های اطلاعاتی مربوط به افزایش نرخ ارز، چای را از بازار جمع کرد و پس از گران شدن نرخ ارز دوباره همان چای را با قیمت بالاتر به بازار عرضه کرد .او همچنین گفت مافیای چای با اعمال نفوذ، از افزایش قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای جلوگیری می کند و در همین حال با «واردات غیرقانونی و قاچاق چای بی کیفیت» سود های هنگفت می برد. او افزوده بود این در حالی ست که «چایکاران روز به روز ضعیف تر و فقیر تر می شوند و به خاطر فعالیت گسترده مافیای چای در کشور به خاک سیاه نشسته اند».

۲۸میلیارد تومان بدهی دولت به چایکاران
ایرج هوسمی در همان گفت و گو به خبرگزاری فارس گفته بود: کشاورزان چای کار «سال هاست با مشکل کم بودن قیمت خرید تضمینی برگ سبز چای، کاهش سطح زیر کشت و کاهش درآمد مواجهند و به همان نسبت صنعت چای سال به سال کم رمق شده، واردات چای روبه فزونی گذاشته و قیمت‌ها در داخل به شدت افزایش یافته است». او همچنین عدم پرداخت طلب چایکاران را که هر ساله تکرارشده و افزایش یافته یکی از مهم ترین مشکلات دانسته و گفته بود هنوز ۲۸ میلیاردتومان از طلب اتحادیه چایکاران پرداخت نشده است.

گردن کلفت ها و ناتوانی دولت
به گفته ایرج هوسمی، در نتیجه «بی برنامگی دولت و سیاست های نادرست در قیمت گذاری چای»، تولید داخلی کشور از ۶۸ هزار تن در سال ۱۳۷۰ به ۲۵ هزار تن در سال ۱۳۹۱ رسید.

او علت ناتوانی دولت در نجات چایکاران از این مشکلات را وجود «گردن کلفت ها» ذکر کرد و گفت «وارد کنندگان گردن کلفتی که در تهران هستند و سالانه میلیاردها از محل واردات چای می‌بردند، نمی‌گذاشتند دولت برنامه‌های چای را عملی کند.»

جلوگیری از ورود بخش خصوصی به صنعت چای
رئیس اتحادیه چایکاران در همان گفت و گو با اعلام امضای تفاهم نامه میان سازمان چای و «شرکت سرمایه گذاری و تامین خودروی صدرا» گفت از این پس کار چای با بخش خصوصی و شرکت صدرا خواهد بود. او با ابراز خشنودی از ورود بخش خصوصی به صنعت چای گفت با توجه به کیفیت بالای چای داخل کشور و از آنجا که در ازای خرید هر کیلو برگ سبز چای، دولت به خریدار حواله وارد کردن دوکیلو چای می دهد، شرکت صدرا با ورود به صنعت چای سود هنگفتی خواهد برد.

به گفته او در حالی که مصرف چای در ایران سالانه ۱۵۰ هزار تن است، تنها ۲۵ هزار تن چای در داخل کشور تولید می شود.

حذف شرکت صدرا و نامه به روحانی
بااین حال شرکت صدرا پیش از آن که وارد کار چای شود از سرمایه گذاری در صنعت چای حذف شد. شرکت صدرا در بهمن ماه گذشته وارد صنعت چای شدو پس از چندماه به صورت ناگهانی از سزمایه گذاری در این بخش برکنارشد. روز ۳۱ فروردین ۱۳۹۲، علی محرر، رئیس سازمان چای با اعلام حذف شرکت صدرا از سرمایه گذاری در صنعت چای بر ادامه کار دولت در این صنعت تاکید کرد. او وعده داد که چایکاران مطالبات خود را دریافت خواهند کرد.

مدیر عامل گروه سرمایه گذاری صدرا، شهرام قویدل، اخیرا در نامه سرگشاده ای به حسن روحانی، رئیس جمهوری منتخب، ضمن اشاره به آنچه «حواشی بوجود آمده توسط دست های پشت پرده» خوانده، خواستار رسیدگی به وضعیت این شرکت شده است.
XS
SM
MD
LG