ترانه علیدوستی این روزها خبرسازترین چهره سینمای ایران است. حواشی حضور او در جشنواره کن حتی حضور گلشیفته فراهانی دیگر بازیگر زن ایرانی را در کنار کارگردان نامدار سینمای جهان، جیم جارموش تحتالشعاع قرار داد.
این ستاره سینمای ایران در بازگشت به تهران، حتی بیپروا از دوستی با گلشیفته گفت و این که متاسف است نتوانسته او را در حاشیه کن ببیند؛ اظهارنظری که خوشایند مسئولان و مقامهای ایرانی نیست اما او در همان نشست خبری ناخواسته باعث بروز جنجال دیگری شد.
حالا تتوی ترانه یکی از بحثهای داغ است. تتویی که روی ساعد او نقش بسته و در عکسهای نشست خبری عوامل فیلم فروشنده مشخص شد. وبسایتهای اصولگرا با انتقاد از تتوی نماد فمینیسم او را "ضد مرد" و یا "مدافع سقط جنین" نامیدند. بسیاری از چهرههای سینمایی در مواقع مشابه برای پرهیز از محرومیتها و ممنوعیتها ترجیح میدهند که عقب نشینی کرده و یا لااقل سکوت کنند اما علیدوستی با ارسال توضیحی در شبکههای اجتماعی تاکید کرد که "قطعا" فمینیست است.
او پستی از ایسنتاگرام خود را که مربوط به یک سال پیش بود در توییتر بازنشر کرد که در آن نوشته بود: "اگر سوءتفاهم یا واهمهای از این کلمه دارید، به جای اتکا به روایت رسانه هایی که عمری است اخبارمان را تحریف و روند رسیدن اطلاعات به ما را مهندسی میکنند، از گوگل استفاده کنید. خودتان تحقیق کنید و اگر فمینیسم همان فرقه عقدهگشایانه مردستیز و خانمان برانداری بود که در گوش ما خواندند، باز آن را پس بزنید."
او با بیان این که خود و همسرش نقشی برابر را در زندگی برعهده دارند، ابراز امیدواری کرد که مخاطبانش هم فمینیست باشند و یا این که بشوند.
ترانه علیدوستی به تازگی در سریالی به نام "شهرزاد" که برای شبکه خانگی تهیه شده بود، حضور داشت و نقش زنی را بازی میکرد که در فضای دهه ۳۰ ایران قوانین مردسالارانه را برنمیتابید. شهرزاد با وجود این که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی پخش نمیشد اما با استقبال فراوانی مواجه شد.
از عذرخواهی رادان تا پافشاری ترانه
اقدام ترانه علیدوستی در حمایت از فمینیسم واکنشهای گستردهای در شبکههای اجتماعی به همراه داشت و کاربران ایرانی در موافقت و یا مخالفت با آن صحبت کردند. برخی هم نگرانند که این اظهارنظر صریح باعث شود تا او با مجازاتی مانند ممنوعالکاری مواجه شود.
مقامات قضایی و امنیتی ایران با جنبشهای مرتبط با حقوق زنان به شدت برخورد میکنند و مقامات ارشد جمهوری اسلامی بارها در مخالفت با فمینیسم سخن گفتهاند.
از سوی دیگر ممنوعالتصویر شدن ستارههای سینما و تلویزیون در ایران رویه بیگانه ای نیست و شماری از ستارههای محبوب و معروف با این مجازات مواجه شدهاند.
پیش از این و در تیر ماه ۱۳۹۴ بهرام رادان، یکی از ستارگان سینمای ایران در توییتر از رای دیوان عالی آمریکا در قانونی کردن ازدواج همجنسگرایان ابراز خوشحالی کرده بود اما در پی حملات رسانههای اصولگرا عقبنشینی کرد و در نامهای خطاب به مدیر مسئول روزنامه کیهان عذرخواهی کرد.