در حالی مجلس شورای اسلامی ایران به لایحه اخذ مالیات از آستان قدس رضوی و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه سپاه در چارچوب بودجه سال ۱۳۹۸ رای داده است که بند «اذن صریح ولایت فقیه» در آن می تواند این نهادها را از پرداخت مالیات معاف کند.
رسانههای ایران اعلام کردند که نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز شنبه چهارم اسفند و در جریان بررسی لایحه بودجه سال آینده کل کشور، یک بند را به تصویب رساندهاند که بر اساس آن آستان قدس رضوی و مؤسسات و بنگاههای اقتصادی زیرمجموعه نیروهای مسلح به پرداخت مالیات در سال ۹۸ موظف شدند.
البته برای این مصوبه یک استثنا نیز در نظر گرفته شده است که بر اساس آن، این موسسات مالی و بنیادها با «اذن صریح ولی فقیه» میتوانند از پرداخت مالیات معاف شوند.
آستان قدس رضوی نهادی مذهبی–اقتصادی است که مسئولیت اداره حرم امام هشتم شیعیان، جمع آوری نذورات و اداره املاک و بنگاههای اقتصادی وابسته به آن را بر عهده دارد. این نهاد یکی از بزرگترین بنگاههای اقتصادی ایران است که به دستور آیت الله خمینی از پرداخت مالیات معاف شده است.
آستان قدس رضوی دارای زیرمجموعههای درآمدزای گستردهای در حوزه اقتصاد، تجارت و خدمات است که سود سالانه آنها از سوی برخی اقتصاددانان دست کم سالی پنج میلیارد دلار تخمین زده می شود؛ اما به صورت شفاف هیچگاه اعلام نشده که درآمد دقیق آستان قدس رضوی چقدر است.
موضوع معافیت آستان قدس در مناظره تلویزیونی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ نیز حاشیه ساز شد و انتقادهای بسیاری را از سوی مردم به همراه داشت. زمانی که ابراهیم رئیسی به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری آن سال و در مقام تولیت آستان قدس رضوی گفت، «چرا دولت فقط از کسبه مالیات میگیرد و به کسانی که فرار مالیاتی میکنند کاری ندارد.»
آقای رئیسی در حالی به فرار مالیاتی در آن زمان ایراد گرفت که آستان قدس رضوی به رغم فعالیت اقتصادی بالا، از پرداخت مالیات معاف بوده است.
تنها آستان قدس نیست که تا به امروز از مالیات معاف بوده، بلکه بنگاههای اقتصادی وابسته به سپاه پاسداران نیز از دیگر مجموعههایی است که تا کنون مالیاتی پرداخت نکردهاند؛ با این که بسیاری از پروژههای اقتصادی و عمرانی بزرگ در ایران توسط این مجموعهها انجام میشود.